Kezdőlap » Gazdaság » Európai Parlament: A közmédia egyes tagállamokban kormányzati propagandává silányult

Európai Parlament: A közmédia egyes tagállamokban kormányzati propagandává silányult

Az Európai Parlament (EP) szerdán elfogadta azt az állásfoglalást, amiben elítélik „egyes tagállamok kormányainak a kritikus és független média elhallgattatására, valamint a médiaszabadság és -pluralizmus aláásására irányuló kísérleteit”.

Az EP közleménye szerint a képviselők különösen aggasztónak találják a közszolgálati média helyzetét olyan tagállamokban, ahol az „kormányzati propagandává silányult”.

A képviselők szerint a média szabadsága, sokfélesége és függetlensége, valamint az újságírók biztonsága a véleménynyilvánítás és a tájékozódás szabadságának alapvető elemei, amelyek elengedhetetlenek az Unió demokratikus működéséhez. Az állásfoglalás arra figyelmeztet, hogy „az elmúlt években gyengült a médiaszabadság”, a koronavírus-járvány pedig csak súlyosbította a helyzetet.

Az állásfoglalásban azt kérték, hogy az újságírókat ért támadások kivizsgálása váljon jogilag kikényszeríthetővé. Hozzátették, az újságírónők még sérülékenyebbek, emiatt további védelemre lehet szükségük. A képviselők továbbá azt is kérték a közéleti személyiségektől és a hatóságoktól, hogy tartózkodjanak az újságírók rágalmazásától.

Ha a médiatulajdon kevesek kezében összpontosul, az a tájékoztatás sokszínűségét veszélyezteti, egyben megnehezíti a félretájékoztatással szemben fellépők dolgát – írják. Az állásfoglalás szerint az EP azt várja a tagállamoktól, hogy szabályozással kerüljék el a túlzott médiakoncentráció kialakulását és garantálják a médiavállalatok tulajdonosi átláthatóságát.

Azt is hozzátették, egyes kormányok állami hirdetések kiosztása révén növelik a médiára gyakorolt befolyásukat. Az EP figyelmeztetett: uniós forrásokat tilos kormánymédiára vagy politikai propagandára költeni.

Jön a jövő héten a Média és demokrácia cselekvési terv

Szerdán egy másik vita középpontban is a sajtó volt az Európai Parlamentben,“Magyar beavatkozás a szlovén és észak-macedón médiába” címmel. Kiderült, hogy ugyanazt a témát merőben másként is lehet szemlélni: sok képviselő elmondta, hogy Orbán Viktor a térségben az oroszok ügynöke, mások szerint azonban baloldali médiatúlsúly van például Szlovéniában.

Vera Jourova értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos a vita végén bejelentette, hogy az Európai Bizottság jövő héten bemutatja a "Média és demokrácia" elnevezésű cselekvési tervet. Ez a független média erősítésére vonatkozó törekvéseket mutatja majd be.

A balkáni magyar befolyásszerzésről érdeklődik az EP

"Magyar beavatkozás a szlovén és észak-macedón médiába" címmel tartott egy rövid vitát az Európai Parlament, amelyben ismét Orbán Viktor volt a főszereplő. Kiderült, hogy ugyanazt a témát merőben másként is lehet szemlélni: sok képviselő elmondta, hogy Orbán a térségben az oroszok ügynöke, mások szerint azonban baloldali médiatúlsúly van például Szlovéniában.

Teljes cikk a forrás oldalon
x

Check Also

Népszavazás a menekültkvótáról

2016. október 2-án a kormány kezdeményezésére népszavazás lesz az európai ...

Japán középdöntőbe jutott a férfi kézilabda-világbajnokságon

Japán a középdöntőbe jutott az egyiptomi férfi kézilabda-világbajnokságon, mivel a ...

Katasztrófa sújtotta terület lett Spanyolország egy része a hó miatt

2021. január 19. 17:52 – szerző: 168 Óra / MTI ...

A korábbi fradista válogatott játékos hazatért, a Honvédnál folytatja

Nagy Dominik tízszeres válogatott labdarúgó a Budapest Honvéd csapatához igazolt. ...

SZFE: Kiderült, kik indítanak osztályt, Vidnyánszky Attila is rajta van a listán

Nahát.

Vidnyánszky Attila is osztályt indít jövőre az SZFE-n

Érkezik még Kiss-B. Attila, az Operettszínház főigazgatója is. The post Vidnyánszky Attila is osztályt indít jövőre az SZFE-n first appeared on 24.hu.