Kezdőlap » Belföld » Károly herceg nagyon büszke székely származására

Károly herceg nagyon büszke székely származására

Károly herceg erdélyi látogatásai már megszokottá váltak, hiszen évek óta minden májusban Székelyföldre utazik. A herceg egy kis ház tulajdonosa a festői Zalánpatak nevű faluban. Amikor ott van, elbeszélget a helybeliekkel, sétabottal a kezében bejárja a dombos erdőket, és általában véve, otthon érzi magát. Elmondása szerint, e hely iránti szeretete családi gyökereihez köthető: Károly herceg dédnagymamáján, Mária királynőn keresztül az erdélyi magyar Rhédey család leszármazottja - írja Boris Kálnoky újságíró a corvinak.hu oldalon, aki szerint a herceg nagy becsben tartja származását.

Ez a nyugodt hangulat tavaly nyáron tört meg, miután Károly herceg egy videóban a belföldi turizmusra bíztatta a romániaiakat. A célja nyilvánvalóan az volt, hogy minél több látogatót csábítson a szívéhez közeli Erdélybe, ahol rengeteg magyar él, és ahol számos vendégházat súlyosan érintett a Covid-19 járvány. A videó végleges változatában azonban nem történt utalás sem a magyarokra, sem a székelyekre - írja Kálnoky.

Egyes magyar médiumoknál ez hatalmas felháborodást keltett. Többek szerint Károly herceg elárulta Erdély szellemét, vagy legalábbis az erdélyi magyarokat. 

Károly hercegForrás: MTI/Kátai Edit

Bár a szerző azt írja, hogy részleteket nem oszthat meg a történtekről, annyit elmondhat, hogy Károlynak soha nem állt szándékában Erdélyről úgy beszélni, mintha ott nem élnének magyarok. Ezt teljesen világossá teszi egy új videóban. A téma ezúttal nem a turizmus, hanem a diplomácia: Az Egyesült Királyság és Románia között fennálló diplomáciai kapcsolatok 140. évfordulója. A videóban Románia „sokszínűségét" méltatja (amit a román politikusok meglehetősen ritkán említenek). Külön megemlíti a magyarokat, a székelyeket kétszer is. Továbbá hangsúlyozza, ahogy azt már korábban is számtalanszor tette, mekkora becsben tartja származását, amely a Rhédey családhoz köti. Saját szavait idézve:

Az Egyesült Királysághoz hasonlóan Románia is rendkívül sokszínű ország, a különbözö kultúrák, vallások, nyelvek és nemzetiségek páratlan mozaikja. Számomra Románia nemzeti életének legkiemelkedőbb és legegyedülállóbb vonása az, hogy székelyek, erdélyi szászok, dunai svábok, zsidók, törökök, tatárok, magyarok, romák, lipovánok, és több mint egy tucat más etnikum él együtt a román nyelvű népességgel. Végtelenül szerencsésnek érzem magam, amiért számos alkalommal járhattam Romániában, és megismerhettem megannyi olyan román és brit embert, akik kiemelkedő munkát végeznek a két nemzet közötti kapcsolat megerősítése érdekében. Ez a kapcsolat közel áll a szívemhez a számomra kedves családi kötelékek miatt, hiszen dédnagymamámon, Mária királynőn keresztül, Rhédey Klaudia grófnő leszármazottja vagyok, aki a székelyek lakta Erdőszentgyörgyről származik.

Kálnoky azt írja, hogy csak azért idézi a szöveget teljes terjedelemben, hogy senkiben se legyen kétség arról, hogyan viszonyul Károly herceg az erdélyi székelyekhez és magyarokhoz.

Az ünnepségről készült teljes videó:

Teljes cikk a forrás oldalon
x

Check Also

Népszavazás a menekültkvótáról

2016. október 2-án a kormány kezdeményezésére népszavazás lesz az európai ...

Egy nap alatt több mint 1600-an haltak meg koronavírusban Nagy-Britanniában

Már 4,2 milliónál is több ember kapta meg az első oltási adagot.

Sehol sem tart az EU az oltásokkal – de már azt tervezgetik, mi lesz a fölösleggel

Az EU azt kéri a tagállamoktól, gyorsítsák fel a koronavírus elleni beoltást - az Unió ugyanis lakosságarányosan egyelőre eléggé le van maradva a világ több országától is. Ennek ellenére azt tervezgetik, mit csinálunk majd a fölösleggel.

Japán középdöntőbe jutott a férfi kézilabda-világbajnokságon

Japán a középdöntőbe jutott az egyiptomi férfi kézilabda-világbajnokságon, mivel a ...

Katasztrófa sújtotta terület lett Spanyolország egy része a hó miatt

2021. január 19. 17:52 – szerző: 168 Óra / MTI ...

A britek már készülnek a nyaralásokra

Nő a foglalások száma az utazási cégeknél, az irodák adatai szerint, nagy az optimizmus az utazni vágyók körében.