Kezdőlap » Külföld » Nem mond le Giuseppe Conte, sorsa a Szenátus kezében van

Nem mond le Giuseppe Conte, sorsa a Szenátus kezében van

Giuseppe Conte az alsóházban hétfőn tartott bizalmi szavazáson többséget szerzett 321 szavazattal, 259 ellenében, 27 tartózkodás mellett.

Az esetleges kormányválság lakossági haragot és erőszakot gerjeszthet Giuseppe Conte miniszterelnök szerint, aki a képviselőház után a szenátusban kér bizalmat kedd este a kormányzás folytatásához, előre jelezve, hogy abszolút többség nélkül se nyújtja be lemondását.

Giuseppe Conte az alsóházban hétfőn tartott bizalmi szavazáson többséget szerzett 321 szavazattal, 259 ellenében, 27 tartózkodás mellett. Ugyanez nehezebbnek bizonyul a szenátusban, ahol a kormányfő biztosan csak az Öt Csillag Mozgalom (M5S), a baloldali Demokrata Párt (PD) és a Szabadok és Egyenlők (LeU), valamint a függetlenek egy részének támogatására számíthat. A számítások szerint, ha a Matteo Renzi vezette, Élő Olaszország (IV), amely miniszterei visszavonásával bizalmi szavazásra kényszerítette a kormányfőt, a képviselőházhoz hasonlóan most is tartózkodik, Giuseppe Conténak valamivel több mint százötven szavazat is elegendő lesz az egyszerű többség eléréséhez.

Sajtóértesülések szerint Giuseppe Conte az utolsó pillanatig egyenként igyekezett „összeszedegetni” a szenátorokat a függetlenek és minden lehetséges párt soraiból kormánya fenntartására.

A miniszterelnök korábban jelezte, hogy abszolút többség nélkül sem készül benyújtani lemondását.    

Giuseppe Conte a szenátusban nagy vonalakban a képviselőházban mondott beszédét ismételte meg. Az összes parlamenti erő együttműködését kérte a kormányzás folytatásához – ahogyan mondta – a jelenlegi sorsdöntő időszakban. Hangoztatta, hogy „az egészségügyi és gazdasági vészhelyzetben a politikai stabilitás hiánya lakossági haraghoz és erőszakhoz vezethet”.   

A Matteo Salvini vezette ellenzéki jobbközép koalíció pártjai, a Liga, az Olasz Testvérek (FdI) és a Hajrá Olaszország (FI) közös közleménye szerint Giuseppe Conte a parlament előtt nem létező kormányzati eredményekről beszélt, miközben az egyetlen járható utat az ellenzék képviseli az ország számára. Az ellenzéki pártok hangsúlyozták, hogy „a kaméleon Conte 2018 óta cinikus átalakulással minden évben más koalíciót vezetett”.     

Matteo Salvini „szánalmas színdarabnak” nevezte a kormánynak a bársonyszékekbe való kapaszkodását, és kijelentette, hogy aki ezt a kormányt támogatja, cinkossá válik az ország tönkretételében. A legnagyobb példányszámú Corriere della Sera napilap kommentárja emlékeztetett, hogy Giuseppe Conte két év alatt először Matteo Salvinit, most pedig Matteo Renzit szorította ki maga mellől.    

Elemzők egyetértenek abban, hogy ha a Conte-kormány, ugyan minimális többséggel, de a helyén marad, a miniszterelnöknek minél gyorsabban bővíteni kell a koalíciót a stabil kormányzás biztosítására. Giuseppe Conte egy új, centrista parlamenti erő felállításán dolgozik, melynek a következő választásokon a miniszterelnök-jelöltje lehetne. A szenátus szavazatának eredménye az esti órákban várható. Ezután Giuseppe Conte az államfőhöz megy egyeztetésre. Minden a felsőházban szerzett számoktól függ: bukás vagy nagyon gyenge többség esetén továbbra sem kizárt a miniszterelnök lemondása.

Teljes cikk a forrás oldalon
x

Check Also

Népszavazás a menekültkvótáról

2016. október 2-án a kormány kezdeményezésére népszavazás lesz az európai ...

Műtét közben figyeli a szervek mozgását az új technológia

A Panasonic kifejlesztett egy új, infravörös orvosi képalkotási rendszer (MIPS), ...

Hadházy ismét kemény választ kapott (videó)

Emlékeznek amikor Hadházy Ákos álhírekkel támadta a ludasi polgármestert? Ismét ...

Böröcz László: A baloldali képviselők több ezer ember életét veszélyeztetik

Májusra Magyarország 3,5 millió fővel több embert tud beoltani, mint ...

Az Everton legyőzte a Southamptont – videó

Az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 26. fordulójának hétfő esti zárómérkőzésén a ...

Nem nyert a Real Madrid, megelőzte a Barcelona

Hétfőn este a spanyol labdarúgó-bajnokság 25. fordulójának záró mérkőzésén a ...