Kezdőlap » Kultúra » Új személyekkel és látnivalókkal bővült a FiumeiGuide

Új személyekkel és látnivalókkal bővült a FiumeiGuide

A Fiumei úti sírkert ingyenes alkalmazása, a FiumeiGuide már IOS-telefonokra is letölthető. A Nemzeti Örökség Intézete a Miniszterelnökség támogatásával, mintegy tízmillió forintból valósította meg a fejlesztés második ütemét. Így növelte az elérhető célállomások számát, emellett új funkciókkal is bővítette az alkalmazást. Az intézet fontosnak tartja, hogy azok is kapjanak ismereteket a sírkert látnivalóiról, akik egyénileg látogatják a nemzeti emlékhelyet.

A Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) a fejlesztés második ütemében iPhone készülékekre is elérhetővé tette a FiumeiGuide alkalmazást. A felkereshető személyek és látnivalók listája is bővült, immár százötven kiemelt célpont kereshető fel az applikáció segítségével – közölte lapunkkal az intézet.

Bekerült az alkalmazásba például Xántus János, az állatkert és a néprajzi múzeum meghonosítója, akit vándorévei során egy indián törzs a testvérévé fogadott, és akiről Karl May Old Shatterhandet mintázta. Mellette Csók István, a derűs élet festője, akinek nem olasz létére kiállították önarcképét a firenzei Uffizi képtárban, és akinek alkotókedvét egy tál élénksárga citrom látványa hozta vissza felesége halála után. Továbbá érdekességeket és hasznos információkat tudhatunk meg például Csortos Gyula, Makk Károly, Zwack Péter és Barabás Miklós életéről, temetéséről vagy síremlékéről.

Új funkciókkal is bővült a FiumeiGuide. Mostantól lehetőség van a kiválasztott célpontokból egyéni sétákat összeállítani vagy címkék segítségével mintegy harmincöt tematikus séta közül választani. Áttekinthetők és bejárhatók többek között a sírkert legméretesebb építményei, legszebb szobrai vagy az építészek, feltalálók, filmkészítők, gyárosok, mérnökök, sportolók és színészek sírjai.

A közlemény szerint a Nöri célja az, hogy a Fiumei úti sírkert olyan közösségi és kulturális térré alakuljon, amely a magyar nemzet történelmét, kultúráját, fejlődését meghatározóan befolyásoló személyek munkásságát, életét, több korszak lenyomatát egyedülálló perspektívából ismerteti meg a hazai és külföldi látogatókkal, hiszen az alkalmazás angol nyelven is elérhető. Emellett fontos cél, hogy minél több felületen szólítsák meg a fiatalabb generáció tagjait.

Teljes cikk a forrás oldalon
x

Check Also

Népszavazás a menekültkvótáról

2016. október 2-án a kormány kezdeményezésére népszavazás lesz az európai ...

Videón, ahogy Szijjártó tolmácsol Karácsonynak

Egy tavalyi felvétel bizonyítja, hogy Karácsony önállóan nem tudja megoldani ...

Újabb 200 ezer adag Szputnyik V vakcina érkezett

Ezzel maradéktalanul teljesültek az Oroszországgal kötött szerződések - írta Szijjártó Péter.

Gyerekei örökölhetik Fekete Dávid adósságát

Ha az énekesnek már semmi nincs a nevén, az adósságot sem tudja rajta behajtani a hatóság.

A Balaton élővilága is miniszteri biztost kapott

Sok dolga lesz az új balatoni miniszteri biztosnak.

A japánok sztárteniszezője kihagyhatja a tokiói olimpiát

A japán teniszező, Nisikori Kej szerint az emberek biztonsága a ...