Kezdőlap » Belföld » Tóthék az MSZP-ben: az egyiknek sikerült, a másiknak megmondták, ne próbálkozzon

Tóthék az MSZP-ben: az egyiknek sikerült, a másiknak megmondták, ne próbálkozzon

Visszaléptettek!

Vörös betűkkel szedett címmel kezdődik Tóth Imre alpolgármester írása a XV. kerületi újságban. Az MSZP-s politikus egész oldalas cikkben hívja fel a helyi szavazók figyelmét arra, hogy pártja megakadályozta indulását az ellenzéki előválasztáson. Az MSZP Gyurcsány Ferenc pártjával, a Demokratikus Koalícióval egyezett meg több budapesti választókerületben a visszalépésekről.

Tóth jelezte, annak, hogy más körzetekben a DK támogassa az MSZP jelöltjét, az ő visszaléptetése volt a feltétele, amit fegyelmezett politikusként tudomásul vesz, de nem ért vele egyet. Szerinte az előválasztásnak az lenne az értelme, hogy demokratikus versenyben dőljön el, a választók kit támogatnak.

Tóth Imre a 24.hu-nak azt mondta, a múlt héten zárult le egy felmérés, amely szerint neki lenne a legnagyobb támogatottsága a kerületben, és egyébként is szerencsésebb lenne egy helyben élő politikust indítani. Az Ittlakunk.hu felmérésén a DK szóvivője, Barkóczi Balázs 34 százalékot kapott, az MSZP-s alpolgármestert viszont 44 százalék támogatta. A két párt megegyezése alapján a XV. kerületben mégis Barkóczi indul majd közös jelöltként az előválasztáson.

A körzetet jelenleg az ugyancsak DK-s Hajdu László képviseli az Országgyűlésben, de a kerület korábbi polgármestere a ciklus végén visszavonul. Szintén a DK frakciójában ül a Fővárosi Közgyűlésben a jelenlegi polgármester, Cserdiné Németh Angéla.

Ugyanebben az egyezkedésben a zuglói Tóth Csaba viszont a nyertesek közé került. Az összesen hat választókerületet érintő megállapodás révén Zuglóban a DK is beállt a MSZP-s politikus mögé, majd a Jobbik is felsorakozott a Hadházy Ákossal megmérkőző szocialista mögé. Tóthot a vele többször konfrontálódó Karácsony Gergely is támogatásáról biztosította.

Az egyezség alapján a DK támogatja az MSZP-s jelöltek közül Hiller István indulását a XIX-XX. kerületben (mögé az összes ellenzéki párt beállt már), és Komjáthi Imréét Csepelen, aki a körzetet jelenleg is képviselő, a Momentum által támogatott Szabó Szabolccsal meccsel majd. Az MSZP pedig az újonc Barkóczi mellett két DK-s országgyűlési képviselő újrázását támogatja: Varju Lászlóét Újpesten és Oláh Lajosét a VI-VII. kerületben.

A szocialista párt korábbi elnöke, a jelenleg is az MSZP-s képviselőcsoportban politizáló Molnár Gyula ugyanakkor szombaton azt jelentette be: ha győz a 2022-es választáson, a DK frakciójába ül be. Ezért cserébe a Gyurcsány-párt nem állít vele szemben jelöltet a XXII. kerületben.

Teljes cikk a forrás oldalon
x

Check Also

Népszavazás a menekültkvótáról

2016. október 2-án a kormány kezdeményezésére népszavazás lesz az európai ...

Könnygázt vetettek be a Párizsban az új korlátozások miatt demonstrálók ellen (videó)

Országszerte több mint 160 ezren tüntettek. Könnygázt és vízágyúkat vetett ...

Októbertől csak oltottak mehetnének a Premier League-meccsekre

Egy, a brit kormány előtt lévő tervezet értelmében októbertől csak ...

Gasquet az első döntős az umagi tenisztornán

 A francia Richard Gasquet jutott elsőként döntőbe a 481 ezer ...

Látványos ünnepséggel és egy gól nélküli gálameccsel avatták fel a Honvéd új stadionját

1084 nap után játszhatott ismét mérkőzést a kispesti Bozsik-stadionban a ...

Megkezdődhet az utóbbi évek legnagyobb olajfelfedezésének hasznosítása

12 milliárd hordónyi kőolaj teheti olajországgá Namíbiát, kérdés, mi lesz a valódi ára.