Kezdőlap » Külföld » Putyin: Kiadnánk kiberbűnözőket az Egyesült Államoknak, ha ugyanerre az amerikai fél is hajlandó

Putyin: Kiadnánk kiberbűnözőket az Egyesült Államoknak, ha ugyanerre az amerikai fél is hajlandó

A személyes kapcsolatok helyreállítása és a párbeszéd beindítása végett van szükség a Joe Biden amerikai elnökkel szerdán megtartandó genfi csúcstalálkozóra – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő a Rosszija 1 televízió Moszkva. Kreml. Putyin című vasárnapi magazinműsorában sugárzott interjújában az MTI tudósítása szerint.

Putyin egyetértett azzal a Washingtonban is kifejtett állásponttal, miszerint számos kérdés kölcsönös érdeklődésre tart számot. Ezek között a hadászati stabilitás és a regionális konfliktusok témáját, a környezetvédelem és az ökológia kérdéseit, valamint a gazdasági együttműködést nevezte meg. „Vannak olyan kérdések, amelyekben valóban hatékonyan tudunk együttműködni” – hangsúlyozta az orosz elnök. „Ha a mostani találkozó után munkamechanizmusokat hozunk majd létre ezeken a területeken, az szerintem már jó lenne. Elmondhatnánk, hogy a találkozó nem volt hiábavaló” – hangoztatta.

Az orosz vezető a kiberbiztonságot az egyik legfontosabb megtárgyalandó kérdésnek nevezte, rámutatva, hogy hackerek fontos rendszereket tudnak lekapcsolni, amelynek nagyon súlyos következményei lehetnek. Közölte, Moszkva kész kiberbűnözőket kiszolgáltatni az Egyesült Államoknak, ha ugyanerre az amerikai fél is hajlandó lesz Oroszország viszonylatában. Úgy vélekedett, hogy az erre vonatkozó kölcsönös kötelezettséget szerződésben kellene rögzíteni.

Putyin ugyanakkor óvott attól, hogy valaki túlzott jelentőséget tulajdonítson az amerikai részről hallható negatív retorika visszafogásának. Rámutatott, hogy az ilyesmi bevett gyakorlat csúcstalálkozók előtt, „profi megközelítés” az amerikaiak részéről, s a maga részéről Moszkva is hasonlóképpen jár el.

Putyin kifejezte reményét, hogy a genfi csúcs megteremti a feltételeit a katonai-védelmi problémák megbeszélésének. Kifejtette, hogy mindkét fél érdekelt az üzleti együttműködésben, és az amerikai cégek szeretnének is Oroszországban tevékenykedni, de „a fülüknél fogva” rángatják ki őket az orosz piacról, így átengedik helyüket a konkurenciának.

Az interjúból az orosz média szerdán közölt már részleteket, amelyekből egyebek között kiderült, hogy Putyin a vörös vonal átlépésének tekintené Ukrajna felvételét a NATO-ba, mert az Oroszországgal szomszédos országba telepítendő rakéták 7–10 perc alatt elérhetnék Moszkvát. Az orosz vezető emellett azt mondta, hogy a náci Németország eszméire emlékezteti őt az az ukrán törvénytervezet, amely őshonos és nem őshonos népekre osztja fel Ukrajna lakosságát.

Kiemelt kép: Szögesdrótkerítést telepítenek a Genfi-tó partján elterülő Grange aux Eaux-Vives parkban 2021. június 10-én. Várhatóan a parkban található 18. századi Grange villában rendezik június 16-án Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök csúcstalálkozóját. MTI/EPA-KEYSTONE/Martial Trezzini

Teljes cikk a forrás oldalon
x

Check Also

Népszavazás a menekültkvótáról

2016. október 2-án a kormány kezdeményezésére népszavazás lesz az európai ...

Kezdődik a tokiói olimpia második napja

Az úszódöntők első napján három magyar, Hosszú Katinka, Mihályvári-Farkas Viktória ...

Hosszú Katinkáék is megkezdhetik az éremtermelést vasárnap a tokiói olimpián

Az úszódöntők első napján három magyar, Hosszú Katinka, Mihályvári-Farkas Viktória ...

Puskás Ferenc dédunokája és Bozsik Péter együtt ünnepelt

A Budapest Honvéd a Bozsik Aréna avató mérkőzésén 0-0-s döntetlent ...

A csapatsportágak őríthetik meg a magyar szurkolókat az olimpián

A tokiói olimpián a mieink három csapatsportban képviselik Magyarországot. Vasárnap ...

Októbertől csak oltottak mehetnének a Premier League-meccsekre

Egy, a brit kormány előtt lévő tervezet értelmében októbertől csak ...