Kezdőlap » Gazdaság » Sehol sem tart az EU az oltásokkal – de már azt tervezgetik, mi lesz a fölösleggel

Sehol sem tart az EU az oltásokkal – de már azt tervezgetik, mi lesz a fölösleggel

Az Európai Unió tagállamainak fel kell gyorsítaniuk a koronavírus elleni beoltást, a járvány visszaszorítása érdekében márciusig a 80 év felettiek, valamint az egészségügyi és a szociális szektorban dolgozók legalább 80 százalékát, nyárig pedig a felnőtt lakosság legalább 70 százalékát be kell oltaniuk - közölte Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos Brüsszelben kedden.

Margarítisz Szkínász sajtótájékoztató keretében az uniós bizottságnak a koronavírus-járvány legyőzése érdekében bemutatott, gyakorlati útmutatásokat tartalmazó javaslatait ismertette. Az uniós biztos elmondta, az Európai Bizottság arra szólítja fel a tagállamokat, hogy továbbra is követeljék meg a fizikai távolság betartását, tartsák érvényben a személyes találkozásokat korlátozó intézkedéseket, küzdjenek a dezinformáció ellen, koordinálják az utazási szabályozásokat, fokozzák a tesztelést és az fertőzöttek nyomon követését a vírus minden változatának visszaszorítására - írja az MTI.

Az EU-ban három hete kezdődtek meg az oltások, egyelőre a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinája rendelkezik engedéllyel. A lakosság arányában beadott oltások számában egyelőre az Unió le van maradva az Egyesült Államoktól, Nagy-Britanniától, Izraeltől vagy épp az Egyesült Arab Emirátusoktól, ahogy az alábbi grafikonon is látszik - jobban állunk viszont, mint a saját oltóanyaggal is rendelkező (ám igen nagy lélekszámú) Kína vagy Oroszország:

Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos szerint az EU közös vakcina-vásárlási stratégiájának köszönhetően már elegendő adag oltóanyagot kötöttek le az EU 450 milliós lakosságának 80 százalékának beoltására. Megjegyezte azt is, hogy ha az EU által előzetesen lekötött összes oltást engedélyeznék (és persze leszállítanák - a szerk.), akkor az Unióban több mint kétmilliárd adagnyi vakcina állna rendelkezésre. Ha ez így alakul, akkor az EU a fölösleget a WHO-n keresztül (EU-n kívüli) szegényebb országoknak ajánlhatja majd fel. Sajtótájékoztatóján a biztos azt mondta, ez "nagyon hamar" bekövetkezhet.

Teljes cikk a forrás oldalon
x

Check Also

Népszavazás a menekültkvótáról

2016. október 2-án a kormány kezdeményezésére népszavazás lesz az európai ...

Műtét közben figyeli a szervek mozgását az új technológia

A Panasonic kifejlesztett egy új, infravörös orvosi képalkotási rendszer (MIPS), ...

Hadházy ismét kemény választ kapott (videó)

Emlékeznek amikor Hadházy Ákos álhírekkel támadta a ludasi polgármestert? Ismét ...

Böröcz László: A baloldali képviselők több ezer ember életét veszélyeztetik

Májusra Magyarország 3,5 millió fővel több embert tud beoltani, mint ...

Az Everton legyőzte a Southamptont – videó

Az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 26. fordulójának hétfő esti zárómérkőzésén a ...

Nem nyert a Real Madrid, megelőzte a Barcelona

Hétfőn este a spanyol labdarúgó-bajnokság 25. fordulójának záró mérkőzésén a ...