Kezdőlap » Tag Archives: háttér

Tag Archives: háttér

Az Iszlám Állam területének változása öt térképben

Október 13-án volt 10 éves az Iszlám Állam, a szomorú évforduló alkalmából összeállítottunk öt térképet, amin a terrorszervezet fordulatos története követhető nyomon. A szervezet körül fogy a levegő, de még idén is harapott nagyokat.

Tovább »

Izrael vízgazdálkodása pengeélen táncol

A Közel-Keleten hiánycikk a víz, folyt már háború is érte, de egy állam sem tudott a térségben olyan kifinomult vízellátó rendszert kiépíteni, mint Izrael. Most mégis úgy tűnik, még ők sem tudnak lépést tartani a klímaváltozással.

Tovább »

India és Kína határvitája

A huszadik század határrajzolásai közül az egyik legtöbb kényelmetlenséget okozó tákolmány a Tibet-India-Pakisztán határvonal. Már csak azért is, mert nem rajzolták meg teljesen. A fércmunkán csak rontott, hogy később Tibetet betagozta magába Kína, és a mai napig diplomáciai huzavonák eszköze a határkérdés.

Tovább »

Szeptember 11.: Tizenhat éve megtámadták Amerikát

Tizenhat éve, 2001. szeptember 11-én, egy keddi napon intézett az al-Kaida nemzetközi iszlamista terrorszervezet támadást az Egyesült Államok ellen. A történelem legvéresebb, mintegy háromezer emberéletet követelő merényletsorozata után az Egyesült Államok háborút hirdetett a terrorizmus ellen.

Tovább »

Szent István királyra és a magyar államalapításra emlékezünk

Augusztus 20. államalapító Szent István király ünnepe, nemzeti ünnep, Magyarország hivatalos állami ünnepe, egyben az új kenyér ünnepe.

Tovább »

Tudta? Május elsejét 1890-ben ünnepeltek először!

Május 1., amelyet 1890-ben ünnepeltek először, egy évszázadon át volt a munkások nemzetközi ünnepe, az 1990-es évektől pedig a munkavállalók szolidaritási napja.

Tovább »

A holokauszt magyarországi áldozataira emlékezünk

Az Országgyűlés 2000-ben született döntése értelmében 2001 óta minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása.

Tovább »

Oscar-díjas magyarok: Az első szobrocskát 35 éve hoztuk haza

Oscar-díjat nyert Deák Kristóf Mindenki című alkotása a legjobb rövidfilmek kategóriájában. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának összeállítása a magyar és magyar származású Oscar-díjasokról:

Tovább »

Nagy az EU-USA szabadkereskedelmi megállapodás támogatottsága az Unióban

Október 10-én Berlinben 150-250 ezren tüntettek a készülő EU-USA szabadkereskedelmi megállapodás (TTIP) ellen, de a szerződés megkötését ez nem veszélyezteti. Nagyobb akadályt jelent néhány kormány ellenállása.

Tovább »

Az osztrákok dobnák ki legkevésbé a lejárt élelmiszert

Az Eurobarometer friss felmérése szerint az osztrákok 82%-a felhasználja még a lejárt szavatosságú élelmiszert, ha nem néz ki rosszul. A legfinnyásabbak a románok: ott ez az arány csak 25%. Magyarország kiegyensúlyozott.

Tovább »