Kezdőlap » Belföld » Kiss Ambrus: Tomboló járvány közepén kórházat bezáratni több mint hiba

Kiss Ambrus: Tomboló járvány közepén kórházat bezáratni több mint hiba

Maruzsa Zoltán a tanárok oltásával kapcsolatban közölt részleteket, Müller Cecília pedig arról beszélt, hogy kezdődik a várandósok oltása, és főként azoknak ajánlja a vakcinát, akik alapbetegségüknél vagy foglalkozásuknál fogva többletkockázatnak vannak kitéve, de feltétlenül szükséges az egyéni mérlegelés.

A csütörtök délelőtt indított oldalt, ahol az oltási regisztráció sikerességét lehet ellenőrizni, kibertámadás érte, a honlap elérése ezért akadozott - magyarázta az indulási nehézségeket (a szájt rendre lefagyott) az operatív törzs. Az ügyben feljelntés született. Maruzsa Zoltán államtitkár arról beszélt, hogy az általános járványügyi helyzet miatt kismértékben ki kell tolni az iskolák április 7-re tervezett újranyitását. Viszont legalább biztonságosabb körülmények között indulhat újra az oktatás, a kormány ugyanis döntött köznevelésben dolgozók oltásáról, akiket arra kért, hogy regisztráljanak. Eddig a pedagógusok 55 százaléka tette meg ezt. (Márpedig aki hétfő éjfélig nem regisztrál, az nem kapja meg soron kívül az oltást.)  
A tervek szerint a pedagógusok még húsvét előtt megkapják az első dózist, a kórházi oltópontokon. Ez 82 ezer főt megszúrását jelenti.Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint a járványügyi adatok "indokolják továbbra is a szigorú védelmi intézkedések fenntartását". Ismertette, hogy több mint 11 ezer új fertőzöttet számoltak össze ma, és folyamatosan romlik a helyzet. (Most egy nap alatt 275 beteggel végzett a koronavírus.) A kórházakban "heroikus közdelem" zajlik, de az oltópontokon is "megfeszített munkát" végeznek. Így az egészségügyi dolgozók és az átlagemberek egyaránt ara várnak, hogy a harmadik hullám platóra kerüljön, és elinduljon végre a javuló tendencia - mondta Müller.A közérzetet az sem javítja, hogy érkezett ugyan egy AstzaZeneca-szállítmány, de a várt 190 ezer vakcina helyett mindössze 21 600 futott be, ez az összes mennyiség 11 százaléka.

A III. fázisú klinikai vizsgálatok még nem fejeződtek be azon várandós kismamák esetében, akik magas kockázatúnak minősülnek, de nemzetközi tapasztatok, és tudományos ajánlások rendelkezésre állnak, ezek alapján a magyar szakkollégiumok megfogalmaztak egy olyan iránymutatást, amellyel élni lehet - tájékoztatott a tisztifőorvos. Mielőtt egy várandós anyuka oltásáról dönt az orvos, számos körülményt kell mérlegelnie. Az oltást az országos tiszti főorvos főként azoknak a várandósoknak ajánlja, akik alapbetegségüknél vagy foglalkozásuknál fogva többletkockázatnak vannak kitéve, de feltétlenül szükséges az egyéni mérlegelés. A védőoltás felvétele sokkal több előnnyel jár, mint kihagyása.

A várandósok az ajánlás szerint az mRNS alapú vakcinákkal olthatóak, ez a Pfizer és a Moderna vakcináját jelenti.

A várandósság 12. hetét követően történhet az első adag beadása, míg a szülést követően jön a második adag beadása. Amikor a várandósok regisztrálnak, vegyék fel a kapcsolatot kezelőorvosukkal, háziorvosukkal, nőgyógyászukkal. Vagy az oltóponton, vagy a háziorvosnál tudják felvenni a vakcinákat a várandósok - mondta Müller. Nem bizonyosodott be semmilyen magzatkárosító hatás, illetve fejlődési rendellenességet sem tapasztaltak a most zajló klinikai vizsgálatok során - fogalmazott, majd hozzátette, hogy még zajlanak a kutatások.

Óvatosan, elővigyázatosan vásároljunk, a tömeg elkerülése az egyik legfontosabb a fertőzés elkerülése érdekében, tartsuk be a szabályokat, a távolságot - mondta Müller, aki felhívta a figyelmet, hogy nő a boltok forgalma az ünnepek közeledtével. A napsütéses, tavaszi idő csábítja az embereket a szabadba, de azt javaslom, hogy a kevésbé népszerű kirándulóhelyeket közelítsék meg - mondta Müller, aki a maszkhasználatra hívta fel a figyelmet, és arra, hogy ne találkozzunk más háztartásban élőkkel. A fegyelmezetlenség, a kézmosás hanyagolása hatástalanná teheti a korlátozásokat - fogalmazott.  Az újságírói kérdések ez alkalommal elmaradtak. 

Teljes cikk a forrás oldalon
x

Check Also

Népszavazás a menekültkvótáról

2016. október 2-án a kormány kezdeményezésére népszavazás lesz az európai ...

Megbüntette a Pesti TV-t és rádiófrekvenciákat osztott ki a Médiatanács

A kormányközeli csatornára azért sújtott le az NMHH, mert nem megfelelő korhatár-besorolással sugároztak szexuális tartalommal rendelkező műsorokat.

Felelőtlen német kormány – drámaian alacsony szinten a gáztározók feltöltöttsége Felelőtlen német kormány – drámaian alacsony szinten a gáztározók feltöltöttsége

Január 23-i adat szerint a német tározók 41 százalékos feltöltöttségen álltak, noha 2020-ban azon a napon 89 százalékon állt a mutató. A német háztartások fele gázzal fűt, mint ahogyan sok ipari létesítmény is arra van utalva. Káncz Csaba jegyzete.

Felszámolják a Los Angelesben éktelenkedő olajkutakat

Több mint ezer olajfúrótorony található a város határain belül, amelyek számos problémát vetnek fel.

Újra mozivásznon a Queen legendás budapesti koncertje

A magyar popkultúra és rocktörténet egyik legjelentősebb mérföldköve minden kétséget ...

Orbán Viktor intézte el Kaczynskinál a Mol lengyelországi tulajdonszerzését?

A legnagyobb lengyel ellenzéki lap szerint politikai egyezség alapján lett a magyar Mol egy lengyel benzinkúthálózat tulajdonosa.