Kezdőlap » Gazdaság » A szemetet is kicsavarná a kormány az önkormányzatok kezéből, Karácsony szerint a kormány a vereségtől tartva privatizál

A szemetet is kicsavarná a kormány az önkormányzatok kezéből, Karácsony szerint a kormány a vereségtől tartva privatizál

Elveszi a kormány az önkormányzatoktól a hulladékgazdálkodási feladatokat – derül ki abból a kedd éjjel benyújtott törvényjavaslatból, amely az italospalackok visszaváltásának kérdését is rendezi.

A törvényjavaslattal egyszerűen átírják az önkormányzatokról szóló törvényt, és kiveszik a feladatköreik közül a hulladékgazdálkodást. Külön jelzik azonban, hogy a köztisztasági feladatokat, konkrétan az utcák, közterek tisztán tartását ezután is kötelesek ellátni az önkormányzatok.

A hulladékgazdálkodást azonban nem azért veszik el, hogy megtartsák maguknak, hanem – akárcsak az elektronikus jegyvásárlási rendszerekre vonatkozó, szintén kedd éjjel benyújtott törvénymódosítás esetében –, a Rogán Antal felügyelete alatt álló Nemzeti Koncessziós Irodán keresztül koncesszióba adják majd ki az arra alkalmasnak talált pályázóknak.

Akiknek nem lesz különösebben kockázatos a befektetés, hiszen amellett, hogy megkapják

  • a szolgáltatás elvégzéséért járó közszolgáltatási díjat,
  • a hulladékgazdálkodási intézményi résztevékenység ellátásáért szedhető díjat,
  • részesülnek a környezetvédelmi termékdíjból, a visszaváltási díjból,
  • a gyártók által fizetett díjakból,
  • valamint övék az értékesített hulladék utáni bevétel,
  • az állam még kifizeti nekik a hulladékgazdálkodási eszközök fenntartásának költségeit is, és ha ezek sem elegendők költségeik fedezésére, akkor az esetleges különbözetet is.

A lépést élesen bírálta Karácsony Gergely főpolgármester.

Mit csinál egy választási vereségtől tartó kormány? Privatizál

– kommentálta szerdán a törvénymódosításokat egy Facebook-posztban. A főpolgármester szerint a a hulladékgazdálkodást érintő és az elektromos jegyvásárlásra vonatkozó javaslat egyaránt a privatizációt szolgálja – jóllehet a kormány eddig mindennek az államosításában látta a megoldást –, és annak a nyílt beismerése, hogy megbukott az erre felállított állami cég, előbbi esetében a kukaholding, utóbbi esetében pedig a Nemzeti Mobilfizető.

Hát, erre ébredtünk ma, az éjszakai törvényalkotók uralkodása idején Budapesten. Alighanem érzik már, hogy nem is olyan sokára arra fogunk ébredni, hogy vége van ennek a kormányzásnak csúfolt ámokfutásnak – írta.

Teljes cikk a forrás oldalon
x

Check Also

Népszavazás a menekültkvótáról

2016. október 2-án a kormány kezdeményezésére népszavazás lesz az európai ...

Kisfiúkat ronthatott meg, négyszer került ilyen botrányba az egykori francia baloldali miniszter, most baromságnak nevezi, hogy korábban petíciót írt alá a pedofilok védelmében

Jack Lang - francia rekordként - összesen 12 évig volt különböző baloldali kormányokban miniszter. Mindig mindent megúszott.

Álhír a pünkösdig tartó szálloda-stop

Alaptalan, felelőtlen rémhír, hogy Magyarországon pünkösdig zárva kell tartaniuk a ...

Szijjártó Péter ezúttal a hollandoknak szólt be

Müller Cecília tudományos kiselőadást tartott, míg György István, aki szerint ...

Medián: a közös lista szavazatokat visz a baloldaltól

A Medián közvélemény-kutatása rámutatott, hogy a közös lista nem feltétlenül ...

Több mint 5 százalékkal emelkedett a földgázfogyasztás az idei fűtési szezonban

2021. január 19. 18:39 – szerző: 168 Óra / MTI ...