Kezdőlap » Kultúra » Bognár Zsolt (Vendégszerző): Kunhalmi Ágnes és a „hisző” ember

Bognár Zsolt (Vendégszerző): Kunhalmi Ágnes és a „hisző” ember

Mit kezdjünk a politikai rivaldafényben élők kulturálatlanságával, nyelvromboló helytelenségével, pongyolaságával?

Kazinczy Ferenc, a nagy nyelvújító óta tudjuk, hogy nyelvünk folyamatosan változik, alakul. Korunk digitalizációja, az emberi figyelem sajnos egyre rövidülő időintervalluma és egyéb változások is megkövetelik a frappáns és új jövevényszavak, szókapcsolatok nyelvünkbe való beépülését és használatát. Ez teljességgel rendben van.

Viszont mit kezdjünk a politikai rivaldafényben élők kulturálatlanságával, nyelvromboló helytelenségével, pongyolaságával?

Ha mást nem is, de legalább figyelmeztessük rá őket. Amennyiben csak egyszeri nyelvbotlás, vagy elírás lenne kritikám tárgya -amely mindannyiunkkal előfordul, abban az esetben eltekintettem volna fricskám megírásától, de miután Kunhalmi Ágnes következetes szóalkotási vágyának, vagy helyesebben inkább pallérozatlanságának lehetünk nap, mint nap szem és fültanúi, így nem mehetek el szótlanul a jelenség mellett.

Nincs arról információm, hogy a 2018 decemberi székházajtós lepattanása okozott-e maradandó fejsérülést nála, de az biztos, hogy az időjárásjelentés nem lett a kenyere. 2019 júliusában ugyanis tőle tudtuk meg, hogy „a fővárosi metrókon, villamoson és a fővárosi buszokon kánikulai napokon bőven 35 FOK FÖTT, FOK FÖ, FOK FOK FÖ feletti a hőmérséklet.” Ez természetesen még nem nyelvújítás, csupán bocsánatos nyelvbotlás, de akiben jóval 35 fok feletti láz ég a tőrőlmetszett szocialista kinyilatkoztatásokra, annál résen kell lennünk nyelvi „leleményeinek” észrevételére és megértésére.

Már ezt megelőzően, 2019 februárjában is aggodalomra adhatott okot Kunhalmi állapotát illetően, hogy Bangónéval bepróbált, FOJTOGATÓ performanszukban transzparensük feliratán osztották meg velünk, hogy „Képviselőkbe FOLYTANI a szót illendő”?

No, ugorjunk vissza a jelenbe! Az ATV Egyenes Beszéd 2021 november 26-i műsorában Kunhalmi képviselő asszony mély hittel és meggyőződéssel megalkotta a „hisző ember” szókapcsolatát. Ha egyszer mondja, akkor meggyőztem volna magamat, hogy csak félrehallottam, de ő következetesen a „gazdaságpolitikában „hisző miniszterelnök-jelöltről” és Márki-Zay Péterről, mint „hisző emberről” beszélt a riport egész ideje alatt. Ezt vegyük tudomásul tőle, de semmiképpen se fogadjuk el.

A saját vallásukat gyakorló hívő emberek „hisző” minősítésében Kunhalmi részéről feltételezésem szerint van valami eredendően ateista megnyilvánulás. Ágnes asszonynak ezt a nyelvi „bravúrját” nehéz lesz tisztára mosnia, de nem gondolom, hogy különösebben zokon veszi szavaimat, hiszen az MSZP-s, majd a DK-ba igazolt Ferenc testvérről, mint szintén „hisző” emberről tudjuk, hogy szokott bérmálkozni és papnak készült. Elképzelem magam előtt az orwelli szocialista vallástagozatot, amint Ferenc testvér gyóntatja a „hisző” Kunhalmit. Csak nehogy a túlbuzgó Vadai Ágnes elérje, hogy feloldják a papi titoktartás fogadalmát, mert akkor a sok szivárványkoalíciós „hiszőnek” vele együtt lenne miről magyarázkodnia előttünk.

A szerző színművész

Nyitókép: Facebook

Teljes cikk a forrás oldalon
x

Check Also

Népszavazás a menekültkvótáról

2016. október 2-án a kormány kezdeményezésére népszavazás lesz az európai ...

Cseh Katalin (Facebook): Az EU tíz éve nem tud mit kezdeni a közös értékeinket lábbal tiprókkal

Amíg az Európai Bizottság tétlenkedik, számunkra egyértelmű, hogy mi a ...

Idén is elindult a pénzügyi tudatosság fejlesztésének egyik sikeres programja

A versenytémák között szerepelnek banki-befektetési-biztosítási feladványok, de kripto és tőzsdei kérdések is.

Nemzetközi porondra léphet a magyar innováció

Együttműködési megállapodást kötött az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Titkársága ...

Káromkodás miatt tiltották meg a Pulitzer-díjas, holokauszt-képregény tanítását egy amerikai iskolában

A tanárok a helytelen szóhasználaton túl a meztelenséget is kifogásolták a műben. The post Káromkodás miatt tiltották meg a Pulitzer-díjas, holokauszt-képregény tanítását egy amerikai iskolában first appeared on 24.hu.

David Beckham lánya kis híján összetörte apja szívét

A világ egyik legismertebb volt sportolója, David Beckham bekeményített. Az ...