Kezdőlap » Külföld » Újabb vizsgálat indult Navalnij ellen

Újabb vizsgálat indult Navalnij ellen

Orosz nyomozók szeptember 28-án bejelentették, hogy új vizsgálatot indítanak a bebörtönzött ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij és legfőbb szövetségesei ellen a „szélsőségestörvény” alapján.

A legsúlyosabb oroszországi bűncselekményeket vizsgáló bizottság közleményt adott ki, mely szerint még 2014 előtt Navalnij „szélsőséges hálózatot hozott létre és irányított” azzal a céllal, hogy „megváltoztassa az Orosz Föderáció alkotmányos rendszerének alapjait”.

A nyomozók szerint Navalnijt és fő helyetteseit, Leonyid Volkovot és Ivan Zsdanovot azzal gyanúsítják, hogy „szélsőséges hálózatot” működtetnek, míg Ljubov Szobolt és számos más szövetségesét azzal vádolják, hogy részesei ennek.

Nyilatkozatukban a nyomozók azzal vádolták meg Navalnijt és szövetségeseit, hogy számos felhasználói fiókot hoztak létre a közösségi médiában és a Korrupcióellenes Alapítvány, az FBK honlapján „bűnözői tevékenység előmozdítása érdekében”.

„A szélsőséges hálózat illegális tevékenységének célja az állami hatóságok és politikájuk hiteltelenítése volt” – közölte a vizsgálóbizottság.

Ezért most hat–tíz év

Navalnijt januárban vették őrizetbe, később pedig politikai irodáinak és Korrupcióellenes Alapítványának (FBK) országos hálózatát szélsőségesnek nyilvánították és betiltották.

Az elmúlt hónapokban számos vizsgálat indult Navalnij, Vlagyimir Putyin elnök leghangosabb hazai bírálója és szövetségesei ellen.

Navalnij és támogatói úgy írják le a kampányt, mint a Kreml bosszúját azért, mert kihívást intéztek Putyin uralma ellen.

Ha elítélik őket, Navalnij, Volkov és Zsdanov hat–tíz év börtönre számíthat, míg Szobol és a többi aktivista kettőtől hat évig terjedő elzárásra.

Navalnij legfőbb szövetségesei, köztük Volkov és Zsdanov elmenekültek Oroszországból.

Készült a Reuters és az AFP tudósításai alapján. Teljes cikk a forrás oldalon
x

Check Also

Népszavazás a menekültkvótáról

2016. október 2-án a kormány kezdeményezésére népszavazás lesz az európai ...

Káros és szembemegy Orbán Viktor „zöld” nyilatkozataival a belengetett reptérfejlesztési stratégia Káros és szembe megy Orbán Viktor „zöld” nyilatkozataival a belengetett reptérfejlesztési stratégia

Több sebből vérzik az az elképzelés, hogy felpörgessék a vidéki légikikötők forgalmát. Az áruforgalmat inkább vasútra kellene terelni a szakértők szerint, a jóval nagyobb utasforgalomhoz több és jobb helyi turisztikai szolgáltatások szükségesek.

Az olaszokat verő 17 éves csodagyerek úgy focizik, mintha a saját kertjében játszana

Gavi szinte még be sem mutatkozott a Barcelonában, de a ...

Soha nem találja ki, hogy melyik csapat vezeti a spanyol bajnokságot

A Real Sociedad hazai pályán 1-0-ra legyőzte a Real Mallorcát ...

Sterilizálják Pablo Escobar vízilovait

A drogbáró illegálisan szállíttatta Kolumbiába az első párt, azóta a ...

Hétgólos meccsen kapott ki a Fehérvár az osztrák jégkorongligában

Az éllovas Fehérvár kikapott a Bolzano csapatától az osztrák jégkorongliga ...