Kezdőlap » Gazdaság » Mégsem olyan hatékony a koronavírus elleni pirula Mégsem olyan hatékony a koronavírus elleni pirula

Mégsem olyan hatékony a koronavírus elleni pirula Mégsem olyan hatékony a koronavírus elleni pirula

Ha nem lettek volna elegek a rémisztő európai fertőzöttségi adatok, illetve az új, minden eddiginél veszélyesebbnek tűnő Omikron-variánssal kapcsolatos hírek, akkor a Merck gyógyszergyártó rátett még egy kis lapáttal: közölték ugyanis, hogy a korábban ígért 50 százalék helyett csupán 30 százalékos a koronavírus elleni tablettájuk hatékonysága.

A korábbi, októberi adatok szerint a Molnupiravir nevű kísérleti antivirális szer a betegek felénél segített megakadályozni a kórházi kezelést igénylő, illetve a halálos szövődmények kialakulását. Az akkori, 775 fős minta után most egy 1433 páciens adatait összefoglaló kutatás alapján viszont a gyártó már csak a jóval alacsonyabb, 30 százalékos hatékonyságról tudott beszámolni.

Jön a szájon át adható koronavírus-gyógyszer a Pfizertől

Ez a különbség komolyan befolyásolhatja az amerikai gyógyszerengedélyezési hatóság, az FDA arról szóló döntését, hogy engedélyezi-e a gyógyszer kísérleti, széles körben történő alkalmazását. Más, hatékony gyógyszereket váró országok kormányai és gyógyszerügynökségei is dönthetnek úgy, hogy ezek a számok már nem elég csábítóak a gyógyszer beszerzéséhez, különösen annak fényében, hogy a rivális Pfizer hasonló, Paxlovid nevű készítménye egy 1200 fős mintán zajló kutatásban egyelőre 89 százalékos hatékonyságot mutat.

A Merck részvényei pénteken mintegy 3,5 százalékos eséssel reagáltak a hírekre.

(Reuters)

Teljes cikk a forrás oldalon
x

Check Also

Népszavazás a menekültkvótáról

2016. október 2-án a kormány kezdeményezésére népszavazás lesz az európai ...

Ilyenek lettek volna a világ legismertebb logói, ha a középkorban születnek meg

Audi, Playboy, Puma, Lacoste, Youtube, Instagram, Starbucks, Windows. The post Ilyenek lettek volna a világ legismertebb logói, ha a középkorban születnek meg first appeared on 24.hu.

Káromkodás miatt tiltották meg a Pulitzer-díjas, holokauszt-képregény tanítását egy amerikai iskolában

A tanárok a helytelen szóhasználaton túl a meztelenséget is kifogásolták a műben. The post Káromkodás miatt tiltották meg a Pulitzer-díjas, holokauszt-képregény tanítását egy amerikai iskolában first appeared on 24.hu.

„A posztkommunista struktúrák megtörése zajlik a médiában”

– Médiahelyzet: Túlsúly, vagy egyensúly? – ezzel a címmel tartotta ...

Kínában tavaly úgy fogyasztották az aranyat, mintha aranyból lenne

37 százalékkal nőtt az aranyfogyasztás. The post Kínában tavaly úgy fogyasztották az aranyat, mintha aranyból lenne first appeared on 24.hu.

Értékes hagyatékok érkeztek haza a Mikes Kelemen-programban

A végéhez közeledik a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkársága által 2013-ban ...