Kezdőlap » Gazdaság » Komoly környezeti károkat okozhatnak a kínai Bitcoin-bányák

Komoly környezeti károkat okozhatnak a kínai Bitcoin-bányák

Kína adja a globális kriptovaluta-kereskedelem közel 80 százalékát, ám ennek hatalmas energiaigénye van. Ráadásul az országban óriási „bitcoin-bányák" is üzemelnek, amelyek komolyan veszélyeztetik a klímacélokat.

A kriptovaluták mögött álló blokklánc-technológia sokak szerint a jövő egyik legígéretesebb technológiája. Mindazonáltal az elemzők már egy ideje figyelmeztetnek arra, hogy a mögöttes elektronikai hálózat, valamint általában a kriptovaluták piacának energiaigénye hatalmas környezeti károkat okozhat. Mivel pedig Kínához köthető a globális kriptovaluta-kereskedelem közel 80 százaléka, így az ázsiai óriás szerepe megkerülhetetlen a kérdésben – írja a The Guardian.

A Nature magazin elemzése szerint az egyik legnagyobb gond az, hogy a kínai „bitcoin-bányák" nagyjából 40 százaléka mögött szénfelhasználás van, míg a fennmaradó rész energiaigényét megújuló forrásokból biztosítják. A kriptovaluták "bányászata" azt jelenti, hogy a felhasználók informatikai eszközei végzik el a háttérben azokat a számításokat, amik révén az egyes tranzakciók végül felkerülhetnek a blokkláncra.Mindazonáltal a szénbányák olyan hatalmasak, hogy végül Peking saját klímacéljainak is keresztbe tehetnek. A kínai vezetés ugyanis azt tervezi, hogy már 2030 előtt elérik a szén-dioxid-kibocsátás tetőpontját, majd 2060-ig az ország fokozatosan közelít a karbonsemlegességhez, végül pedig eléri azt.

Komoly környezeti kockázatokat jelent a kriptovaluták bányászataFotó: Csudai Sándor - Origo

Eközben viszont a kínai „bitcoin-bányák" 2024-ig 130,5 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást eredményezhetnek. Összevetésképpen, ez megközelíti Olaszország vagy Szaúd-Arábia éves üvegházhatásúgáz-kibocsátását.

A becslések szerint idén a kriptovaluta-bányászat iparága használhatja fel a világ összes áramtermelésének 0,6 százalékát – ez több mint Norvégia teljes áramfelhasználása egy átlagos évben.

A kriptovaluták bányászata kapcsán a problémát az jelenti, hogy minél nagyobb nyereséget lehet realizálni egyes tokeneken, annál többen és annál nagyobb erőforrással dolgoznak az úgynevezett bányászaton. Mivel pedig ez a „bányászat" egy informatikai tevékenység, így hatalmas energiaigényű, óriási számítógépes- és szerverhálózatokon keresztül dolgoznak a „bányászok".

x

Check Also

Népszavazás a menekültkvótáról

2016. október 2-án a kormány kezdeményezésére népszavazás lesz az európai ...

Újra mozivásznon a Queen legendás budapesti koncertje

A magyar popkultúra és rocktörténet egyik legjelentősebb mérföldköve minden kétséget ...

Márki-Zay Péter a rezsicsökkentés ellen, az energialobbi mellett van

Bertha László, a Századvég elemzőjének írása az Origónak.

Orbán Viktor a holokauszt áldozataira emlékezett

A Magyar Nemzet közéleti napilap, fejlécén a polgári jelző olvasható, ...

Pénzbüntetéssel sújtotta az NMHH a Pesti TV-t

Majd kiosztott két rádiós frekvenciát. The post Pénzbüntetéssel sújtotta az NMHH a Pesti TV-t first appeared on 24.hu.

Varga Mihály: Elérhető az ötmilliós foglalkoztatás

Van még tartalék a magyar munkaerő-piacon? Elérhető az 5 milliós ...