Kezdőlap » Gazdaság » Volt pozitív hatása is a világjárványnak: elcsendesültek az óceánok

Volt pozitív hatása is a világjárványnak: elcsendesültek az óceánok

A hajók motorja, a vonóhálóval történő halászás, az olajkutak működése, a mélytengeri bányászat és egyéb emberi tevékenységek mind-mind zajszennyezéssel járnak az óceánok, tengerek élővilágára nézve. Mivel azonban ezeknek a tevékenységeknek egy jelentős része tavaly tavasszal, a világjárvány kitörésekor leállt, a vizek mélye is "megnyugodott". Erre jutottak kutatók egy nemzetközi együttműködés keretében, melynek során 231 víz alatti mikrofonnal vizsgálták az óceánokat - írja a Guardian. A nemzetközi vizek márciusban, áprilisban és májusban voltak a legcsendesebbek, nyáron azonban ismét nagyon zajos lett a víz alatti világ, ekkor ugyanis újra beindult a nemzetközi tengeri kereskedelem.

A cikk kitér arra, hogy a fényszennyezéshez hasonlóan az ember által generált zajoknak is környezetszennyező hatásuk van, akár a víz alatt is, hiszen sok állat hanghullámok alapján tájékozódik és kommunikál egymással. Az alacsony frekvenciájú jelek pedig akár többezer kilométert is tudnak haladni a víz alatt.

Jesse Ausubel, a Rockefeller Egyetem Emberi Környezet Programjának igazgatója a Guardiannek elmondta: 2020-at a "csendes óceán évének" fogják nyilvánítani, eredményeiket a következő hónapokban több tudományos szaklap is publikálni fogja.

Ausubel a 2015-ben indult Nemzetközi Csendes Óceán Kísérlet nevű program alapítója is. A program keretében tíz éven keresztül végeznek méreseket arra vonatkozóan, hogy az ember által generált zajok miként hatnak az óceánok élővilágára. A cél az lenne, hogy meggyőzzék a hajózási társaságokat, az olajkutakat üzemeltetőket, de akár a jetskik tulajdonosait is arról, hogy alacsonyabb decibelen lenne érdemes működniük, különben tönkre teszik a környezetüket.

Teljes cikk a forrás oldalon
x

Check Also

Népszavazás a menekültkvótáról

2016. október 2-án a kormány kezdeményezésére népszavazás lesz az európai ...

Már több, mint 200 rakétát lőtt ki a Hámász Izraelre

A védelmi miniszter szerint a Hámász átlépte „a vörös vonalat”. ...

A kirúgás szélén a Juventus edzője, Cristiano Ronaldo is menekülne Torinóból

Amennyiben a Juventus labdarúgócsapata nem tudja kivívni a BL-indulás jogát ...

Mondtuk neki, hogy legyen türelemmel, de nem hallgatott ránk – megszólalt a Jemenben meggyilkolt magyar zenész barátja

Átmenetileg a férfi visszatért Magyarországra, de barátja szerint itthon nem érezte jól magát.

Orbán Viktor is gratulált Ursula von der Leyen első unokájához

A magyar miniszterelnök Budapestről küldte jókívánságait. „Csodálatos pillanat! Az első ...

Két holttestet találtak egy családi házban Bobán

A helyszíni szemle jelenleg is tart.