Kezdőlap » Külföld » Kiállás a nők elleni erőszak ellen

Kiállás a nők elleni erőszak ellen

Sok kultúrában a gránátalma a nő szimbóluma. A gyümölcs egy brüsszeli performanszban is főszerepet kapott a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján.

A koronavírus-járvány kitörése óta Belgiumban 50 százalékkal megnőtt a segélyvonalakon bejelentett erőszakos esetek száma. Az összezártság növeli a veszélyt. Az agressziót általában zárt ajtók mögött követik el. A hatóságok sürgősségi intézkedéseket hoztak, de az aktivisták további lépéseket követelnek.

"Ideiglenesen kiegészítő intézkedések születtek, de mi most azt szeretnénk, ha ezek állandóvá válnának" - mondja az egyik civil szervezet ügyvezetője, Irene Zeilinger. "A válság segített elérni néhány olyan dolgot, amit már évek óta követeltünk. Például, hogy legyen több hely a menhelyeken az erőszak áldozatává vált nők számára. Vagy hogy ne csak telefon lehessen az ilyen eseteket jelenteni, hanem mondjuk SMS-ben, vagy chaten is. Ezekre folyamatosan szükség lesz, mert az erőszak nem fog varázsütésre eltűnni, amikor meglesz a COVID elleni oltás."

Minden három nőből egy már ki volt téve fizikai vagy szexuális erőszaknak az Európai Unióban. Az ENSZ világszerte 243 millió áldozatot említ a 15-49 éves korosztályban.

Az erőszak pénzben mérhető költsége 1,3 billió euró, ami a világ GDP-jének 2 százaléka.

Ez azonban csak a jéghegy csúcsa, mert az esetek 60 százaléka soha ki sem derül. Tíz nőből csak négy mondja el valakinek, és közülük is csak egy fordul a rendőrséghez.

A témával foglalkozó uniós ügynökség igazgatója azt tanácsolja a kormányoknak, hogy a probléma megoldása kerüljön előre a listán.

"Arra kérem őket, vizsgálják meg az országukban tapasztalható helyzetet, végezzenek alapos elemzéseket, nézzék meg, hová fordulhatnak a családon belüli erőszak áldozatai, nézzék meg, van-e elég hely számukra és képezzenek ki megfelelő szakembereket. Legyen elég menedékhely, elég ágy és elegendő támogatás" - foglalja össze ajánlásait a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézetének igazgatója, Carlien Scheele.

Az uniós szervezetek is csatlakoztak az ENSZ felhívásához, amely a fontos épületek megvilágítását kérte a figyelemfelkeltő kampány alatt. A nők elleni erőszak leküzdésére született első jogilag kötelező nemzetközi megállapodás, az Isztambuli Egyezmény már 2011-ben elkészült, hat uniós tagország azonban még mindig nem ratifikálta azt - Magyarország is köztük van.

Teljes cikk a forrás oldalon
x

Check Also

Népszavazás a menekültkvótáról

2016. október 2-án a kormány kezdeményezésére népszavazás lesz az európai ...

Kórházba került, sürgősen meg kellett műteni Cseh Lászlót

Múlt hétfőn kibírhatatlan hasi fájdalmai voltak Cseh Lászlónak, és meg ...

Lakásbővítés és felújítás: összegyűjtöttük, mit érhetsz el csokkal és lakásfelújítási támogatással

2021 az otthonteremtés és a lakásfelújítás éve lehet az állami otthonteremtési programnak köszönhetően. Pénzügyi szakértővel vizsgáltuk meg, mennyi pénzt használhatnak fel a családosok, ha bővítésre és felújításra keresnek finanszírozási lehetőséget.

Gulyás Márton a Hír TV-től is lopott felvételeket

573 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel ...

Túl van az első edzésén a Fradi új igazolása – képek

A magyar élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (OTP Bank Liga) szereplő Ferencváros hétfőn ...

Rémhír, hogy Pünkösdig zárva lesznek a szállodák és éttermek

Fellélegezhet a vendéglátóipar – a Kormányzati Tájékoztatási Központ cáfolta a ...