Kezdőlap » Gazdaság » James Bond autó nélkül maradhat, a DB húzza vissza az OTP-t

James Bond autó nélkül maradhat, a DB húzza vissza az OTP-t

Vegyesen viselkednek a tőzsdeindexek Európában, a Stoxx 600-index gyakorlatilag nem változik. A német DAX egy-két ezrelékes mínuszban jár, a párizsi mutató viszont 0,7 százalékkal emelkedik, a londoni is 0,4 százalékos pluszban van. Az amerikai határidős indexek enyhe optimizmust jeleznek, főleg a technológiai szektorban.

Itthon a BUX-index 0,2 százalékkal esik, főleg az OTP két százalékos gyengülésének hatására. Egy százalék körüli pluszban van viszont a Richter és 0,7 százalékkal megy fel a Mol is. Hét százalékkal ugrik a Waberer’s, miután egy bejelentés alapján nagy változások várhatók a cég háza táján. (Waberer's-cikkünk.)

Ritka közlemény, ami megerősíti a spekulációt, hogy a főtulajdonos dolgozik a részvényeinek az értékesítésén – írta a Random Capital reggeli hírlevele.

A Moltól ML gyerekeiig

A Mol talán a végre emelkedő olajár miatt drágulhat, más ugyanis ellene szól.

Nagyon rossz hírt kapott a Mol Horvátországból – így délelőtti cikkünk címe. A közel 50 százalékos tulajdonában lévő horvát INA olaj- és gázipari társaságnak közel 45 milliárd forintnyi vesztesége keletkezett az idei első fél évben a koronavírus-járvány miatt kialakult válság hatására. Részvényekkel lepte meg Mészáros Lőrinc felesége a gyerekeiket – írtuk tegnap este.

A forint minimális mértékben gyengül, 347,20 az euró ára. Újra pluszban jár az arany és az ezüst, bár ezt tegnap este egy kis visszaesés előzte meg, így nincs új rekord. Az olaj is egy százalék körüli mértékben emelkedik. Ismét gyengülő pályára állt a dollár. (A nemesfémekre visszatérünk a cikk végén, összefoglalónk az ezüstről pedig itt.)

Bankok a célkeresztben

Vegyes vagy rossz hírek jöttek a bankszektorral kapcsolatban Európában. Tegnap az Európai Központi Bank a banki osztalékfizetések és menedzserprémiumok korlátozását szorgalmazta. Ugyanakkor a bankokat a hitelezésre próbálja ösztönözni. Ma jelentett a Deutsche Bank, a második negyedéve veszteséggel zárult, de ez jóval kisebb volt az egy évvel korábbinál. (Adózás előtt 158 millió euró a korábbi 3,2 milliárddal szemben.) A német sajtó ezt hajlamos úgy értékelni, mint a bank feltámadását, ennek ellenére a részvény egy százalékos mínuszban van.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360 és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Az Erste Bank személyi kölcsöne 32 229 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 721 forint a havi törlesztőrészlet. A Cetelemnél az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 513 Ft, míg a Raiffeisen Banknál 28 410 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 35 631 Ft. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

A pénzintézet főleg a befektetési üzletágban keresett sokat, a tőzsdéken tapasztalható turbulenciák jót tettek neki. Összességében esnek a bankrészvények Európában, a Stoxx 600-bankindex egy százalék körüli mínuszban van. De nem megy jól az autóiparnak sem.

Nyakunkon a gyorsjelentés-dömping

Egyébként záporoznak a gyorsjelentések, csak néhány név a sok közül. Az Osram elektronikai gyártó számai jól sikerültek és vásárolják a papírt, a spanyol Telefonica részvényeitől viszont szabadulni próbálnak. Veszteséges lett a Puma, ám ezt a cég már jó előre beharangozta, így a részvénye 2,7 százalékkal emelkedik Frankfurtban. Nagyot esett a BASF német vegyipari konszern, főleg az autóipar csökkenő kereslete hatott rá negatívan. Jelentett a WizzAir, az eBay, az AMD, a Sanofi, a GlaxoSmithKline, a Visa és a Starbucks is.

Az USA-ban ma piacnyitás előtt várják a Boeing, a General Electric és a General Motors számait, majd holnap a technológiai nagyágyúk jönnek. Folyik a Fed kétnapos ülése is, amiről este jöhetnek hírek.

Rendszeresen oltatni kell majd magunkat?

