Kezdőlap » Belföld » A Kékesen és Sopronban is havazott, holnap is kifehéredhet a táj

A Kékesen és Sopronban is havazott, holnap is kifehéredhet a táj

Újabb mediterrán ciklon hoz csapadékot. Az eső mind több helyen vált át havazásba.

A Kékestetőn és Sopron térségében is havazott, és meg is maradt a hó, de várhatóan olvadni fog – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szombati adataiból.

A legvastagabb, 8 centiméteres hótakaró a Soproni-hegységben fekvő, Sopronhoz tartozó Brennbergbányán alakult ki.

A Dunántúlt többfelé borítják hófoltok, hólepel. A tájegység északnyugati területein, például Sopron sík részein és Kőszegen mértek még 2 centiméteres hóvastagságot. Az ország keleti felében, Kékestetőn 1 centiméter körüli a hótakaró.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán azt írta: az Alpokalján délelőtt még előfordulhat havas eső, valamint kevés vizes, tapadó hó is hullhat, másutt eső formájában érkezik a csapadék, délután pedig elszórtan valószínű záporeső. A lehullott hóréteg napközben fokozatosan olvadni fog. Az ország nagyobb részén szakadozottá válik a felhőtakaró, dél felé haladva van nagyobb esély hosszabb napos időszakokra, és magasabb maximumokra. A délkeleti szelet helyenként kísérhetik élénk lökések.

Az idei őszi-téli szezonban nem ez az első havazás. A hegyekben már október 13-án is hullott hó. A Bükkben például másnapra több mint tíz centiméternyi hó esett, Bánkúton pedig 20-22 centiméteres hóvastagságot is mértek.

Az OMSZ az előrejelzésében azt írta, hogy a mediterrán térségben kialakult újabb ciklon hatására vasárnap is sokfelé kell több hullámban csapadékra számítani, a legtöbb eső várhatóan a keleti, északkeleti megyékben hullik. Hétfőn reggel megszűnik a csapadék.

Vasárnap késő este, a hétfőre virradó éjszakán nyugat felől egyre többfelé halmazállapotot válthat a csapadék, nagyobb területen, mint pénteken. Előbb a hegyekben, majd síkvidéken is az esőt havas eső, havazás váltja fel, ám a friss hóréteg várhatóan nem sokáig marad meg síkvidéken.

(Nyitóképünk illusztráció.)

Teljes cikk a forrás oldalon
x

Check Also

Népszavazás a menekültkvótáról

2016. október 2-án a kormány kezdeményezésére népszavazás lesz az európai ...

Ilyenek lettek volna a világ legismertebb logói, ha a középkorban születnek meg

Audi, Playboy, Puma, Lacoste, Youtube, Instagram, Starbucks, Windows. The post Ilyenek lettek volna a világ legismertebb logói, ha a középkorban születnek meg first appeared on 24.hu.

Azért dühösek a kínaiak Keanu Reeves-re, mert fellépne egy koncerten

A koncertet a Tibet autonómiája melletti kiállásként rendezik. The post Azért dühösek a kínaiak Keanu Reeves-re, mert fellépne egy koncerten first appeared on 24.hu.

Pártszövetségként indul a választáson az ISZOMM és a Munkáspárt

Szanyi Tibor és Thürmer Gyula pártjai Baloldali Szövetség néven próbálnak ...

Ismét Varga Judit adhatja ki az engedélyeket a megfigyelésekre

Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd országgyűlési képviselője kérdezett rá írásbeli beadványában, hogy miután Völner Pál államtitkár lemondott, ki adhat engedélyt a titkosszolgálati megfigyelésekre.

Gável András (Facebook): Sztrájk? Biztosan nem!

Azt mondják, a pedagógusok jövő hétre tervezett „sztrájkja” politikán felül ...