Kezdőlap » Belföld » Magyarországot nem döntötte le a lábáról a koronavírus-járvány

Magyarországot nem döntötte le a lábáról a koronavírus-járvány

Magyarországon továbbra is a legnagyobb kihívás, hogy a zárt közösségekből eltűnjön a vírus, illetve emelkedjen a gyógyultak száma, ezért folytatják a szűrővizsgálatokat az idősotthonokban - hangzott el az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján. Kiderült az is, hogy a kormány törvényjavaslattal védi meg a magyar stratégiai cégeket a külföldi felvásárlástól.

Hazánkat nem döntötte le a lábáról a koronavírus-járvány, a gazdaságvédelmi akcióterv keretében már több mint egymillió embernek nyújtott segítséget a kormány  – mondta Schanda Tamás, az ITM miniszterhelyettese az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján. Mint mondta, a héten fog megjelenni a KSH foglalkoztatási jelentése: nem számíthatunk biztató adatokra a járvány miatt, éppen ezért segít a kormány az intézkedésekkel. Schanda Tamás elmondta, már 125 853-ra nőtt azok száma, akik a munkáltatójukkal igényeltek támogatást a kormánytól.

Ennek értelmében nemcsak a részmunkaidőre kapnak támogatást, hanem azon túl is, átlagosan havi százezer forintot – jelezte az államtitkár. Úgy fogalmazott, amennyi munkahelyet a vírus elpusztít, legalább annyit hoznak létre. A munkahelyteremtő-bértámogatás értelmében mintegy hetvenezer álláskeresőnek segítenek, és napról napra emelkedik az igénylők száma.

Megvédik a magyar cégeket

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára szerint a versenyképességet növelő támogatásokat eddig 625 gazdasági szereplő vette igénybe, 111 ezer munkahelyet megvédve. A gazdaságvédelmi akcióterv keretében eddig 1 millió ember kapott támogatást. A magyar tulajdonú cégeket meg kell védenünk, nem engedhetjük, hogy külföldi cégek szerezzenek jelentős tulajdont a stratégiailag fontos cégekben – jelentette be Schanda. Kiemelte: a kormányrendelet szerint 2020 végéig csak miniszteri engedéllyel szerezhet külföldi cég tulajdont magyarországi stratégiai jelentőségű vállalatokban. Ennek módjáról úgy tájékoztatott az államtitkár, hogy az ügyleteket az Információs és Technológiai Minisztériumban kell bejelenteni, és a miniszter tudomásul veszi, vagy megtiltja az ügyletet. Garanciát jelent, hogy a miniszter indoklással tartozik, és jogorvoslati lehetőség is van.

Az államtitkár bejelentette, hogy elérhetővé tesznek egy járvánnyal összefüggő projektfinanszírozási rendszert, amelynek célja, hogy önellátóvá váljunk védőfelszerelések előállítása kapcsán, pontos képet kapjunk az átfertőződésekről és felkészüljünk a jövőbeni járványokra.

Továbbra is kedvezőek a hazai koronavírus-adatokFotó: Hirling Bálint - Origo

Már több napja magasabb a gyógyultak száma, mint az aktív fertőzötteké

Az Operatív Törzs tájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette a számokat. Kedden 3771 igazolt koronavírusos beteget tartunk számon, az aktív fertőzöttek száma 1436, 1836-an meggyógyultak, 499-en haltak meg eddig. 15 új esetet regisztráltak, 8 fővel növekedett a meghaltak száma, valamennyien krónikus betegségben szenvedtek.

Már több napja magasabb a gyógyultak száma, mint az aktív fertőzötteké – hangsúlyozta Müller Cecília. Hozzátette, országosan százezer főre 38 fő megbetegedés esik, Budapesten ez az arány 102 fő.

Magyarországon továbbra is a legnagyobb kihívás, hogy a zárt közösségekből eltűnjön a vírus, illetve emelkedjen a gyógyultak száma, ezért folytatják a szűrővizsgálatokat az idősotthonokban

– fejtette ki Müller. Az országban 33 szociális intézmény érintett koronavírussal, a pozitív gondozók száma 141 fő, míg az ápoltaké 886 fő, és összesen 115-en haltak meg közülük. A gyógyultak száma ezekben az intézményekben már 331 főre nőtt – hangsúlyozta a tisztifőorvos.