A Covid-19 elleni oltás elkészülte az év végéig reális Anthony Fauci vezető amerikai járványügyi szakértő szerint. A Moderna cég oltóanyaga pedig ígéretes eredményeket hozott majmokon végzett kísérletek során. Hogy ne maradjunk rossz hír nélkül, a Pfizer szerint a vírus elleni oltásra valószínűleg újra és újra szükség lesz. A járvány a következő években újra és újra fellángolhat, nagyon valószínű, hogy az oltást rendszeresen be kell majd adnunk magunknak. Hasonlóan az influenza elleni szezonális oltásokhoz.

Min fog utazni James Bond?

A James Bond autójáról is ismert Aston Martin brit autógyártó súlyos veszteségeket volt kénytelen elkönyvelni az első félévben. A cég azonban már a válság előtt is veszteséges volt. A forgalma az év elejétől kezdve 64 százalékkal esett vissza. A vállalat költségcsökkentésekre és átstrukturálásra, elbocsátásokra kényszerül.

Aston Martin (Pixabay.com) Aston Martin (Pixabay.com)

Hiány lesz aranyból és ezüstből?

Az amerikai állami pénzverde, a U.S. Mint bejelentette, hogy csökkentette a viszonteladók által megvehető arany- és ezüstérmék számát, miután a koronavírus-járvány visszavetette a termelést – írta a Bloomberg.com. Annak érdekében, hogy a vírus ne terjedjen az alkalmazottak között, különböző intézkedéseket hoztak. Például nem tudnak egyszerre arany- és ezüstérméket gyártani, mindig csak az egyiket. Már eddig is volt arról szó, hogy a jelenlegi megnövekedett kereslet hiányt okoz a fizikai nemesfémek piacán. A határidős piacokon is kiszállítási problémák támadhatnak. Mindez valószínűleg tovább támogatja a nemesfémek árát.

A Goldman Sachs megemelte az aranyra vonatkozó 12 havi célárfolyamát, azzal az indoklással, hogy a befektetők új tartalékdevizára vágynak. Az elemzői előrejelzés 2000 dollárról 2300 dollárra emelkedett unciánként, az ezüstre 30 dollárt adtak meg a korábbi 22 dollár után.

Sokezer dolláros aranyár?

Az indoklásban említik, hogy az USA jegybankja egyre inkább az inflációs célok irányába mozdul el, nő az ország belföldi politikai és szociális bizonytalansága, és tovább nő a koronavírus-fertőzések száma. Hatalmasra duzzadt az amerikai költségvetési hiány. Nő az igény a pozitív reálhozamot adó befektetések és a dollár alternatívái iránt – írta elemzésében Jeffrey Currie. Komoly kétségek merülnek fel, hogy az amerikai dollár hosszútávon is menedék valutaként tud funkcionálni – tették hozzá.

Előrejelezni persze bármilyen árakat lehet, erre jó példa ez az angol nyelvű gyűjtés. Itt nem kevesebb, mint 47 olyan prognózist sorolnak fel, amelyek legalább háromezer, maximum 20 ezer dolláros aranyárról szólnak a következő években, esetleg évtizedben. Sok ismeretlen mellett a listán azért van néhány elismert név is, például Peter Schiff vagy a Bank of America.

Teljes cikk a forrás oldalon
x

Check Also

Népszavazás a menekültkvótáról

2016. október 2-án a kormány kezdeményezésére népszavazás lesz az európai ...

Gyurcsány tipikus hazugságmódokat sorol fel

Kocsis Máté tette közzé a régi videót. Kocsis Máté a ...

Kiutasítottak 18 orosz diplomatát Csehországból

Tizennyolc orosz diplomatát utasítottak ki Csehországból, akik a cseh hatóságok szerint az orosz titkosszolgálatoknak dolgoztak - jelentették be szombaton Prágában.

A fehérorosz elnök szerint merényletet terveztek ellene és gyerekei ellen

Az elnök FBI-szálat sejt az ügy mögött.

Országos csúccsal győzött a sportlövő Horváth Lea az Eb-válogatón

Horváth Lea (Komáromi VSE) 462,5 körös új magyar csúccsal nyert ...

Koronavírusban meghalt az egyik magyar kosárlabdacsapat elnöke

Szombaton meghalt Dr. Elek András, a Vásárhelyi Kosársuli társalapítója és ...