Kezdőlap » Sport » Ez volt Maradona öt legszebb gólja a világbajnokságokon +videó

Ez volt Maradona öt legszebb gólja a világbajnokságokon +videó

A szubjektív rangsorokon mindig lehet polemizálni, de a magunk részéről nem szállunk vitába azzal a válogatással, amely a szerdán elhunyt Diego Maradona öt legszebb vb-gólját lajstromozza. Pedig az egyiket mi kaptuk.

Az ötödik helyre került gól az 1986-os, mexikói világbajnokságon született az Argentína–Olaszország (1-1) csoportmérkőzésen, az argentinok ezzel egyenlítettek, az ellenfél kapusa Giovanni Galli volt. Végül mindkét csapat továbbment. A negyedik helyen az a találat van, amelyet Maradona a négy évvel korábbi, spanyolországi vb-n ellenünk szerzett, az áldozat ezúttal Mészáros Ferenc volt. Az argentinok 4-1-re nyertek – Maradona kétszer talált be a kapunkba –, az argentinok továbbmentek, mi kiestünk. (No persze igazából nekünk később a belgákat kellett volna megvernünk, de 1-1-re végeztünk velük, ez volt a nagy baj.)

A Top5-ben a harmadik helyre került gól az 1994-es vb-n, az Egyesült Államokban született a görögök elleni csoporttalálkozón. Argentína 4-0-ra nyert, Maradona a harmadik találatot jegyezte, a kárvallott a kapuban Antonis Minou volt. A dél-amerikaiak továbbjutottak, a görögök nulla ponttal mentek haza. S akkor jöjjön a két legszebb gól, és ezeket illetően már aligha lehet vita. Mindkettőt az 1986-os vb-n láthattuk. A második helyre sorolt gólt a belgák elleni elődöntőben (2-0). A találkozón mindkétszer Maradona volt eredményes, és persze most arról a góljáról beszélünk, amely előtt a teljes belga védelem eszén túljárt, majd Jean-Marie Pfaff kapujába helyezte a labdát. Ám az Anglia elleni negyeddöntőben (2-1), ahol ugyancsak ő szerezte mindkét argentin gólt, még nagyobb alakítást láthattunk tőle. Mondhatjuk, hogy kettőt is, és most tegyünk egy kis kitérőt, előbb ne a legszebb gólról beszéljünk.

A mexikóvárosi Azték Stadionban több mint 114 000 néző látta, hogy Maradona az 51. percben olyan góllal szerezte meg a vezetést, amely azóta is beszédtéma. A tizenhatos előteréből kipasszolta a labdát jobbra, ami egy kicsit Jorge Valdano mögé keült, tőle pedig elpattant. Steve Hodge próbált tisztázni, de olyan rosszul találta el a labdát, hogy abból gyakorlatilag beívelés lett a saját kapuja elé. Peter Shilton kimozdult, de Maradona is felugrott a labdáért, a húszcentis magasságbeli hátrányát kézzel kompenzálta, így beleütött a labdába, ami a hálóba pattant. A tunéziai Ali Bin Nasszer játékvezető megadta a gólt, Maradona pedig kiabált csapattársainak, hogy menjenek gyorsan ünnepelni hozzá, és tegyenek úgy, mintha szabályos lett volna, mielőtt a bíró meggondolja magát. Hát, igen, akkor még nem volt videóbíró… Maradona pedig később úgy kommentálta a történteket, hogy „Isten keze” szerezte a gólt…

Az 55. percben viszont jött az a gól, amely Maradona legszebb találata a világbajnokságokon, de 2002-ben az évszázad legszebbjének is megszavazták. Maradona a saját térfelén, az angol kaputól 60 méterre kapta meg a labdát Héctor Enrique-től, majd végigszlalomozott a pályán, miközben kicselezte Peter Beardsley-t, Peter Reidet, Terry Fenwicket, Terry Butchert kétszer is, végül elfektette Shiltont, és 2-0-ra módosította az állást. Az angolok később még szépítettek, de ennek már nem volt jelentősége.

Argentína az 1986-os vb-t meg is nyerte, a döntőben 3-2-re verte az NSZK-t. Maradona ezen a találkozón nem szerzett gólt, de mondhatjuk, hogy ezt a meccset is ő nyerte meg az argentinoknak, mert szinte minden német játékos rá figyelt. A 84. percben viszont hiába, mert Maradona megvillant, mesteri passzal ugratta ki Jorge Burruchagát, aki 2-2 után eldöntötte a mérkőzést.

S akkor íme az öt legszebb Maradona-gól a világbajnokságokon:

[embedded content]

De ne hagyjuk ki az angolok ellni első góljt se, majd nézzük meg még egyszer a másodikat, érdemes!

[embedded content]

Teljes cikk a forrás oldalon
x

Check Also

Népszavazás a menekültkvótáról

2016. október 2-án a kormány kezdeményezésére népszavazás lesz az európai ...

Lakásbővítés és felújítás: összegyűjtöttük, mit érhetsz el csokkal és lakásfelújítási támogatással

2021 az otthonteremtés és a lakásfelújítás éve lehet az állami otthonteremtési programnak köszönhetően. Pénzügyi szakértővel vizsgáltuk meg, mennyi pénzt használhatnak fel a családosok, ha bővítésre és felújításra keresnek finanszírozási lehetőséget.

Gulyás Márton a Hír TV-től is lopott felvételeket

573 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel ...

Rémhír, hogy Pünkösdig zárva lesznek a szállodák és éttermek

Fellélegezhet a vendéglátóipar – a Kormányzati Tájékoztatási Központ cáfolta a ...

Enyhítették a Szigeten drogot áruló hollandok büntetését

Tavaly nyáron első fokon öt év fegyházbüntetésre ítélték a két férfit, most másodfokon ennél egyhébb büntetést kaptak, és még az sem kizárt, hogy azt Hollandiában tölthetik majd le.

Kisfiúkat ronthatott meg, négyszer került ilyen botrányba az egykori francia baloldali miniszter, most baromságnak nevezi, hogy korábban petíciót írt alá a pedofilok védelmében

Jack Lang - francia rekordként - összesen 12 évig volt különböző baloldali kormányokban miniszter. Mindig mindent megúszott.