Kezdőlap » Belföld » Pilismaróton a képviselő-testület önfeloszlatásához vezetett a sóderbánya-botrány

Pilismaróton a képviselő-testület önfeloszlatásához vezetett a sóderbánya-botrány

Publikálás dátuma

2020.08.06. 18:13
Fotó: Nagy Zoltán / MTI

A Dunakanyarban a három hektárnyi fapusztítással járó tervről, a már benyújtott népszavazási kezdeményezésről új képviselők dönthetnek majd.

Nemcsak a Fidesz által támogatott Pergel István Csaba független polgármester mondott le a pilismaróti sóderbánya-nyitás terve miatt, hanem Réti Károly alpolgármester távozását, mandátumának visszaadását, majd a képviselő-testület önfeloszlatását is előidézte a hetekkel ezelőtt kirobbant ügy. Minderről maga a polgármester adott hírt csütörtökön a település honlapján olvasható közleményben.  A mai ülésen a képviselő-testület név szerinti szavazással 7 igen egyhangú szavazat mellett döntött az önfeloszlatásról „a faluban a sóder-homokbánya nyitásával kapcsolatban kialakult helyzet” miatt. - A lemondott testület nem kíván továbbiakban a bányanyitáshoz szükséges településrendezési terv módosításában semmilyen döntést hozni, vagy falugyűlést összehívni, a döntés jogát és felelősségét átadják az időközi választással megválasztandó új polgármester és képviselőknek – írta Pergel István Csaba. A testület Balázs Márta jegyzőt jelölte ki, hogy az új testület felállásáig kötelezettséget vállaljon az önkormányzat és intézményei működőképességének fenntartására.
„A közlemény célja a lakosság közhangulatának javítása, megnyugtatása és a népszavazási kezdeményezés létjogosultságának megfontolása”

– fogalmazott a távozó polgármester.

A Népszava július 21-én számolt be arról, hogy lemondott a település polgármestere, Pergel István Csaba. Ennek oka az volt az Index szerint, hogy a falu és az üdülő övezet lakóinak háta mögött 1,2 millió négyzetméteren terveztek új homok- és kavicsbányát a Duna-partra vezető út mentén. Egy cég indítaná újra a bányászatot a pilisi mészkőbányában, s a beruházás miatt három hektárnyi területen vágnák ki a fákat. Amikor a terv kitudódott, és az utolsó pillanatban lakossági fórumot tartottak, a lépés ellen a felháborodott lakók petíciót indítottak, illetve népszavazási kezdeményezést nyújtottak be magánszemélyek. A feltett kérdésben a sóderbánya nyitásához szükséges területi besorolás megváltoztatására lehetne szavazni. A jelenlegi testület feloszlásával az esetleges népszavazás kiírása vagy elutasítása is az új képviselőkre marad.

Megosztás

2020.08.06. 18:13

Teljes cikk a forrás oldalon
x

Check Also

Népszavazás a menekültkvótáról

2016. október 2-án a kormány kezdeményezésére népszavazás lesz az európai ...

Újabb jó hírt kaptak a Balkánra készülődők

Már nemcsak negatív PCR-teszttel, hanem akár antitestteszttel, vakcinaigazolással vagy a koronavírus-fertőzésből történő felgyógyulást igazoló dokumentummal is beléphetnek külföldiek Bosznia-Hercegovinába.

II. Erzsébet királynőnek nincs szüksége késre, karddal is megoldja a tortaszeletelést

Igazán ünnepi megoldás.

Putyin a csúcstalálkozóról: Helyre kell állítani a személyes kapcsolatokat Bidennel

Az orosz elnök a vörös vonal átlépésének tekintené Ukrajna felvételét ...

Lukaku az öltözőben sírt, majd megrendülve beszélt Eriksenről

Romelu Lukaku már a pályáról is üzent a Dánia–Finnország Európa-bajnoki ...

Anglia–Horvátország – ÉLŐ

Az angol válogatott az idén még nem hibázott, három vb-selejtezőjét ...