Kezdőlap » Gazdaság » Musk parkolási gondja miatt jöhet a kompakt Tesla, óvakodj a bitcoin-klónoktól!

Musk parkolási gondja miatt jöhet a kompakt Tesla, óvakodj a bitcoin-klónoktól!

A keddi nagy optimizmus után szerdán visszafogottabbak voltak a tőzsdék, az európai Stoxx 600 index egy ezrelékkel süllyedt. A német index stagnált, a francia kissé emelkedett, a londoni viszont 0,6 százalékkal süllyedt. Amerikában a hálaadás ünnepének előestéjén 0,3 százalékkal esik az S&P 500 tőzsdeindex, ugyanannyival emelkedik viszont a Nasdaq 100 technológiai mutató. A Dow Jones ipari átlag lefordult a 30 ezer felett tegnap elért új történelmi rekordról, 0,6 százalékkal süllyed.

Itthon a BUX sem mutatott nagy mozgásokat, hol szerény mínuszban, hol szerint pluszban volt, majd egy jelentéktelen süllyedéssel zárt. Az OTP 0,4 , a Mol 0,1 százalékos esése húzta le. A Richter viszont 0,4 százalékkal emelkedett, miközben a Magyar Telekom 1,3 százalékkal tudott javítani. Másfél százalékkal esett az Opus.

A forint alig mozdult, 361 körül ingadozott az euró árfolyama, most is pontosan ennyi. Gyengült a dollár, kissé javítottak a nemesfémek, egy-másfél százalékkal emelkedik a kőolaj ára.

Ezért oldalazik az euró/forint

Megtört az euró emelkedése a forinttal szemben – írja az Erste Befektetési Zrt.

Az oldalazást nem technikai faktorok vagy gazdasági hírek váltották ki, hanem a befektetői hangulat javulása. A kockázatos eszközök rallyja egyre erősödik, ami a forint árfolyamát is támogatja.

Sok a munkanélküli Amerikában

A szokásos csütörtöki, az amerikai munkanélküliségi kérelmekről szóló adat a holnapi ünnepnap miatt előre jött egy nappal. A november 21-ével végződött héten 778 ezren kértek munkanélküli ellátást, ami jóval magasabb az elemzők által várt 733 ezernél. Ez nem jó hír. Jött egy adat az amerikai fogyasztói költésekről is, ez októberben szerény emelkedést mutatott, de az emberek jövedelme csökkent.

A piacokat továbbra is a az oltásokhoz fűzött remények és a romló járványügyi statisztikák, a gazdasági visszaesés réme foglalkoztatják. Ezen kívül a következő amerikai gazdaságsegítő csomag, amit azonban január 20, az új elnök beiktatása előtt már nem igazán remélnek. Este a Fed bizottsága legutóbbi ülésének jegyzőkönyvét teszik közzé. (Mennyire túlfűtöttek a részvénypiacok? Erről délelőtti összefoglalónkban írtunk részletesebben.)

Buffett Teslát vett volna?

Warren Buffett, a világ egyik legnagyobb befektetője bevásárolhatott valamilyen fontos társaság részvényeiből – talán a Teslából. Erről szólnak a pletykák és a találgatások a Finanzen.net német oldal szerint. Az egyik alapja a híresztelésnek, hogy a Tesla tulajdonosi körében felfedeztek egy meg nem nevezett részvényest, 50 millió darabos tulajdonnal. A másik, hogy a legutóbbi negyedéves jelentésben a Berkshire Hatthaway utalt arra, hogy a tőzsdefelügyelet (SEC) engedélyével titokban tart valamit.

A 13F űrlap záradékából kiderül, hogy létezik olyan megállapodás, amelyet közvetlenül a SEC-vel kötöttek, és amely nem nyilvános tranzakcióra utal. David Kass, a Marylandi Egyetem professzora szerint Buffett most kétségtelenül nagy pozíciót épít, és ezt a következő 13F jelentésben fedheti fel. Más elemzők is feltételezik, hogy egy nagy tőzsdei társaságnak kell rejlenie a célpontnak a külön megállapodás mögött.

Utálják egymást a guruk

Ugyanott viszont azt is írják, hogy Buffett és Elon Musk Tesla-vezér a múltban nem igazán szívlelték egymást. Ráadásul Buffetnek már van elektromosautó-gyártóban, a kínai BYD-ben részesedése. Ha mégis Teslát venne, az a sors fintora lenne, hiszen Buffett becsült vagyonát a napokban körözte le Elon Musk vagyona a Tesla újabb árrobbanása miatt. (Az S&P 500 indexbe való bekerülés hírére.)

