Kezdőlap » Tag Archives: hirkommentar

Tag Archives: hirkommentar

Fehéroroszországra mindenhogyan nehéz idők várnak

Az augusztus 9-i belarusz elnökválasztás óta tartó tüntetések egyre kisebb sikerrel kecsegtetnek. A lakosságnak nincsenek tartalékai tartós sztrájkhoz, így egyre kevesebben vesznek részt a megmozdulásokon. Az idő az elnök kezére játszik, de Fehéroroszország sorsa lassan nemcsak az ellenzék, hanem az elnök kezéből is kicsúszik.

Tovább »

Kevés áldozattal járó, kimondottan erős földrengés Afganisztánban

7,5-ös erejű földrengés rázta meg Afganisztán északi térségét és a szomszédos országokat. Ilyen erős rengés évente nagyjából 15-ször történik, az áldozatok száma mégsem olyan magas.

Tovább »

Az esély egy orosz offenzívára télen

Petro Porosenko ukrán elnök szerint Ukrajnát egy orosz szárazföldi offenzíva fenyegeti. A közelmúltban történt azovi-tengeri incidens ezen offenzíva nyitánya is lehet. A jövőbe nem látunk, de a múltba igen: összeszedtük, mikor tört ki háború Oroszországban télen.

Tovább »

Ausztrália is beszáll a dél-kínai-tengeri konfliktusba

Indonéziával közös járőrözést terveznek, miután a hágai nemzetközi bíróság azt állapította meg, hogy Kína területi igényeit nem támasztják alá a mesterségesen létrehozott szigetek. A járőrözés akár összecsapásokat is jelenthet kínai halászhajókkal.

Tovább »

Törökország talonban tartása

Vasárnap Isztambulban Angela Merkel azt mondta, kész a csatlakozási követelmények hiányzó fejezeteit megnyitni már idén. Indoklásul a menekültválságot hozta, de Törökország távolodása is szerepet játszhatott. Hogyan áll Törökország?

Tovább »

Líbia továbbra is káoszban marad

Hétfőn Líbia nemzetközileg elismert kormánya visszautasította az ENSZ-javaslatot, hogy egységkormányt hozzanak létre. Az EU próbál kínálni valamit a keserű pirula mellé.

Tovább »

Fülöp-szigetek: csomagolhatnak az amerikai üzletemberek, ha akarnak

Idén nyáron még csak egy populista tahónak tűnt Duterte, de ahogy telik az idő, egyre inkább úgy fest, hogy a Fülöp-szigeteken korszakváltás történt.

Tovább »

Békés problémamegoldás az iszlám világban: Marokkó

Irántól Líbiáig etnikai színezetű vallási konfliktusokat találunk, nyugati gazdasági érdekeket és politikai-katonai patthelyzeteket, amit ember- fegyver- és kábítószer csempészet szegélyez. Mégsem lehetetlen a béke.

Tovább »

Nőként az iszlám világ nyugati felében

A szír menekültek kapcsán sokan féltek, hogy csadorba kényszerítik a magyar nőket, és szigorú erkölcsi szabályokat vezetnek be. A szintén muzulmán Marokkóban épp a napokban vertek meg egy színésznőt, amiért prostituáltat alakított egy filmben. Mire számíthat egy miniszoknyás magyar nő?

Tovább »

Törökország meghúzta a vonalat Oroszországnak

A törökök kilőttek egy orosz vadászgépet, ami megsértette a török légteret. Korábban jelezte Törökország, hogy a légterükbe belépő vadászgépeket le fogják lőni, minekutána az oroszok a szíriai hadműveleteik során többször is megsértették a határt.

Tovább »