Kezdőlap » Külföld » Boris Johnson: Tavaszra normalizálódhat az élet

Boris Johnson: Tavaszra normalizálódhat az élet

Új fejezet kezdődött a koronavírus-járvány elleni küzdelemben a Pfizer és a BioNTech vállalatok által kifejlesztett oltóanyag gyógyszerhatósági jóváhagyásával – mondta szerdán Matt Hancock brit egészségügyi miniszter. Hozzátette, hogy az Egyesült Királyságban a jövő hét elején elkezdik az oltások beadását. Boris Johnson brit miniszterelnök szerda esti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: már nem csupán puszta remény, hogy tavaszra normalizálódhat az élet.

E nyilatkozatok előzményeként szerda reggel a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság bejelentette, hogy engedélyezte a Pfizer/BioNTech-vakcina forgalmazását. Az Egyesült Királyság ezzel a világ első olyan országa, amely hatósági jóváhagyást adott egy koronavírus-oltóanyag alkalmazására.

Matt Hancock a londoni alsóház képviselőinek tartott szerda délutáni ismertetésében megerősítette, hogy a brit kormány 40 millió adagot már megrendelt a most jóváhagyott oltóanyagból. Ez húszmillió oltásra elegendő, mivel mindenkinek két dózist kell kapnia. A miniszter megerősítette azt is, hogy a brit állami egészségügyi szolgálat már a jövő hét elején megkezdi az oltások beadását, és az első menetben 800 ezer adag vakcina kerül forgalomba.

A brit kormány egyesített oltásügyi bizottsága elsőbbségi listát állított össze arról, hogy az egyes lakossági csoportok milyen sorrendben juthatnak hozzá az új típusú koronavírus elleni oltáshoz. A lista élén az idősotthonok lakói és gondozóik állnak. Utánuk a 80 éven felüliek, valamint az egészségügyi ellátás és a gondozói szolgálatok első vonalában dolgozók, majd időrendi sorrendben a 75, a 70 és a 65 éven felüliek következnek. A 65 éven felüliekkel egy csoportba tartoznak azok a 16–64 év közöttiek, akiknek olyan krónikus alapbetegségük van, amely növeli a súlyos szövődmények, illetve a halálozás kockázatát koronavírus-fertőzés esetén.

Boris Johnson miniszterelnök a Downing Streeten tartott szerda esti sajtótájékoztatóján kijelentette: a tudományos eredmény ünneplése közepette sem szabad senkinek abba a naiv hitbe ringatnia magát, hogy a járvány elleni küzdelem véget ért.

Teljes cikk a forrás oldalon
x

Check Also

Népszavazás a menekültkvótáról

2016. október 2-án a kormány kezdeményezésére népszavazás lesz az európai ...

Véget ért a Manchester United szenzációs sorozata – videó

A Manchester United hatalmas meglepetésre hazai pályán 2-1-re kikapott a ...

Messi végigcselezte az ellenfél védelmét, majd kihagyta az év helyzetét a spanyol kupában – videó

A Barcelona idegenben 2-1-re legyőzte a másodosztályú Rayo Vallecano csapatát ...

Hátrányban volt, de elkerülte a kupablamát a Barcelona

A labdarúgó Király-kupában a héten a negyeddöntőbe jutás a tét. ...

Gulyás István: A válogatott előrelépett ezen a vb-n

A magyar férfi kézilabda-válogatott hosszabbításban 35-32-es vereséget szenvedett Franciaországtól az ...

Bánhidi Bence: Megérdemeltük volna, hogy bejussunk az elődöntőbe

A magyar férfi kézilabda-válogatott hosszabbításban 35-32-es vereséget szenvedett Franciaországtól az ...