Kezdőlap » Külföld » Sterilizálják Pablo Escobar vízilovait

Sterilizálják Pablo Escobar vízilovait

A drogbáró illegálisan szállíttatta Kolumbiába az első párt, azóta a „kokain-vizilovak” közel száz fős kolóniává duzzadtak.

Pablo Escobar, akit a rendőrség 1993-ban agyonlőtt, egzotikus állatokat importált illegálisan Kolumbiába. Köztük volt egy hím és egy nőstény víziló is. Őket nevezik „kokain-vízilovaknak”. A kezdetben két állat, még Escobar életében 4 főre duzadt. 2007-ben már 16-an voltak, 2014-ben már 40 víziló barangolt az Antioquia állam beli.Puerto Triunfo környékén. Az állomány mostanra megközelíti a 100 egyedet. 

Egyre nagyobb viziló-kolónia népesíti be a drogbáró egykori tanyája, a Hacienda Nápoles környékét

A kolumbiai kormány eddig 24 példányt sterilizált a több mint 80 állatból egy olyan vegyszer segítségével, mely meddővé teszi őket. 

A kolumbiai környezetvédők szerint a vízilovak invazív fajnak számítanak. Afrikán kívül a „kokain vízilovak” számítanak a legnagyobb vadon élő állománynak, csakhogy már most elüldözték a környékról az őshonos állatvilágot.

Sokan kampányolnak az állatok kilövése vagy sterilizálása mellett.

Amikor 1993 -ban a hatóságok elfoglalták a Hacienda Nápoles-t, azaz Pablo Escobar luxusbirtokát, amely 250 km-re északnyugatra található a fővárostól, Bogotától, az ott talált állatok nagy részét a főváros állatkertjébe sázllították, illetve szétszórták az ország hasonló intézményeiben. 

A vízilovak azonban a gazdátlanná vált tanyán maradtak

„Logisztikai szempontból nehéz volt őket mozgatni, ezért a hatóságok csak úgy otthagyták őket. Valószínűleg azt gondolták, hogy az állatok előbb-utóbb meghalnak” – mondta Nataly Castelblanco kolumbiai biológus a BBC-nek.

Mivel azonban Dél-Amerikában nem voltak természetes ragadozóik, a vízilovak elszaporodtak.

Szakértők szerint az ország egyik fő vízi útján, a Magdalena-.folyón kezdtek el terjedni. A vízilovak környezeti hatását tanulmányozó tudósok szerint az állatok sokféleképp befolyásolhatják a helyi ökoszisztémát. Például a már kihalással fenyegetett őshonos fajok, mint amilyen a lamantin, végleg kiszorulnak, nem beszélve a víz kémiai összetételének megváltozásáig, ami veszélyeztetheti a halászatot is.

Pablo Escobar, minden idők egyik leghírhedtebb dél-amerikai bűnözője, az 1980-as években a hírhedt Medellín kábítószer-kartell alapítója volt. Emberrablásokért, bombamerényletekért és válogatás nélküli kínázásokért volt felelős. Hatalma csúcsán úgy vélték, hogy bár nem hivatlaosan, de ő a világ leggazdagabb embere is. 

(BBC)

Fotó: RAUL ARBOLEDA / AFP

Teljes cikk a forrás oldalon
x

Check Also

Népszavazás a menekültkvótáról

2016. október 2-án a kormány kezdeményezésére népszavazás lesz az európai ...

Visszavonult az argentin fociválogatott korábbi sztárja

40 évesen visszavonult az 57-szeres argentin válogatott Maxi Rodríguez, aki ...

Pataki Ági: Rákay Philip vagy Ákos eddig is készíthettek volna zseniális kisfilmeket, de nem tették, ők a nagy pénzre vágytak

Férje, a szintén producer Kovács Gábor szerint egy olyan kör került beljebb, akiket Andy Vajna még szakmai alapon elutasított. The post Pataki Ági: Rákay Philip vagy Ákos eddig is készíthettek volna zseniális kisfilmeket, de nem tették, ők a nagy pénzre vágytak first appeared on 24.hu.

Már több mint 70 ezer kérelem érkezett az otthonfelújítási támogatásra

Már közel 100 milliárd forintot fizettek ki a családoknak.

Az orosz hokilegenda szenzációs teljesítményével győzött a Washington az NHL-ben

A csapatkapitány Alekszandr Ovecskin mesterhármasával a Washington Capitals 4-3-ra nyert ...

Fidesz-győzelmet tippel a nemzetközi elemzőcég, de szoros versenyre számít Fidesz-győzelmet tippel a nemzetközi elemzőcég, de szoros versenyre számít

A megszokottnál szorosabb versenyt, de a mostani a kormány hatalomban maradását várja a Fitch Solutions hitelminősítő cégcsoportjához tartozó kutatóvállalat a 2022-es szavazáson. Az inflációt viszont nem tartják hosszú távú kockázatnak a cég elemzői.