Kezdőlap » Kultúra » A veszprémi vasútállomáson Kányádi- és József Attila-verseket hallhatnak az utasok

A veszprémi vasútállomáson Kányádi- és József Attila-verseket hallhatnak az utasok

Az üdülés alatt is könyvre éhes olvasók örömére néhány napja a balatonfüredi Esterházy Strand és Élményfürdő bejáratához is került egy modern italautomatára emlékeztető, üvegfalú minikönyvesbolt – immár az ország 32. és a Balaton első nonprofit POKET-vállalkozásaként – értesült a Magyar Nemzet. A Vecsei H. Miklós színművész és Sztalker Csoport (ifj. Vidnyánszky Attila és Vecsei H. Miklós közös előadására létrejött formáció, képzeletbeli társulat) Budapest nagyforgalmú pontjai és néhány vidéki város után most a Balaton egyik legnépszerűbb strandjánál, az Esterházynál is fel akarja hívni a figyelmet az irodalom gyöngyszemeire. Az automata felavatásával egy időben mutatták be a Kisded tenger című antológiakötetet, amelynek írásait Ugron Zsolt kolozsvári születésű író válogatta, és amelyet a jövőben a kultúrtájhoz való kötődése okán majd a POKET Balaton-sorozat is népszerűsít. – Az antológiában olvasható regény, novella, és versidézetekkel olyan klasszikus szövegeket szerettünk volna bemutatni, amelyek arra utalnak, hogy a Balaton-életérzés mennyire időtlen – nyilatkozta a Veszprémben megjelenő Naplónak Vecsei H. Miklós. A POKET-tel kapcsolatban kifejtette: az egy olyan szubjektív válogatás, amely fontos tanulságokat, időtálló érzéseket tud felmutatni. Igyekeztek kortárs és klasszikus szövegeket egyensúlyban tartva megjelentetni, hogy ezzel is tágítsák az olvasók könyvtárát. Az automatáknál a három legkedveltebb kötet az Utas és holdvilág, A Pál utcai fiúk és az Édes Anna. Vecsei H. Miklós azt szeretné, ha akár már az idei nyáron újabb automatákat helyezhetnének üzembe a Balatonnál. Eközben a tó északi partján folytatódik a Könyv a strandon program. Mint megírtuk, néhány bibliotéka kitelepült a strandra, hogy a nyaralók könnyen hozzáférhessenek a legújabb könyvtermés néhány darabjához, és a 2019-ben indult Vers a peronon projekt is folytatódik. A veszprémi vasútállomás peronjának hangosbemondójából többek közt Kányádi- és József Attila-versek jutnak el a várakozó utasokhoz. A balatonalmádi Aranyhíd Polgári Egyesület kezdeményezésének célja, hogy a nyári Balaton „váratlan helyszínein” is megszólaljanak a magyar költészet remekei. A figyelemre méltó civil kezdeményezést mások mellett a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa program is támogatja.

Teljes cikk a forrás oldalon
x

Check Also

Népszavazás a menekültkvótáról

2016. október 2-án a kormány kezdeményezésére népszavazás lesz az európai ...

Újjáélesztenék a transzatlanti kereskedelmi kapcsolatokat Pittsburgben

Az EU azt várja a közös munkától, hogy nőni fog a súlya a világpolitikában. De Európában sokan bizalmatlanok Amerikával szemben. #BrusselsBureau

Karikó Katalin kapja a Francia Tudományos Akadémia nagydíját is

Folytatódik a megérdemelt díjeső The post Karikó Katalin kapja a Francia Tudományos Akadémia nagydíját is first appeared on 24.hu.

A chipageddon az újabb csapás a világra A chipageddon az újabb csapás a világra

A félvezetők piacán világszerte akkora hiány alakult ki, hogy a várakozási idő minden idők rekordjára, 21 hétre emelkedett. Brüsszel azt szeretné, hogy 2030-ig az európai termelők 20 százalékos arányt érjenek el a félvezetők világpiacán, megerősítve kontinensünk „technológiai szuverenitását”. Káncz Csaba jegyzete.

TASZ: Az oltatlanságot választó egészségügyiseknek is járna a végkielégítés

Nem dolgozhatnak az egészségügy legtöbb területén az oltást elutasítók, a ...

Újabb súlyos bűncselekménnyel gyanúsítják az állami vezetők, bírók megölését kérő radikálisokat

Letartóztatást indítványozott az ügyészség a két vezetőjükkel szemben. The post Újabb súlyos bűncselekménnyel gyanúsítják az állami vezetők, bírók megölését kérő radikálisokat first appeared on 24.hu.