Kezdőlap » Gazdaság » Mekkorát nő idén a magyar GDP? Nagy Márton bedobott egy jó nagy számot

Mekkorát nő idén a magyar GDP? Nagy Márton bedobott egy jó nagy számot

Nagy Márton az InfoRádiónak adott interjúban úgy fogalmazott: körülbelül 6 százalékos lehetett a gazdaság visszaesése 2020-ban. Az idei év sokkal jobb lesz, 5-6 százalék közötti növekedés sem elképzelhetetlen, 2022-ben pedig akár 6-7 százalék közötti növekedésre is lehet. Hátunk mögött fogjuk hagyni a szomszédos országokat, újra a régió éllovasai lehetünk a válság után. 

Mindennek az az alapja, hogy milyen gyorsan tudjuk átoltani a népességet és mikor lehet kinyitni

- mondta.

(Emlékeztetőül: a kormány 2020. december 31-én közzétett költségvetési előrejelzésében 2021-re csak 3,5, 2022-re pedig 5,4 százalékos GDP-növekedést vetített előre.)

Nagy Márton szerint visszatérhet a járvány előtti szintekre a turisztikai ágazat teljesítménye is; az országok közötti utazás, a határok átlépése valószínűleg szigorúbb ellenőrzéseket fog megkövetelni, de ez nem azt jelenti, hogy az utazási kedv vagy éppen a szektor teljesítménye vissza fog esni. Ki fogják találni azokat a mechanizmusokat, amelyekkel gyorsan, de megfelelően tudják szabályozni azt, hogy ne legyen vírusbehordozás.

Nagy Márton az Országgyűlés egy korábbi plenáris ülésén. Fotó: MTI/Kovács Tamás Nagy Márton az Országgyűlés egy korábbi plenáris ülésén. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Szja-mentesség: fiatalok tízezreit várja a munkaerőpiacra Nagy Márton

A fiatalok 2022-től érvényes adómentessége nagyon nagy horderejű lépésnek nevezte Nagy Márton. A 16-tól 24 évig tartó korosztályban ugyanis egymillió ember van, ebből 280 ezren dolgoznak. Ráadásul nagyon magas az úgynevezett inaktivitási ráta, ez azt jelenti, hogy nem is keresnek munkát, de az szja-mentesség nagyobb ösztönző arra, hogy aktívabbak legyenek és munkát keressenek - mondta. Azt feltételezi, hogy a fiatalok tízezres nagyságrendben lépnek be a munkaerő-piacra, de óvatosan kell bánni ezekkel a számokkal, mert nagyon sok részmunkaidős és diákmunkás is van.

Államadósság: 10 év munkáját vitte el a koronavírus

2020-ban költségvetési hiány 9 százalék körül alakulhatott és az államadósság 82 százalék körül zárt GDP-arányosan. Ha nincs a válság, akkor 64 százalékos államadósság is kialakulhatott volna. Ez 18 százalékpontos különbség, ami annak köszönhető, hogy költöttünk a védekezésre, költöttünk az újraindításra, kiestek bevételek is a kisebb növekedés miatt, és ha a GDP visszaesik, akkor ez az arány is magasabb lesz - mondta Nagy Márton.

Tíz év konszolidációját, ha így nézzük, egy év alatt elvesztettük, de valójában ez egy nagyon szükséges lépés volt.

És Európában ugyanekkorát ugrott az államadósság. Ha így nézzük, relatív előnyünk az Európai Unióhoz képest megmaradt, és ez egy nagyon fontos dolog - mondta Nagy Márton, aki szerint még az idei év sem fog arról szólni, hogy visszaáll a csökkenő pályára az államadósság.

A GDP 100 százaléka beömlik a magyar gazdaságba - ezt nagyon jól kell elkölteni

2021 és 2027 között az uniós helyreállítási alapból 6000 milliárd, a normál költségvetésből 9000 milliárd érkezhet Magyarországra, tehát összesen 15 ezer milliárd forint. Ennyi pénz sosem állt rendelkezésre - emlékeztetett Nagy Márton. A központi költségvetésből is finanszíroznak beruházásokat, ez évente elérheti nagyjából az 1000-1300 milliárd forintot, tehát hét évre 9000 milliárdot adhatunkk hozzá az EU-s 15 ezer milliárdhoz. A Magyar Nemzeti Bank is segít gazdaságfejlesztésben, egy csomó forrást ad a gazdaságba, ami újabb 15 ezer milliárd. Állami pénzintézetek is vannak, és vannak még szupranacionális intézmények.

Ez összesen 50 ezer milliárd, a GDP száz százaléka. Nagyon fontos, hogy ezeket a pénzeket jól kell elkölteni

- mondta Nagy Márton.

Teljes cikk a forrás oldalon
x

Check Also

Népszavazás a menekültkvótáról

2016. október 2-án a kormány kezdeményezésére népszavazás lesz az európai ...

Műtét közben figyeli a szervek mozgását az új technológia

A Panasonic kifejlesztett egy új, infravörös orvosi képalkotási rendszer (MIPS), ...

Az Everton legyőzte a Southamptont – videó

Az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 26. fordulójának hétfő esti zárómérkőzésén a ...

Nem nyert a Real Madrid, megelőzte a Barcelona

Hétfőn este a spanyol labdarúgó-bajnokság 25. fordulójának záró mérkőzésén a ...

A Szent Imre Kórházban dolgozók 90 százaléka aláírta az új jogviszonyról szóló szerződést

Interjú Bedros J. Róberttel, a Szent Imre Kórház főigazgatójával, a miniszterelnök főtanácsadójával.

Lefutottnak látszik, hogy Brisbane-é lesz a 2032-es olimpia

Már a német olimpiai bizottság szerepét betöltő szervezetnél sem gondolják, hogy máshol tarthatnák a játékokat.