Kezdőlap » Külföld » Új vírusmutációt azonosítottak Afrikában

Új vírusmutációt azonosítottak Afrikában

A koronavírus új mutációját azonosították Afrikában - tudatta csütörtökön az Afrikai Unió (AU) betegségmegelőzési központjának (CDC) igazgatója.

Az új vírustörzset Tanzániából Angolába utazók szervezetében mutatták ki. Ez a variáció a korábbi változatokhoz képest mintegy negyven mutációval rendelkezik. Ez minden bizonnyal olyan variáns, amely aggodalomra ad okot- mondta John Nkengasong.

A kelet-afrikai Tanzánia tavaly nyár óta nem közölt járványügyi adatokat.

A CDC szerint jelenleg sincsenek információk a fertőzöttek és halálesetek pontos számáról.A nemrég meghalt John Magufuli tanzániai elnök túl későn és viszonylag enyhe korlátozásokat vezetett be országában. A politikus március 17-én halt meg Dar es Salaamban61 évesen, a hivatalos közlés szerint szívprobléma miatt, amelyet azonban nem kizárt, hogy koronavírus-fertőzés okozott.

Egy férfi maszban az afrikai Yaounde kórház előttForrás: AFP/-

Nkengasong hangsúlyozta, hogy egyelőre nem tudják, milyen hatással lesznek az újabb mutációra a rendelkezésre álló oltóanyagok. Mint mondta, a Tanzániával szomszédos országokban megfigyelőrendszert építettek ki, az új vírustörzset pedig dél-afrikai laborokba küldték elemzésre.

A CDC közlése szerint az afrikai kontinens 18 országában jelent meg a korábbinál fertőzőbb brit, B.1.1.7 jelű vírusvariáns és 18 országban a dél-afrikai, B.1.3.5.1. jelű mutáció.

Nkengasong felhívta a figyelmet arra, hogy a kontinens a járvány harmadik hulláma felé halad, ami szerinte várható volt. Mint mondta, a fertőzöttek száma különösen a kontinens központi, keleti, és északi részein fekvő országokban kezdett el emelkedni.

Az afrikai CDC igazgatója egyben üdvözölte, hogy a jövőben már a kontinensen is előállítanak oltóanyagot. Ennek alapját az AU és a Johnson & Johnson gyógyszeripari vállalat megállapodása adja 400 millió adag vakcinára leadott megrendeléssel. Ezen mennyiség nagy részét Dél-Afrikában állítanák elő.

A járvány kitörése óta Afrikában mintegy 4,2 millió fertőzöttet regisztráltak, a globális esetek 3,3 százalékát. A fertőzöttek 89 százaléka meggyógyult. A kór eddig 112 ezer halálos áldozatot követelt a kontinensen. A legsúlyosabban érintett ország Dél-Afrika több mint másfél millió fertőzöttel. Szakértők szerint az 1,3 milliárd lakosú kontinensen mindemellett nagyon magas lehet a nem azonosított fertőzöttek száma.

Teljes cikk a forrás oldalon
x

Check Also

Népszavazás a menekültkvótáról

2016. október 2-án a kormány kezdeményezésére népszavazás lesz az európai ...

Felelőtlen német kormány – drámaian alacsony szinten a gáztározók feltöltöttsége Felelőtlen német kormány – drámaian alacsony szinten a gáztározók feltöltöttsége

Január 23-i adat szerint a német tározók 41 százalékos feltöltöttségen álltak, noha 2020-ban azon a napon 89 százalékon állt a mutató. A német háztartások fele gázzal fűt, mint ahogyan sok ipari létesítmény is arra van utalva. Káncz Csaba jegyzete.

Felszámolják a Los Angelesben éktelenkedő olajkutakat

Több mint ezer olajfúrótorony található a város határain belül, amelyek számos problémát vetnek fel.

Újra mozivásznon a Queen legendás budapesti koncertje

A magyar popkultúra és rocktörténet egyik legjelentősebb mérföldköve minden kétséget ...

Márki-Zay Péter a rezsicsökkentés ellen, az energialobbi mellett van

Bertha László, a Századvég elemzőjének írása az Origónak.

Orbán Viktor a holokauszt áldozataira emlékezett

A Magyar Nemzet közéleti napilap, fejlécén a polgári jelző olvasható, ...