Kezdőlap » Tag Archives: EU

Tag Archives: EU

Olaszország és Kína közeledése

Olaszország a G7-es országok közül az első, amely csatlakozási szándékát fejezte ki a kínai Egy Övezet, Egy Út kezdeményezéshez (Belt

Tovább »

Geopolitikai előrejelzés 2019-re

Év végén számos médium, intézet összegzi az elmúlt időszak eseményeit, vagy készít előrejelzést a következő évre vonatkozóan. A világ egyik

Tovább »

Milyen európai külpolitika adhat választ a jelen és a jövő geopolitikai kihívásaira?

Szerző: Dr. David Criekemans – Antwerpeni Egyetem (Belgium), Roosevelt University College (a hollandiai Utrechti Egyetem tagintézménye), Genfi Geopolitikai Intézet (GIGS, Svájc)

Tovább »

EU-Kína kapcsolatok a hivatalos dokumentumok tükrében

Az EU és Kína a világgazdaság és világkereskedelem legfontosabb gócpontjai közé tartozik. Mind belső folyamataik, mind egymással való kapcsolataik alakulása

Tovább »

Futóversennyel és családi nappal ünnepeljük Európát

Uniós tagságunk 14 évfordulójának tiszteletére Európa-napi fesztivál és családi nap lesz május 13-án, vasárnap 09.00 – 21.00 óra között a budapesti Szabadság téren! Minden program ingyenes! 

Tovább »

Orbán: Európa megtelt, a határokat meg kell védeni

Európa megtelt, amiből az következik, hogy a kontinens határait meg kell védeni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden az Országházban újságírók előtt, miután tárgyalt Manfred Weberrel, az Európai Néppárt EP-frakciójának vezetőjével.

Tovább »

Mintegy 650 ezer új menedékkérelmet nyújtottak be tavaly Európában

Mintegy 650 ezer új menedékkérelmet nyújtottak be tavaly az Európai Unióban, ami nagyjából fele a 2016-os adatoknak, és megfelel a válság előtti szintnek - derült ki az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) kedden közzétett jelentéséből.

Tovább »

Szijjártó Péter: Ukrajna nem mentesülhet kötelezettségeinek teljesítése alól

Az, hogy egy olyan ország, mint Ukrajna, geopolitikailag fontos pozícióban van, nem jelenti azt, hogy mentesülne a nemzetközi jogszabályok betartása alól, sem pedig azon kötelezettsége alól, hogy megvédje az ország területén élő kisebbségeket - jelentette ki Szijjártó Péter Brüsszelben hétfőn, az európai uniós tagállamok külügyminiszteri tanácskozásának szünetében.

Tovább »

Egyetlen EU-tagállamra sem kényszeríthető, hogy bevándorlóországgá váljon

Nem lehet az európai uniós tagállamoktól elvenni azt a jogot, hogy eldöntsék, kit fogadnak be területükre és kit nem. Nem szabad egy tagállamra sem rákényszeríteni, hogy bevándorlóországgá váljon - jelentette ki Gál Kinga fideszes EP-képviselő kedden Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén, az állam- és kormányfők márciusi ülésének előkészítése kapcsán tartott vitában.

Tovább »

Nagyon nem jó ötlet a 7-es cikk szerinti eljárás folytatása Varsóval szemben

Az uniós alapszerződés 7-es cikke szerinti eljárás Lengyelország ellen alaptalan, folytatása veszélyes precedenst jelenthet az Európai Unió tagállamai szempontjából - áll a Brüsszel által vitatott lengyel igazságügyi reformot magyarázó, csütörtökön Varsóban ismertetett úgynevezett fehér könyvben.

Tovább »