Kezdőlap » Külföld » Könnygázt vetettek be a Párizsban az új korlátozások miatt demonstrálók ellen (videó)

Könnygázt vetettek be a Párizsban az új korlátozások miatt demonstrálók ellen (videó)

Országszerte több mint 160 ezren tüntettek.

Könnygázt és vízágyúkat vetett be a párizsi rendőrség csütörtökön a tüntetők ellen, akik az új járványügyi korlátozások miatt vonultak az utcára. Országszerte több mint 160 ezren tüntettek.

Heves összecsapások Párizs utcáin

Helyszíni jelentések szerint a francia fővároson menetelő tüntetők közül többen kiváltak a demonstráló tömegből, kövekkel és palackokkal kezdték dobálni a helyszínre vezényelt rendőröket, akik ezután könnygázzal próbálták megfékezni a rendbontókat. Néhány tüntető megtámadott egy járőröző rendőrt, felborította a motorbiciklijét. A rendőrnek futva kellett menekülnie a feldühödött tüntetők elől.    

A tüntetők behatoltak a Champs-Élysées sugárútra és ott is összecsaptak a rendőrökkel.

Egy ideig akadályozták a forgalmat a sugárúton, de a biztonságiak gyorsan kiszorították őket a környező utcákba könnygáz és vízágyúk bevetésével. A sugárúton a „sárgamellényesek” két évvel ezelőtti rendbontása óta nem szabad tüntetni, pénzbírsággal sújtják a tilalom megszegőit.    

Párizsban egyszerre három engedélyezett tüntetés zajlott az új járványügyi korlátozások ellen. A Trocadéro téren a Nemzeti Front volt alelnöke, Florian Filippo felhívására demonstrálnak. Egy mások tüntetés a Bastille téren kezdődött, majd a menet elindult a főváros utcáin. Még egy tiltakozó menet indult el az Invalidusok háza elől, hogy csatlakozzon a kötelező oltás ellen tiltakozó egészségügyi dolgozókhoz.    

Országszerte tartottak tüntetéseket

Párizson kívül több nagyvárosban, Marseille-ben Montpellierben, Nantes-ban és Toulouse-ban is tüntetnek. A belügyminisztérium szombat esti közlése szerint több mint 160 ezer ember vett részt országszerte tartott 168 tiltakozó megmozduláson. A fővárosban tizenegyezren demonstráltak. Gérald Darmanin belügyminiszter közölte a Twitteren, hogy champs-elysées-i rendbontásokban kilenc embert vettek őrizetbe. A tárcavezető elítélte a rend őreivel és az újságírókkal szembeni erőszakot.    

A francia parlament heves viták után péntekre virradóra fogadta el azt a törvénytervezetet, amely kiszélesíti a Covid-igazolás használatát a mindennapi életében, hatósági karantént ír elő a fertőzötteknek, kötelezővé teszi a koronavírus elleni oltást az egészségügyi és szociális dolgozók, valamint a tűzoltók számára.

A koronavírus-járvány 2020. márciusi kezdete óta ez a kilencedik francia törvény a Covid-19 terjedésének megakadályozására.

A szigorításokat, amelyeket Emmanuel Macron államfő július 12-i beszédében jelentett be, a koronavírusnak a delta variáns által okozott negyedik hullámával és a súlyos járványügyi helyzettel indokolta a kormány. A korábbiaknál fertőzőbb variáns az új eseteknek már csaknem nyolcvan százalékát okozza. Az újonnan fertőzöttek száma a hét eleje óta minden nap húszezer felett volt, amire május eleje óta nem volt példa, s ami tízszerese a két héttel ezelőtti adatoknak.

(MTI)

Kép forrása: MTI/AP/Rafael Yaghobzadeh

Teljes cikk a forrás oldalon
x

Check Also

Népszavazás a menekültkvótáról

2016. október 2-án a kormány kezdeményezésére népszavazás lesz az európai ...

A csendháborítás és a városi zajforrások szabályozása

Teljesíthetetlen igény, hogy minden hangoskodást kizárjunk a városi életünkből.

A Rolls-Royce gyárthat motorokat a legendás amerikai nehézbombázókhoz

A brit cég dollármilliárdos üzletet kötött az amerikai légierővel.

Felújítják a pápai katolikus nagytemplomot

A kormányzat az idén és jövőre 600-600 millió forinttal támogatja a munkálatokat.

Ezek a leggyakoribb jogsértések, amelyeket a webáruházak elkövetnek

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium adatbázist hozott létre.

A spanyol kormány katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánította La Palma szigetét

A kabinet döntött arról, hogy első körben 10,5 millió euró ...