Jön a kötelező biztosítás a családi házakra!

Jön a kötelező biztosítás a családi házakra!

0

Na erre nem számítottunk >>> nagyon rossz hír jött családi házasoknak! Jön a kötelező biztosítás a családi házakra Örömmel  vette mindenki azt a...

Na erre nem számítottunk >>> nagyon rossz hír jött családi házasoknak!

Jön a kötelező biztosítás a családi házakra

Örömmel  vette mindenki azt a hírt, hogy  a 300 négyzetméter alatti lakóingatlanok építéséhez ezen túl nem kell építési engedélyt kérni. Már  hatályba lépett az  az építési törvény módosítás, amely szerint felelősségbiztosítást kötelezően  kell kötni, ugyanis  az építkezés nem kezdhető meg nélküle, viszont még nem jelent meg  a részleteket tartalmazó rendelet.

Szeptember elején lépett tehát hatályba az az építési törvény módosítás, amely lehetővé teszi a kormány számára, hogy a tervezőket és a kivitelezőket rendelettel kötelezze felelősségbiztosítás megkötésére  a 300 négyzetméter alatti, egyszerű bejelentéssel érintett családi házak építése esetén. Arra hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ), hogy egyelőre még nem jelent meg a rendelet sehol, annak ellenére, hogy eltelt 2 hónap a hatálybalépése óta. Az, hogy ezen túl nem kell építési engedélyt kérni a 300 négyzetméter alatti lakóingatlanok számára, az éve elején  igencsak jó hírnek számított sok tízezer építkezni vágyó család számára. Egy-egy épület szakszerű megvalósításával kapcsolatosan,  az építési hatóságok kivonása a rendszerből nagymértékben megnövelte a műszaki tervezők és a  kivitelezők felelősségét is.-írja  a profit7.hu

Póczik András, a FBAMSZ elnökségi tagja szerint „Az építőipart érintő kötelező felelősségbiztosítás bevezetése egyértelműen az építtetők érdekét szolgálja, hiszen nem csupán az építkezés idején, hanem az azt követő években bekövetkező károkra is biztosítási fedezetet kínál. – Ez fontos előny, hiszen az építési vállalkozások területén a mai napig jellemző a kivitelező cégek néhány év működés utáni felszámolása, fantomcégek működtetése, ami a jogos garanciák, szavatosságok érvényesítését sok esetben lehetetlenné teszi.”

A kormánynak a rendelet megalkotását és k�s kihirdetését a törvénymódosítás nem kötelezettségként, csak  lehetőségként írja elő. Ezért könnyen  elképzelhető, hogy csupán a jövő évben, vagy akár még később kerül sor bevezetésére. Már most érdemes megvizsgálni, hogy mekkora összeget jelentenek egy-egy új épületre vetítve az előírt biztosítások.

Nagy többségében azoknak a mikro- és kisvállalkozásoknak jelent majd pótlólagos terhet, a tervezett kötelező biztosítás amelyek idáig a munkájukat általában írásbeli megállapodás nélkül, és természetesen ennek megfelelően a kapcsolódó biztosítások nélkül végezték. Elképzelhető, hogy a megrendelőre igyekeznek majd hárítani a pótlólagos kiadásokat, ezután a  vállalkozók .

A kiszivárgott adatok szerint:

  • a tervezés esetében, 50 millió forint alatti beruházási költségkeretig káronként minimum kétmillió,
  • az építés-szerelés esetében viszont minimum 10 millió forintnyi limittel rendelkező felelősségbiztosítást kell megkötni.

130-160 ezer forint között mozog egy maximum 50 millió forintos családi ház építés-szerelési biztosításának éves díja. Ha majd fedezetet kell nyújtani a szerződést követő 3 év káreseményeire is kell, akkor  ez további modulok, és  természetesen az ezekhez kapcsolódó pótdíjak beépítését jelentheti.

Évi 130-190 ezer forintért köthet olyan felelősségbiztosítást egy 10 millió forintos tervezői árbevétellel rendelkező mérnök, amely a felelős műszaki vezetésre nem terjed ki. Ez utóbbi ugyancsak még további díjat jelent, de ha 300-400 ezer forint körüli tervezési díjjal számolunk lakásonként, akkor nem fog 15-20 ezer forintnál magasabb plusz költséget jelenteni az arra eső biztosítási költség.

Ha nagyobb kockázat, akkor  magasabbak a  díjak

Kiegészítő szolgáltatások alkalmazásával, és  a jelenleg elérhető biztosítási termékekkel várhatóan ki tudják majd elégíteni a rendeletben megjelenő feltételeket a  megkérdezett biztosítók.  De számolni kell azzal, hogy jelentősen felhígul a biztosítást kötők köre: sok, kevésbé megbízható építési vállalkozás is bekerül majd a fedezetközösségbe, az eddig is felelősen működő cégek mellé. Ez természetesen majd jelentősen emeli a kockázatot, ami akár komolyabb díjemelést is hozhat magával. Ezért reálisan átlagosan legalább 200 ezer forintnyi költségnövekedéssel számolhatunk egy családi ház esetében a kötelező felelősségbiztosítás bevezetését követően.

A tervezett rendelet igen alacsony minimális limiteket állapít meg,  a kiszivárgott adatok szerint és jellemezően a szerződők ezektől felfelé nem térnek el . a hazai gyakorlatot figyelembe véve , úgy néz ki, hogy ebben az új előírásban a biztosítók nem fognak nagy üzletet látni, és  erre az igényre kevés új terméket fognak fejleszteni. Az  építési felelősségbiztosítás kötelezővé tételét követően sem jelennek majd meg egységes csomagok , köszönhetően az  alapvetően eltérő felelősségi köröknek , illetve az eltérő időszakokban zajló tevékenységeknek: a jövőben is külön biztosítási termékek vonatkoznak majd a tervezésre, és a kivitelezésre.

Ha megjelenik a rendelet, akkor rögzíti majd, hogy a kivitelezés nem kezdhető meg  az előírt felelősségbiztosítás nélkül, az építésügyi hatóság folyamatosan ellenőrizheti annak meglétét, ha  nincs meg a biztosítás, akkor azonnal leállíthatja az építkezést. Komoly hatósági bírság kiszabását is eredményezheti még a súlyos szabálytanságnak minősülő hiányosság emellett.

Mit tegyünk, amíg nem kötelező a biztosítás?

A  FBAMSZ szakértője kiemelte: „Egy családi ház építése több évre, évtizedre szóló beruházás. Ezért a gondos építtetők széles körű tájékozódás, alapos mérlegelés alapján választják ki mind a tervező, mind a műszaki vezető, mind pedig a kivitelező személyét. E mérlegelés fontos elemének kell lennie már most is, hogy probléma esetén az adott szakember tevékenysége mögött milyen biztosítói fedezet áll. Sokszázezres vagy milliós követelések, évekig tartó perek elkerülése múlhat a megfelelő döntésen „.

FOrrás : profit7.hu

► KÉRJÜK OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK! HOZZÁSZÓLNI LENTEBB TUDSZ!

SZÓLJ HOZZÁ


Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Ne felejts el Kedvelni minket!