Kezdőlap » Gazdaság » Akkora a hiány magyar szakmunkásból, hogy már az oktatásba is külföldieket hoznának

Akkora a hiány magyar szakmunkásból, hogy már az oktatásba is külföldieket hoznának

Akkora hiány van Magyarországon megfelelő képzettségű szakmunkásokból az építőiparban, hogy már középiskolás korban toboroznának olyan diákokat, akik nálunk végeznék el a szakképzést, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy ha valaki az adott országban szerzi meg a végzettségét, akkor nagy eséllyel hosszabb távon is ott marad.

Erről beszélt Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke a Népszavának, hozzátéve, hogy bár Magyarországon 40 ezer külföldi szakmunkás van jelen – többségében ukránok, szerbek és törökök –, még ennél is 10 ezerrel több vendégmunkásra lenne szükség, mivel a magyar építőipar a hatékonyság terén az unió utolsó harmadában áll, pedig máskülönben „még sok is” lenne ennyi vendégmunkás.

A hazai építőiparban egyébként most 2019-hez képest 25 ezerrel többen, mintegy 370 ezren dolgoznak, az idei teljesítménye így eléri majd az 5 ezer milliárd forintot. A járványhelyzet alatt ugyanakkor gyengébben nőtt a hatékonyság, mert zömmel „be sem tanított” munkások érkeztek az építőiparba, így a hatékonysági kérdések háttérbe szorultak – mondta Koji. Elmondta: az elmúlt öt évben a vállalkozások rendre a szakmunkás- és mérnökhiányt jelölik meg az építőipari tevékenységet leginkább akadályozó tényezőként.

Koji László szerint ezért nagyobb figyelmet kell fordítani az Európai Unión kívüli, harmadik országokból érkező munkavállalók hazai foglalkoztatására, és ennek érdekében például tovább kellene egyszerűsíteni a tartózkodási és munkavállalási engedélyek kiadását, vagy kormányközi megállapodásokkal, amelyekben a küldő ország is felelősséget vállal például abban, hogy a hozzánk érkező dolgozóknak megfelelő végzettsége van-e.

Koji szerint egyébként a 2019-ben elindított hazahívó programjuk sikeresen működik, és ma már többen térnek haza, mint ahányan külföldre mennek dolgozni. Komoly gondot jelent ugyanakkor, hogy továbbra is kevesen választják az építőipari szakmunkás képzéseket, és évente csak 4 ezren végeznek a szakképzésben.

A magyar munkaerő eközben más országokhoz képest jóval kevésbé mobil, a magyarok munka reményben sem szívesen költöznek az országhatárokon belül sem, amit tovább tetéznek az elszabadult ingatlanárak és lakásbérleti díjak. Azokban a térségekben, ahol a legnagyobb a munkaerőhiány, drágábbak az ingatlanok, magasabbak a bérleti díjak. Koji László szerint ebben a kérdésben kifejezetten az ágazatra vonatkozó ösztönzőket kellene bevezetni, és újra kellene gondolni például a munkásszállókra vonatkozó kedvezményeket.

Arról, hogy hogyan lett Magyarország a bevándorlók országa az Orbán-kormány alatt, miközben a kormány tovább folytatta a kommunikációs kampányát az illegális bevándorlás ellen, ebben a cikkünkben írtunk részletesen:

Így lett Magyarország a bevándorlók országa az Orbán-kormány alatt

Miközben a kormány tovább folytatja a kommunikációs kampányát az illegális bevándorlás ellen, egy másik jelenséget előszeretettel elhallgat: az elmúlt öt évben rendkívüli mértékben meglódult a Magyarországra irányuló bevándorlás, ezen belül is nyolcszorosára nőtt azoknak az EU-n kívüli külföldieknek a száma, akik első alkalommal folyamodtak jövedelemszerzési vagy munkavállalói célból tartózkodási engedélyért.

Teljes cikk a forrás oldalon
x

Check Also

Népszavazás a menekültkvótáról

2016. október 2-án a kormány kezdeményezésére népszavazás lesz az európai ...

Ilyenek lettek volna a világ legismertebb logói, ha a középkorban születnek meg

Audi, Playboy, Puma, Lacoste, Youtube, Instagram, Starbucks, Windows. The post Ilyenek lettek volna a világ legismertebb logói, ha a középkorban születnek meg first appeared on 24.hu.

Káromkodás miatt tiltották meg a Pulitzer-díjas, holokauszt-képregény tanítását egy amerikai iskolában

A tanárok a helytelen szóhasználaton túl a meztelenséget is kifogásolták a műben. The post Káromkodás miatt tiltották meg a Pulitzer-díjas, holokauszt-képregény tanítását egy amerikai iskolában first appeared on 24.hu.

„A posztkommunista struktúrák megtörése zajlik a médiában”

– Médiahelyzet: Túlsúly, vagy egyensúly? – ezzel a címmel tartotta ...

Kínában tavaly úgy fogyasztották az aranyat, mintha aranyból lenne

37 százalékkal nőtt az aranyfogyasztás. The post Kínában tavaly úgy fogyasztották az aranyat, mintha aranyból lenne first appeared on 24.hu.

Értékes hagyatékok érkeztek haza a Mikes Kelemen-programban

A végéhez közeledik a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkársága által 2013-ban ...