Kezdőlap » Belföld » Az ügyészség szerint a csengeri örökösnő megcáfolta, hogy vesztegetési pénzt adott volna Kósának

Az ügyészség szerint a csengeri örökösnő megcáfolta, hogy vesztegetési pénzt adott volna Kósának

A dolgozók megelégelték a mostoha, gyakran embert próbáló munkakörülményeket.

Nagyon sajnáljuk, de ezt kellett tennünk

- mondta a 444-nek annak a Szent Imre Kórházból távozó 17 szakápoló és három orvosnak az egyike, akik eddig a hátukon vitték a normál és a covid-intenzívosztályt is. A kórház volt ápolója szerint már tavaly jelezték a vezetésnek a problémáikat, de ígéreteken kívül semmi egyebet nem kaptak. "Nincs elég eszköz, nincs ember, nincs pénz” - mondta az ápoló, hozzátéve: az alapvető dolgokért könyörögniük kellett, mint például gumikesztyű, FFP-2-es maszk, védőoverál. Persze a vezetőség szerint ezekkel minden rendben volt. Emellett előfordult, hogy egy ápolónak hat intenzíves betegre kellett figyelnie egyszerre, és mivel a részlegükön gyakran feküdt 24-30 beteg, így váltás nélkül öt órára is beszorultak egy kórterembe, evés, ivás nélkül. A kórház volt munkatársainak mégsem a borzasztó munkakörülmények miatti megfeszített tempóval akadt a legnagyobb problémájuk.

„Az volt fájdalmas, hogy meg sem próbáltak minket marasztalni, pedig voltak, akik már 20-30 éve itt dolgoztak”A portál megkereste az egészségügyi intézményt is, ahol közölték, hogy valóban felmondott 17 szakápoló, de az intézményben 54 szakdolgozó vállal munkát. Emellett elmondták azt is, hogy a dolgozók döntő többsége – orvosok és ápolók – már aláírták az új szolgálati jogviszonyról szóló szerződést. "Mint más egészségügyi intézményekben, a Szent Imre Kórházban is szinte csak a legjobban leterhelt ellátási területen jelentkeztek problémák. Az új jogviszony kapcsán kizárólag az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályon került sor nagyobb arányú pályaelhagyásra. Az ott dolgozó 28 orvos közül mindösszesen 5 orvos és két rezidens távozik, az 54 szakdolgozóból pedig 17-en döntöttek a távozás mellett. Az ellátás zavartalansága házon belüli átcsoportosításokkal biztosított. A részleg vezetését az eddigi osztályvezető-helyettes főorvos vette át, az ápolásszakmai irányítást pedig a korábbi helyettes főnővér végzi. Az üres álláshelyek betöltése folyamatos” - áll az intézmény válaszában.  Korábban a hvg.hu megírta: a Szent Imrében hétfő kora délutánig több mint 25-en nem írtak alá a szerződésüket, az intenzív osztály 17 szakápolóján kívül 6-7 szakorvos). A lap forrásai szerint intenzív osztály nélkül nincsenek műtétek, nem tudnak ügyeletet felállítani a kórházban, az osztályoknak pedig nincs intenzíves háttere. A távozók közül többen a magánellátásba vagy külföldre tartanak, de vannak olyanok is, akik elhagyják a pályát.

Szolgálatba helyezett egészségügy

Tavaly ősszel fogadta el az országgyűlés az orvosok rendkívüli béremelését megalapozó egészségügyi szolgálatról szóló törvényt. Eszerint a magasabb fizetésért cserébe az egészségügyi dolgozóknak egy sor kötöttségnek kell eleget tenniük. Többek között munkavállalók egy egészen szűk kivétellel minden további pénzkeresetet csak a munkaadójuk előzetes engedélyével folytathatnak. Emellett a szakemberek békeidőben is átvezényelhetők bármely olyan szolgálati helyre, ahol a munkaadójuknak szüksége van rájuk.

Teljes cikk a forrás oldalon
x

Check Also

Népszavazás a menekültkvótáról

2016. október 2-án a kormány kezdeményezésére népszavazás lesz az európai ...

Csehországból kiutasítottak tizennyolc orosz diplomatát

A gyanú szerint az orosz titkosszolgálatok képviselőinek szerepük volt a ...

Orvos: Navalnij bármely percben meghalhat

Putyin börtönben lévő politikai ellenfelének rosszak a leletei, káliumszintje vészesen ...

AZ UVSE nyerte a női vízilabda-bajnokság döntőjének első mérkőzését

Az UVSE nyerte a Dunaújváros elleni első mérkőzést a női ...

Orvosa szerint Alekszej Navalnij „bármelyik percben” meghalhat

A börtönben éhségsztrájkoló politikusnak azonnali beavatkozásra volna szüksége.

Orvosa szerint Alekszej Navalnij beteg, bármelyik percben meghalhat

A harmadik hete éhségsztrájkoló politikusnak baj van a szívével és a veséjével is.