Kezdőlap » Belföld » Bárki, csak Orbán ne! – Kurz még nála is veszélyesebb?

Bárki, csak Orbán ne! – Kurz még nála is veszélyesebb?

A magyar ellenzék azzal a jelszóval készül a tavaszi választásokra, hogy „Bárki, csak ne Orbán!” Az előválasztáson ketten maradtak állva: a mérsékelten konzervatív Márki-Zay, illetve a középbal Dobrev Klára, aki sokak számára úgy ismert, mint Gyurcsány felesége – írja az Euronews. Ő elsősorban azt ostorozza, hogy a Fidesz 12 éves uralma példátlan egyenlőtlenségeket idézett elő a társadalomban. Az ország az uniós átlagnál kevesebb költ az egészségügyre, oktatásra, nyugdíjakra és szociális intézkedésekre. Ugyanakkor rengeteg pénz megy el gazdasági fejlesztésnek vagy egyéni támogatásnak álcázott korrupcióra.

Az ellenzék hívei közül a legtöbben baloldaliak vagy liberálisok, de Márki-Zay nem gondolja, hogy ez csökkenti az esélyeit. A köztük zajló heves vita ellenére mindketten azt ígérik, hogy beállnak a győztes mögé. A jelentés magyarázatként hozzáfűzi, hogy a Fidesz jó 10 éve uralja a magyar politikát. Orbán arra használta fel a kétharmadot, hogy kiterjessze saját és pártja hatalmát.

Martin Schulz az osztrák belpolitikai botrány láttán igazolva látja, amit májusban mondott, hogy tudnillik Kurz még veszélyesebb az európai politika számára, mint Orbán vagy Kaczynskiírja a Profil. Az Európai Parlament volt elnöke, a német szociáldemokraták egykori kancellárjelöltje azzal indokolja a véleményét, hogy a magyar és a lengyel vezetőnél leplezetlen a hatalomvágy. Minden pórusukból érződik. És nem is hagynak semmi kétséget afelől, hogy céljaik eléréséért minden eszközt megengedettnek tartanak.

Ezzel szemben a bukott osztrák kancellár úgy viselkedett, mint a ma született bárány, de igazából karrierista, akinek a vezérelve az, hogy a cél szentesíti az eszközt. A maga köré gyűjtött pretoriánus gárda azt vallotta: egy mindenkiért és mindenki Kurzért. Az előbányászott sms-ek arról árulkodnak, hogy a politikus hihetetlen mértékűre fejlesztette az önimádatot és olyan fanatikus csapatot alakított ki, amely ebben a formában meglehetősen ritka a fejlett világban.

Módszerei nagyon is emlékeztetnek arra, amit az Osztrák Szabadságpárt korábbi vezére, Strache csinált, aki az Ibizagate-be bukott bele, de az is árulkodó, ahogyan Kurz kiutálta az Osztrák Néppártból az előző elnököt, hogy helyet csináljon magának. Ez párját ritkítja az európai politikában. Olyasvalaki, aki mindenáron hatalmon kíván maradni.

Schulz ugyanakkor felhívta a figyelmet: Németországban elképzelhetetlen volna, hogy frakcióvezetőként folytassa bármelyik politikus, aki ilyen ügybe keveredett. Hiszen a korrupció gyanúja vetült rá, ám lila gőze sincs arról, hogy ezzel teljes mértékben összeegyeztethetetlen a tisztsége, hiszen a közerkölcs nem csupán azt parancsolja a politikusoknak, hogy ártatlanok legyenek, emellett jó példával is elöl kell járniuk. Függetlenül az egész história büntetőjogi megítélésétől.  

Ám jelenleg valójában árnyékkancellárként működik és a német interjúalany nem érti, ezek után a zöldek miért nem rúgták fel a koalíciót. Hiszen visszalépett ugyan, de ő és a csapata mozgatja továbbra is a szálakat.

A francia konzervatív lap, a Le Figaro Magazine vezércikke ritka kivételként védelmébe veszi a lengyel alkotmánybíróság döntését, amely szerint a nemzeti jog elsőbbséget élvez az uniós szabályrendszerrel szemben. Azzal indít, hogy a lengyelek sosem számítottak könnyen kezelhetőnek. Országuk jó párszor idegen uralom alatt állt a történelem századaiban, rengeteg áldozatot követelt náluk a német és szovjet megszállás és sajátos a felfogásuk a szabadságról, illetve a szuverenitásról.

Ebből ered az alkotmánybíróság határozata. Ám a kormányt rögtön megvádolták azzal, hogy megsérti az EU jogrendjét, hogy felül akarja írni a közösségi normákat, illetve a polexitet készíti elő. A Bizottság – pedellusi hírnevéhez méltóan – azonnal az anyagi támogatások megvonásával fenyegetőzött.

Nyilvánvaló, hogy az „európai értékek” védelmében Brüsszel azonnal rendreutasítja azt az országot, amelyik túl konzervatív politikát folytat és kétségbe von bizonyos játékszabályokat. Az persze igaz, hogy ez utóbbi megkérdőjelezi az egész unió működését.

Viszont az sem kétséges, hogy az európai intézmények évek óta túllépnek saját jogosítványaikon, és beleavatkoznak a tagok belügyeibe, még olyan kérdésekben is, amelyekhez semmi közük sincs. Lásd a magyar LMBT-törvényt vagy hogy a lengyelek ellenőrizni kívánják saját igazságszolgáltatásukat. De a legkirívóbb példa a bevándorlás. Az országok mozgási lehetősége itt kicsi, mert kötelesek követni a közös menedékjogot.

Nem véletlen, hogy Barnier figyelmeztetett: Franciaország csak úgy tudja kezelni a migrációt, ha visszaszerzi saját szuverenitását ezen a területen. Továbbá azt is előrevetítette, hogy lesz új brexit, ha nem változik semmi.

Teljes cikk a forrás oldalon
x

Check Also

Népszavazás a menekültkvótáról

2016. október 2-án a kormány kezdeményezésére népszavazás lesz az európai ...

Ilyenek lettek volna a világ legismertebb logói, ha a középkorban születnek meg

Audi, Playboy, Puma, Lacoste, Youtube, Instagram, Starbucks, Windows. The post Ilyenek lettek volna a világ legismertebb logói, ha a középkorban születnek meg first appeared on 24.hu.

Nemzetközi porondra léphet a magyar innováció

Együttműködési megállapodást kötött az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Titkársága ...

Káromkodás miatt tiltották meg a Pulitzer-díjas, holokauszt-képregény tanítását egy amerikai iskolában

A tanárok a helytelen szóhasználaton túl a meztelenséget is kifogásolták a műben. The post Káromkodás miatt tiltották meg a Pulitzer-díjas, holokauszt-képregény tanítását egy amerikai iskolában first appeared on 24.hu.

Már a Fed is küzd az infláció ellen

Megtartotta idei első kamatdöntő ülését a Fed, és ugyan váratlan ...

Kínában tavaly úgy fogyasztották az aranyat, mintha aranyból lenne

37 százalékkal nőtt az aranyfogyasztás. The post Kínában tavaly úgy fogyasztották az aranyat, mintha aranyból lenne first appeared on 24.hu.