Kezdőlap » Gazdaság » Fidesz-győzelmet tippel a nemzetközi elemzőcég, de szoros versenyre számít Fidesz-győzelmet tippel a nemzetközi elemzőcég, de szoros versenyre számít

Fidesz-győzelmet tippel a nemzetközi elemzőcég, de szoros versenyre számít Fidesz-győzelmet tippel a nemzetközi elemzőcég, de szoros versenyre számít

A megszokottnál szorosabb versenyt, de a mostani a kormány hatalomban maradását várja a a Fitch Solutions hitelminősítő cégcsoportjához tartozó kutatóvállalat a 2022-es szavazáson a Napi.hu cikke szerint.

A brazil és a fülöp-szigeteki választások mellett a magyarországi a legfontosabb politikai verseny, amire jövőre sor kerül – mondta a Fitch Solutions kutatócég elemző közgazdásza, John Ashbourne a témában tartott háttérbeszélgetésen.

A szélesebb közvéleményt megosztó politikai vezetők körében Jair Bolsonaro, Rodrigo Duterte és Orbán Viktor is megméretteti magát. A Fülöp-szigetek esete látszik a legkevésbé izgalmasnak. Duterte már nem szolgálhat a törvényi korlátozások miatt újabb ciklust, de a politikája népszerű, az eseteleges utódai is hozzá hasonló kemény nézeteket vallanak, családtagjai is ott maradnak a döntéshozatal közelében.

Bolsonaro esetleges megválasztása jelent Ashbourne szerint nagyobb kockázatot. Brazíliában nem látják egyértelműnek, hogy elfogadja minden érintett a választások majdani kimenetelét, és az sem kizárható, hogy alkotmányos válság jön a szavazás után.

A Fitch Solutions szerint Magyarországon Orbán Viktor és a Fidesz megtartja a hatalmat, még akkor is, ha az egységesülő ellenzék miatt szorosabb lesz a verseny. Orbán bukása nagy hullámokat verne globális léptékben is, 2023-ban Lengyelországban is választanak, a Fidesz ellenzékbe való szorulása Ashbourne szerint ott is komoly tényező lenne a választási kampányban.

Az infláció gyors mérséklődésére számítanak

A beszélgetésen arról is szó esett, hogy a Fitch Solutions fenntartja, hogy a mostani inflációs elszállás a világgazdaságban ideiglenes, leginkább az energiaárak által okozott jelenség, ami záros időn belül helyreáll, és a keresleti és kínálati oldal is visszanyeri az egyensúlyi állapotot.

Jövőre jelentős olajkitermelési többletet várnak, ezért a fejlődő európai országokban is az általános árszínvonal csökkenésére lehet számítani. A legtöbb helyen csúcsra értek, vagy csúcsközelében vannak, több országban már túlzónak is tekinthetők a jegybankok szigorítási lépései – mondta Ashbourne.

Miután alapvető eltérések érzékelhetők a meghatározó árazási mechanizmusokban a fejlett és fejlődő gazdaságok esetében, Ashbourne azzal számol, hogy az infláció a fejlődő piacoknál nem lesz hosszútávú kockázat, ezért visszafoghatják a jegybankok is a kamatemelési lépéseiket.

Infláció, kamatlábak: megismételjük a hetvenes éveket?

Ennek megfelelően a mostani árazások is túlzások, az infláció mérséklődésével a jegybankok is hamarabb és erőteljesebben állíthatják le a szigorítást vagy csökkenthetik a kamatokat. Mint azt Ashbourne a Napi.hu kérdésére kifejtette, a Fitch Solutions az infláció csökkenését a piaci elmzőknél nagyobb léptékűre, és sokkal gyorsabbra is várja.

Ezt biztosan örömmel hallották az MNB-nél is, miután a jegybank többszöri kamatemelése sem tudott erősíteni a forint árfolyamán az elmúlt napokban.

10 tényező, amik miatt gödörbe süllyedt a forint - A hét videója Teljes cikk a forrás oldalon
x

Check Also

Népszavazás a menekültkvótáról

2016. október 2-án a kormány kezdeményezésére népszavazás lesz az európai ...

Gulyás Gergely: A gyilkosokat meg kell nevezni!

A Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön, a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján ...

Csecsemő is volt a fegyházra ítélt pedofil pár áldozatai között

Az óvónő és élettársa az általuk gondozott és felügyelt gyerekekről készített pornográf felvételeket.

25 évet kapott a pedofil budapesti óvónő, és a saját gyerekükön is szexuális erőszakot elkövető párja

Videóra vették, ahogy zaklatják a csecsemő- és óvodás korú gyerekeket. A férfi meg is osztotta pedofil fórumokon a gyomorforgató felvételeket. The post 25 évet kapott a pedofil budapesti óvónő, és a saját gyerekükön is szexuális erőszakot elkövető párja first appeared on 24.hu.

Pártszövetségként indul a választáson az ISZOMM és a Munkáspárt

Szanyi Tibor és Thürmer Gyula pártjai Baloldali Szövetség néven próbálnak ...

Ismét Varga Judit adhatja ki az engedélyeket a megfigyelésekre

Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd országgyűlési képviselője kérdezett rá írásbeli beadványában, hogy miután Völner Pál államtitkár lemondott, ki adhat engedélyt a titkosszolgálati megfigyelésekre.