Kezdőlap » Gazdaság » A balkáni magyar befolyásszerzésről érdeklődik az EP

A balkáni magyar befolyásszerzésről érdeklődik az EP

Észak-Macedónia és Szlovénia kapcsán is gyakran került szóba a magyar miniszterelnök. Észak-Macedóniával összefüggésben például az ország volt miniszterelnöke, a Magyarországra menekített, jelenleg is Budapesten tartózkodó Nikola Gruevszki kapcsán. A Putyin hívének számító, de korrupció miatt börtönre ítélt Gruevszki nem teljesen tisztázott körülmények között, a magyar titkosszolgálat segítségével jutott Budapestre, ahol azzal az indokkal kapott menekültstátuszt, mert ha letartóztatják, akkor az élete került volna veszélybe. A szlovén miniszterelnök, Janez Jansa pedig Orbán Viktor szövetségese, múlt héten például az összes uniós vezetőnek írt levelében vette védelmébe a magyar-lengyel költségvetési blokkolást.

A téma kapcsán Vera Jourova, értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos azt mondta, hogy szoros figyelemmel követik az eseményeket.

A Bizottság számára nagyon fontos a média szabadsága nem csak az EU-ban, hanem a tagjelölt országokban is

- mondta a cseh biztos, aki az elmúlt időszakban a kormány és a kormánymédia támadásainak kereszttüzébe került. Hozzáfűzte, hogy a pluralista és szabad média teszi elszámoltathatóvá a hatalmat gyakorlókat és informálja az embereket mindarról, ami például a választások előtt különösen fontos. Az EU-nak pedig abban van felelőssége, hogy a manipulációt kiküszöbölje és támogassa a tiszta médiát.

Romana Tomic szlovén néppárti képviselői is aggódik hazája sajtóviszonyai miatt. Arra panaszkodott, hogy a baloldal kaparintotta meg a legnagyobb felületeket, a balos pártok tartják kezükben a média 90 százalékát, óriási a hatalmuk és nincs független sajtó. Egy másik szlovén, a szociáldemokrata Tanja Fajon azonban arra kíváncsi, mi igaz abból, hogy Orbán Viktorhoz közeli cégek médiafelületeket vásároltak Macedóniában azért, hogy Gruevszkit segítsék, és hogy szlovén médiumokhoz is jutott pénz a magyar TV2-csoport jóvoltából. “Mi azonban nem áruljuk a szlovén médiát, ez beavatkozás” - mondta a képviselő.

A teljességhez tartozik, hogy szeptember végén jelentették be, lezárult az a tranzakció, amelynek révén október elsején a harmadik legnagyobb szlovén tévétársaság, a Planet TV tulajdonosává válik a TV2 Média Csoport. A Planet TV Szlovéniában három kereskedelmi, általános szórakoztató tematikájú tévécsatornájával (Planet, Planet 2 és Planet Plus) körülbelül 6 százalékos főműsoridős közönségaránnyal rendelkezik – írta a Média1.

Több képviselő is arról beszélt, hogy ez a befolyásszerzés a Kreml érdeke, a magyar miniszterelnök pedig ezeket a célokat szolgálja ki. Azzal is érveltek, hogy ez olyan beavatkozás a belügyekbe, amely ellen fel kell lépni. Mások viszont úgy vélték, hogy az EU egyik nagy vívmánya a tőke szabad áramlása, ezt használják ki a befektetők. Utóbbi mellett érvelt Hidvéghi Balázs fideszes képviselő is, aki azt kérdezte a bírálóktól, hogy miért nem aggódnak a különböző országokban megfigyelhető svéd, osztrák vagy német sajtótulajdonok miatt. Megemlítette, hogy a magyar RTL is német kézben van, mint ahogy a lengyel regionális sajtó 80 százaléka is.

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció képviselője szerint Orbán Viktort a személyes meggazdagodásán kívül csak az érdekli, hogy a magyar adófizetők pénzén médiát vásároljon azért, hogy a nemzetközi világban megpróbáljon nagyobbnak látszani. Hozzátette:

Orbán reggeltől estig arról hadovál, hogy az EU beavatkozik a magyar belügyekbe, de egy pillanatig sem zavartatja magát, amikor ő avatkozik be más országok nemzeti szuverenitásába.

Vera Jourova biztos a vita végén bejelentette, hogy az Európai Bizottság jövő héten bemutatja a "Média és demokrácia" elnevezésű cselekvési tervet. Ez a független média erősítésére vonatkozó törekvéseket mutatja majd be. Ugyanakkor a biztos sem a macedóniai, sem a szlovéniai befolyásszerzést nem kommentálta.

Vezető képünkön Orbán Viktor magyar, Janez Jansa szlovén és Nikola Gruevszki volt észak-macedón miniszterelnök

Teljes cikk a forrás oldalon
x

Check Also

Népszavazás a menekültkvótáról

2016. október 2-án a kormány kezdeményezésére népszavazás lesz az európai ...

Betiltották a köztéri dohányzást Milánóban

A jogszabályt megszegőket 40-től 240 euróig terjedő pénzbírsággal sújthatják. Milánóban ...

Életjelet adott a konzervatív közösségi médium, a Parler

Üzenetet hagyott John Matze, a Parler közösségi oldal feje. A ...

Egy nap alatt több mint 1600-an haltak meg koronavírusban Nagy-Britanniában

Már 4,2 milliónál is több ember kapta meg az első oltási adagot.

Japán középdöntőbe jutott a férfi kézilabda-világbajnokságon

Japán a középdöntőbe jutott az egyiptomi férfi kézilabda-világbajnokságon, mivel a ...

Nem mond le Giuseppe Conte, sorsa a Szenátus kezében van

Giuseppe Conte az alsóházban hétfőn tartott bizalmi szavazáson többséget szerzett ...