Kezdőlap » Gazdaság » Svájcban kitarthatnak az egészséges állatok antibiotikumos kezelése mellett

Svájcban kitarthatnak az egészséges állatok antibiotikumos kezelése mellett

Különösen feszült kampány után döntenek Svájcban népszavazással több agrárügyi kérdésben is június 13-án. A korábbi felmérések szerint nagyon kiélezett szavazásra lehetett számítani, de könnyen lehet, hogy a valóságban nagy többséggel nyernek a változásokat ellenzők.

Vasárnap Svájcban népszavazást tartanak több lényeges kérdésben is. A járványügyi vagy rendvédelmi kérdések mellett azonban két agrártéma váltott ki igazán heves indulatokat az országban.

Zürichben sorakoznak szavazáshoz az emberek, 2021. június 13-án. Zürichben sorakoznak szavazáshoz az emberek, 2021. június 13-án.

Antibiotikumok, mesterséges növényvédőszerek

Az egyik döntésre bocsátott javaslat szerint a svájci gazdák 10 év múlva nem használhatnának már szintetikus növényvédőszereket. Az importélelmiszerek közül pedig kitiltanák azokat, amelyek ilyen szereket használnak.

A másik javaslat szerint a helyi gazdák csak megbetegedett állatoknak adhantának antibiotikumot, különben nem részerülhetnek állami támogatásban. Emellett korlátoznák a folyékony trágya használatát a mezőgazdasági terüelteken, mert ez veszélyeztetheti a helyi ivóvíz minőségét.

"2x NEM az extrém agrárkezdeményezésekre" áll a plakáton Arni mellett, 2021. május 28-án. "2x NEM az extrém agrárkezdeményezésekre" áll a plakáton Arni mellett, 2021. május 28-án.

A javaslatokat főleg a helyi baloldali politikai csoportok és a környezetvédő aktivisták támogatták. A svájci kormány viszont a nemmel való szavazásra buzdított mindkét felvetésnél. Utóbbiak azzal érvelték, hogy veszélyeztetnék Svájc élelmiszeripari önellátását, munkahelyek veszhetnének el és meg is drágítaná az élelmiszereket. Ide tartozik még, hogy svájci központú a világ legnagyobb mesterséges növényvédőszereket gyártó cége, a 2017-ben kínai tulajdonba került Sygenta.

Más felosztás szerint inkább a városi lakosság körében voltak népszerűek ezek az ötletek, a kisebb településeken élőknél pedig nem. A szavazás előtti közvélemény-kutatások szerint szerint fej-fej mellett voltak az álláspontok a Svájcban szokatlanul kemény kampány után is.

"Tönkretenni a sváci mezőgazdaságot?" áll a javaslatokat radikálisnak értékelő kampánytáblán, Aesch mellett, 2021. június elsején. "Tönkretenni a sváci mezőgazdaságot?" áll a javaslatokat radikálisnak értékelő kampánytáblán, Aesch mellett, 2021. június elsején.

Egy "igen" szavazásra buzdító plakátot tartó pótkocsit például felgyújtottak nemrég. Számos "nem" szavazatra buzdító gazda pedig zaklatásra panaszkodott a szavazás előtt.

A vasárnapi nap közbeni előrejelzések alapján azonban nagy többséggel utasíthatják el a svájciak mindkét felvetést, 61 százalékkal győzhetnek a nemek mindkét javaslatnál.

A repjegyadó eggyel népszerűbb lehet

A szavazsára bocsátot kérdeseknél egyébként szerepelt még egy környezetvédelmi adó, ami megadóztatta volan a jelentős szén-dioxiod kibocsátással repülést – azaz közvetlenül a repjegyeket – és az érdemi szén-dioxid kibocsátással járó autók üzemanyagát is.

Egy Manchesterből induló repülőjárat 2020. június 21-én. Egy Manchesterből induló repülőjárat 2020. június 21-én.

Ez a pénz egy "klímaalapba "folyt volna a tervezet szerint, amiből a környezetbarát technológiákra váltás költségeit finanszírozhatták volna. A javaslat ellenzői szerint Svájc kicsi, egyedül úgyse tudja megállítani a klímaváltozást, drága is lenne és pont a szegényeebb svájciakat sújtaná jobban. Ennek ellenére ebben a kérdésben szorosabb eredmény várható.

Készült a Reuters és az AFP híreinek felhasználásával.

Teljes cikk a forrás oldalon
x

Check Also

Népszavazás a menekültkvótáról

2016. október 2-án a kormány kezdeményezésére népszavazás lesz az európai ...

Októbertől csak oltottak mehetnének a Premier League-meccsekre

Egy, a brit kormány előtt lévő tervezet értelmében októbertől csak ...

Gól nélküli döntetlen a Honvéd stadionavató mérkőzésén

A Budapest Honvéd 1084 nap után játszhatott mérkőzést ismét a ...

Gasquet az első döntős az umagi tenisztornán

 A francia Richard Gasquet jutott elsőként döntőbe a 481 ezer ...

Négy ember meghalt az M6-os autópályán Szekszárd közelében

Az autópálya Budapest felé vezető oldalán szalagkorlátnak csapódott egy személyautó. ...

Látványos ünnepséggel és egy gól nélküli gálameccsel avatták fel a Honvéd új stadionját

1084 nap után játszhatott ismét mérkőzést a kispesti Bozsik-stadionban a ...