Kezdőlap » Külföld » Újjáélesztenék a transzatlanti kereskedelmi kapcsolatokat Pittsburgben

Újjáélesztenék a transzatlanti kereskedelmi kapcsolatokat Pittsburgben

A Trump-korszak évei után ismét összeülnek az EU és az Egyesült Államok szakértői, hogy a kereskedelemről és a technológiáról egyeztessenek. A pittsburgi megbeszéléstől Brüsszel azt várja, hogy nagyobb súlyt adjon Európának a világpolitikában.

A megbeszélések témái között van a kereskedelmi könnyítések ügye, a közös szabványok kidolgozása, a fejlesztések támogatása. De mit jelent ez a gyakorlatban?

"Nem klasszikus kereskedelmi megbeszélésekről van szó, mint amilyet a transzatlanti egyezmény ügyében láthattunk. Inkább az együttműködés lehetőségeit vitatják meg kormányzati, illetve szabályozói szinten. Vagyis az egészségről, a klímáról, a digitális ügyekről és a versenyjogról lesz szó. A Kereskedelmi és Technológiai Tanács valójában a kereskedelem és a digitalizáció ügyét köti össze" - mondta Léa Auffet kereskedelmi szakértő.

A megbeszélést beárnyékolja az, hogy az Egyesült Államok nemrég kitúrta Franciaországot egy 50 milliárd dolláros ausztrál hadiipari tenderről, amelynek keretében tengeralattjárókat építettek volna.

Ettől függetlenül a felek együttműködnének a mesterséges intelligencia ügyében, a zöld technológiák kérdésében, valamint az adatkezelésben. És nagy hangsúly van a félvezetők gyártásának biztosításán is. Hiszen a mikrochipek nélkülözhetetlenek a háztartási eszközökhöz és az elektronikához is. A kérdés az, bízhat-e Európa az Egyesült Államokban.

"A jószándék jele lenne az az amerikaiak részéről, annak a jele, hogy Európa valóban megbízhat bennük lenne az, ha megosztanák velünk a találkozó konkrét napirendjét és az arról készült feljegyzéseket. Így az olyan ellenőrző testületek, mint mi tisztában lennének azzal, ha esetleg a fogyasztókat és a polgárokat hátrány éri" - tette hozzá a szakértő.

A következő ilyen megbeszélést a tervek szerint tavasszal tartják majd Belgiumban.

Teljes cikk a forrás oldalon
x

Check Also

Népszavazás a menekültkvótáról

2016. október 2-án a kormány kezdeményezésére népszavazás lesz az európai ...

„Most eljött a mi időnk” – így gúnyolódtak a romba dőlt Vár láttán a kommunisták

Gúnyos, cinikus megjegyzések tömkelegét találni a romos Budavári Palotáról a ...

Tud valamit a 90 ezer forintos fogkefe, amit a 900 forintos nem?

A G7-et ingyen lehet olvasni, de nem ingyen készül. Támogass ...

Karas Monika elnöksége a jogszerűség jelképe volt

Emlékezetes az a rádiós frekvenciapályázat, amelyben az NMHH a Klubrádió ...

Káros és szembemegy Orbán Viktor „zöld” nyilatkozataival a belengetett reptérfejlesztési stratégia Káros és szembe megy Orbán Viktor „zöld” nyilatkozataival a belengetett reptérfejlesztési stratégia

Több sebből vérzik az az elképzelés, hogy felpörgessék a vidéki légikikötők forgalmát. Az áruforgalmat inkább vasútra kellene terelni a szakértők szerint, a jóval nagyobb utasforgalomhoz több és jobb helyi turisztikai szolgáltatások szükségesek.

Kiránduló idő lesz ma is, jövő héten 22 fok is lehet

Ma 15 fok körül alakul a hőmérséklet.