Tesla (Pixabay) Tesla (Pixabay)

Akkumulátor-gigagyár és Musk parkolási gondjai

Elon Musknak nagy tervei vannak a Tesla brandenburgi gyárával kapcsolatban. Az európai akkumulátor-konferencián bejelentette, az autógyártás mellett Grünheide-ben megépítik a világ legnagyobb akkumulátorgyárát is – írja a Markteinblicke.de. Kapacitása körülbelül 100 gigawattóra, amit 200–250 gigawattóráig is növelni lehet. Ennek érdekében a Tesla már átvett két német gépgyártót, amelyek elsősorban akkumulátorcellák gyártási rendszereivel foglalkoznak.

A cél az árak jelentős csökkentése, hogy mindenki megengedhesse magának az elektromos autót. Ehhez „gépet építő gépet” kell fejleszteni. Új, kompakt kategóriájú járműmodellt akar kifejleszteni kifejezetten az európai piac számára. “Nemrég voltam Berlinben egy X modellel, és sok problémánk volt, hogy olyan parkolóhelyet találjunk, amelybe az autó belefér” – magyarázta Musk.

Jönnek a komolytalan bitcoin-klónok

Egy új kriptodevizáról jött közlemény, amely Bitcoin Latinum névre hallgat, következő generációsnak nevezi magát, és az állítja, hogy “a világ legnagyobb biztosított kriptovalutájaként, az ágazat titánjainak támogatásával” jön létre. A közlemény szövegét pontosan értelmezve azonban egy kisebb amerikai filmstúdión kívül nem találtunk valódi, komoly támogatót. A “biztosítás” szerintük a kívülről érkező lopások és láncon belüli csalások esetén nyújt védelmet, de ehhez csak egy biztosítás-közvetítő céget (brókert) neveztek meg eddig.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!
Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

A közlemény időzítése remek, most, amikor a bitcoin a korábbi történelmi csúcsát ostromolja, és 19 300 dollár körül jár. A projekt azonban nem tűnik komolynak, csak a marketingje. Nagy kriptodeviza-hírportálok nem is írtak róla.

Vigyázat, hamisítják!

Fel kell készülni arra, hogy a különböző klónok, a divatot meglovagoló, komolytalan kriptodevizák garmadája jön majd létre a következő hónapokban, ahogy 2017-2018-ban is. A Coinmarketcap.com oldalon mellbevágó mennyiségű, 7774 kriptodevizát tartanak nyilván jelenleg, ezek közül 91 nevében szerepel a bitcoin szó. (Plusz a hasonmások, például “bipcoin”…) Van néhány komolyabb, ami a komoly bitcoin-támogatók, fejlesztők közötti nézeteltérések nyomán vált le az eredeti bitcoin-blokkláncról (bitcoin cash, bitcoin gold, bitcoin sv).

A kriptodevizák kapitalizáció (tőzsdei összérték) szerinti listáján pedig 2,4 milliárd dollárral a 17. helyen áll most a wrapped bitcoin, egy bitcoinnal fedezett kriptodeviza, amely az Ethereum blokkláncon forog. A többi nem biztos, hogy komolyan vehető.

Néhány bitcoin-klón a Coinmarketcap.com listáján. Néhány bitcoin-klón a Coinmarketcap.com listáján. Teljes cikk a forrás oldalon
x

Check Also

Népszavazás a menekültkvótáról

2016. október 2-án a kormány kezdeményezésére népszavazás lesz az európai ...

Álhír a pünkösdig tartó szálloda-stop

Alaptalan, felelőtlen rémhír, hogy Magyarországon pünkösdig zárva kell tartaniuk a ...

Medián: a közös lista szavazatokat visz a baloldaltól

A Medián közvélemény-kutatása rámutatott, hogy a közös lista nem feltétlenül ...

Betiltották a köztéri dohányzást Milánóban

A jogszabályt megszegőket 40-től 240 euróig terjedő pénzbírsággal sújthatják. Milánóban ...

Az EU szerint nem szabad diszkriminálni az oltást elutasítókat

Megkezdték a felkészülést az oltási útlevelek bevezetésére, azonban sokak szerint életképtelen az ötlet.

A Katyusára állnának dobogóra az orosz olimpikonok

A sorozatos doppingbotrányok miatt két évig nem indulhatnak nemzetközi versenyeken ...