Mi a helyzet a természetes vizű fürdőhelyekkel?

Összesen 257 természetes vizű fürdőhely üzemelt 2019-ben, ebből 77 százalék kapott kiváló minősítést – hangsúlyozta a tisztifőorvos. Nyugodtan igénybe vehetők az idei szezonban is ezek a helyek, a víz jó minősége garantált - hívta fel a figyelmet Müller Cecília.

Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, a kormány kedd délután az Országgyűlés elé terjeszti a különleges jogrend visszavonásáról szóló törvényjavaslatot, ami jelentősen hozzájárult a gyors védekezéshez, így más országokkal ellentétben el tudtuk kerülni a járvány berobbanását és a tömeges megbetegedéseket. A keddi törvényjavaslat tartalmazza majd azokat a rendelkezéseket is, amelyeket érdemes fenntartani a járványügyi készültség alatt is.

Kiss Róbert arra is kitért, kedden is harminc vidéki kórházba érkeznek védőfelszerelések, ezeket a kórházparancsnokok regisztrálják és ellenőrzik.

A hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését már több mint kilencszázan választották, az elmúlt 24 órában 41 esetben kellett intézkedni ez ügyben a rendőröknek. Május 4-e óta 904 főnél kellett intézkedni a rendőröknek azokkal szemben, akik nem tartották be a védelmi intézkedéseket.

A személyforgalom esetében a be-és kilépő oldalon is egyórás várakozásra kell számítani Nagylaknál – ismertette az alezredes.

Újabb ellátások visszavezetése történik meg

Müller Cecília kérdésre válaszolva azt kérte, hogy csak egészséges nagyszülő menjen az óvodába a gyermekekért, ha a nagyszülő kíséri őket haza. Az országos tisztifőorvos azt is kérte, hogy ilyen esetben tartsák be higiénés szabályokat, mossanak kezet és fertőtlenítsenek az intézménybe való belépéskor.

A tisztifőorvos kérdésre közölte: hétről hétre újabb ellátások visszavezetése történik meg az egészségügyi rendszerben. A célunk az volt, hogy az első héten az akut történések utáni gyors rehabilitáció rendelkezésre álljon – emelte ki az országos tisztifőorvos. A cél, hogy senki ne szenvedjen maradandó egészségkárosodást. Folyamatosan vezetjük vissza az ellátásokat, kérjük legyenek türelemmel – mondta.

Müller Cecília szintén kérdésre válaszolva kiemelte, hogy tegnap és tegnapelőtt is 8 megbetegedettet vesztettünk el. Mindnyájan magas életkort megéltek, több krónikus betegségben szenvedtek – hangsúlyozta az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília ismét felhívta a figyelmet, hogy csak telefonos egyeztetést követően lehet igénybe venni az egészségügyi szolgáltatásokat, így elkerülhető a tumultus. A rendelőbe lépés előtt előszűréseket végeznek továbbra is.

Kiss Róbert azt mondta, május 22-től a szlovák állampolgárok beléphetnek hazánkba, ha legfeljebb 24 óráig tartózkodnak Magyarországon, így nem kell hatósági házi karanténba vonulniuk. Többek között Rajka, Vámosszabadi, Komárom, Esztergom, Salgótarján és Sátoraljaújhely határátkelőhelyek is működnek már – jelezte az alezredes.

Teljes cikk a forrás oldalon
x

Check Also

Népszavazás a menekültkvótáról

2016. október 2-án a kormány kezdeményezésére népszavazás lesz az európai ...

Gulácsiék az utolsó percben lőtt góllal győztek a Bajnokok Ligájában

A Gulácsi Péterrel a kezdőjében felálló RB Leipzig már 2-0-ra ...

ENSZ: az iskoláskorúak kétharmadának nincs otthon internete

2020. december 2. 21:48 – szerző: 168 Óra Az UNICEF ...

Kétszeri hosszabbítás után nyert a Körmend férfi kosárlabdacsapata az NB I-ben

A Körmend kétszeri hosszabbításban kerekedett vendéglátója, a Debrecen fölé a ...

Fogolycserét javasol a hegyi-karabahi ombudsman

2020. december 2. 21:41 – szerző: 168 Óra Legalább hatvan ...

Január 10-ig meghosszabbítják a korlátozásokat Németországban

A reméltnél lassabban javul a járványhelyzet.