Kezdőlap » Tag Archives: augusztus 20

Tag Archives: augusztus 20

Tizedik alkalommal nyílik meg a Magyar Ízek Utcája

Az augusztus 20-i ünnepségek kísérőrendezvényeként immár tizedik alkalommal rendezik meg a Magyar Ízek Utcáját - hangzott el a rendezvény keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Tovább »

Szent István királyra és a magyar államalapításra emlékezünk

Augusztus 20. államalapító Szent István király ünnepe, nemzeti ünnep, Magyarország hivatalos állami ünnepe, egyben az új kenyér ünnepe.

Tovább »

Balog: Megmaradásunk és gyarapodásunk a 21. században is csak a Szent István által ezer évvel ezelőtt lefektetett alapokra épülhet

Megmaradásunk és gyarapodásunk a 21. században is csak a Szent István által ezer évvel ezelőtt lefektetett alapokra épülhet. Ez a magyarok személyes és közösségi szövetségkötése a keresztény hittel és kultúrával - fogalmazott Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter, aki állami kitüntetéseket és szakmai díjakat adott át augusztus 20. alkalmából pénteken a Pesti Vigadóban.

Tovább »

Mindennapi kenyerünk

Mindennapi kenyerünk Ünnepeljünk együtt augusztus 20-án! A rendszerváltozással szinte varázsütésre újra felelevenedtek a régi tradíciók. 1991-ben a demokratikusan választott Magyar Országgyűlés augusztus huszadikát Szent István napjaként hivatalos állami ünnepnek nyilvánította. Nemzeti ünnep tehát, a Magyar Köztársaság hivatalos állami ünnepe, mely egyben összefonódott az új kenyér ünnepével is. A legenda szerint István ereklyéjét 1083-as szentté emelésekor találták meg épen a koporsójában, és már az 1222-es Aranybulla is törvénybe iktatta a tiszteletét. Valószínűleg a tatárjárás vagy a török idők alatt veszett el, később (1590 körül) egy dominikánus kolostorban találtak rá, ahová talán még IV. Béla vitette a tatárok elöli menekülése során. A Szent Jobbot - amelynek ezüst ereklyetartóját 1862-ben készítették - ma Budapesten, a Szent István Bazilikában őrzik. A magyar egyház ezt a napot iktatta kalendáriumba István névünnepeként.

Tovább »

Szent István balja

Jó lenne, ha eljutnánk oda, hogy beszélünk a Szent Balról is. Mert István királyunk lett szent – jobb és bal oldalával egyaránt. Ennek a nyitott gondolkodásnak – egyáltalán, a gondolkodásnak… – most írmagját sem látni.

Tovább »

Egész hétvégén ünnepeljük augusztus 20-át

Az eddigieknél is látványosabb tűzijátékkal, fergeteges programsorozattal, köztük vízi- és légi parádéval, valamint egyebek mellett a Várkert Bazártól egészen a Szilágyi Dezső térig tartó Magyar Ízek Utcájával várják mindazokat, akik vidám hangulatban kívánják megünnepelni augusztus 20-át. Az eddigieknél is látványosabb tűzijátékkal, fergeteges programsorozattal, köztük vízi és légi parádéval, valamint egyebek mellett a Várkert Bazártól egészen a Szilágyi Dezső térig húzódó Magyar Ízek Utcájával várják mindazokat, akik vidám hangulatban kívánják megünnepelni augusztus 20-át.

Tovább »

Itt mindent megtudhat az augusztus 20-i ünnep programjairól!

Augusztus 20. mára Magyarország első számú ünnepévé vált. Ezen a napon az államalapítást és államalapító Szent Istvánt ünnepeljük.

Tovább »

Augusztus 20-án kóstolja meg Magyarország tortáját, a Balatoni habos mogyorót

A Balatoni habos mogyoró lett idén Magyarország tortája, míg a Magyarország cukormentes tortája verseny nyertesének a Pöttyös Pannit választották - jelentették be csütörtökön Budapesten.

Tovább »

Piramis az ünnep csúcspontján

A soroksári önkormányzat Szent István napi ünnepségét augusztus 19-én tartja a XXIII. kerületi Hősök terén a Nagyboldogasszony Főplébánia templom mögötti parkban (rossz idő esetén a Soroksári Sportcsarnok ad helyt a programnak).

Tovább »