Kezdőlap » Külföld » Az EU dél-európai tagállamai a migránsok kötelező elosztását akarják

Az EU dél-európai tagállamai a migránsok kötelező elosztását akarják

Homályosnak találják a „szolidaritási mechanizmust”.

Az Európai Unió dél-európai tagállamai elégedetlenek az Európai Bizottság migrációs tervével, hiányolják belőle a bevándorlók kötelező széttelepítését a közösség országaiba – adta hírül szerdán több hírügynökség, miután betekintést nyert abba a közös levélbe, amelyet a négy ország kormányfői küldtek az unió vezetőinek.

A tengeren érkező illegális bevándorlók zömét fogadó Görögország, Olaszország, Spanyolország és Málta szerint a migránsok kötelező szétosztása az EU egész területére benne kell, hogy maradjon a közös bevándorlási stratégiában, mert  – szerintük – ez a fő eleme a tagállamok közti szolidaritásnak. A „négyek” úgy ítélik meg, hogy a bizottság terve „szigorú és részletező” a migránsok érkezésével küszködő országok felelősségének leírásában, ám „homályos a szolidaritási mechanizmus” kifejtésében.  

„Nem nehezedhet az EU egészét érintő migrációs nyomás az illegális bevándorlás frontvonalországaira” – áll a vitairatban. Készítői közvetlenebb politikai párbeszédet sürgetnek azokkal az országokkal, amelyekből a migránsok kivándorolnak.

A dpa német hírügynökség emlékeztet rá, hogy a bizottság szeptemberben közzétett javaslata nem tartalmaz kötelező migránsszétosztási rendszert, jóllehet a dél-európai négyek remélték, hogy benne lesz, ám a visegrádi négyek – Lengyelország, Csehország, Magyarország és Szlovákia – határozott ellenzése ezt meghiúsította. Kötelező széttelepítés helyett a bizottság a frontországok segítésének más módjait, egyebek közt parti őregységek küldését javasolja, vagy a  menekültnek nem minősülő, pusztán jobb életszínvonal reményében útnak indult, úgynevezett gazdasági migránsok deportálási költségeinek megosztását.

Az AFP francia hírügynökség diplomáciai forrásra hivatkozva közölte, hogy a levelet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke mellett Angela Merkel német kancellárnak címezték – mint az EU soros elnökségét betöltő ország vezetőjének –, továbbá Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének.

(MTI)

Teljes cikk a forrás oldalon
x

Check Also

Népszavazás a menekültkvótáról

2016. október 2-án a kormány kezdeményezésére népszavazás lesz az európai ...

Sehol sem tart az EU az oltásokkal – de már azt tervezgetik, mi lesz a fölösleggel

Az EU azt kéri a tagállamoktól, gyorsítsák fel a koronavírus elleni beoltást - az Unió ugyanis lakosságarányosan egyelőre eléggé le van maradva a világ több országától is. Ennek ellenére azt tervezgetik, mit csinálunk majd a fölösleggel.

Japán középdöntőbe jutott a férfi kézilabda-világbajnokságon

Japán a középdöntőbe jutott az egyiptomi férfi kézilabda-világbajnokságon, mivel a ...

Nem mond le Giuseppe Conte, sorsa a Szenátus kezében van

Giuseppe Conte az alsóházban hétfőn tartott bizalmi szavazáson többséget szerzett ...

Katasztrófa sújtotta terület lett Spanyolország egy része a hó miatt

2021. január 19. 17:52 – szerző: 168 Óra / MTI ...

A britek már készülnek a nyaralásokra

Nő a foglalások száma az utazási cégeknél, az irodák adatai szerint, nagy az optimizmus az utazni vágyók körében.