Kezdőlap » Külföld » Az EU szerint nem szabad diszkriminálni az oltást elutasítókat

Az EU szerint nem szabad diszkriminálni az oltást elutasítókat

Az európai vezetők megkezdték a felkészülést a korona-útlevelek kidolgozására. A bizottság azonban arra figyelmeztet, semmiképpen nem szabad diszkriminálni azokat, akik elutasítják az oltást.

Görögország és Portugália is azt szeretné, ha az oltási igazolványok segítségével újra gördülékeny lenne a nemzetközi utazás és beindulhatna a turizmus.

“Az lenne a cél, hogy a beoltott embereknek ne kelljen PCR-tesztet elvégezni, vagy karanténba menni. Ezt az eljárást be lehetne vezetni azoknál az embereknél, akiknek most még tesztelniük kell az utazáshoz. Ezzel felgyorsíthatjuk a visszatérést a szabad mozgáshoz” – mondta egy portugál EP-képviselő, Cláudia Monteiro de Aguiar.

Az Európai Bizottság azt hangsúlyozza, hogy nem sérülhetnek azoknak a jogai, akik elutasítják az oltást. Ők valószínűleg továbbra is teszteléssel, illetve karanténnal utazhatnak majd.

"Hangsúlyoznám azt, hogy semmilyen körülmények között nem szeretnénk olyan helyzetet teremteni, hogy korlátozzák azoknak az embereknek a jogait, akik nem szeretnének oltást, vagy egészségügyi okból nem olthatják be őket” – mondta az Európai Bizottság alelnöke, Maroš Šefčovič.

Néhány országban, mint például Franciaországban erős az oltásellenesség, emiatt a korona-útlevél ötletét is sokan ellenzik. Ráadásul nem biztos, hogy ez hatékony megoldás lesz a járvány ellen.

"Az oltás megállítja a tünetek kialakulását, de a virus terjedését nem gátolja. Vagyis nem túl ésszerű az oltási igazolvány. Ez a legnagyobb gond. Tudományosan nehéz indokolni az ilyen igazolványok létjogosultságát, amikor lényegében nem véd majd a fertőzéstől” – mondta egy szakértő, Alberto Alemanno.

Az uniós vezetők a csütörtökön tárgyalnak majd az ügyről. A megosztottság miatt azonban gyors döntés nem várható az oltási igazolás kérdésében.

Teljes cikk a forrás oldalon
x

Check Also

Népszavazás a menekültkvótáról

2016. október 2-án a kormány kezdeményezésére népszavazás lesz az európai ...

A bőség zavara a választáson

RR 2021. március 2. kedd. 2:55 A Placar nem először ...

Beoltatná a résztvevőket Bahrein

SM 2021. március 2. kedd. 2:51 Pedig az ötlet hasznosnak ...

Az AC Milan nyerte a római rangadót a Serie A-ban

AD 2021. március 2. kedd. 2:49 A vendég csapat büntetőből ...

A Honvéd a kiesés ellen, az MTK a dobogóért küzd

MS 2021. március 2. kedd. 2:46 Mindkét csapat számára más ...

Műtét közben figyeli a szervek mozgását az új technológia

A Panasonic kifejlesztett egy új, infravörös orvosi képalkotási rendszer (MIPS), ...