Kezdőlap » Belföld » Vidéken hétfőtől visszatér normális medrébe az élet

Vidéken hétfőtől visszatér normális medrébe az élet

A másfél méteres védőtávolság betartásával hétfőtől újra fogadhatnak vendéget a vidéki szállodák, és használatba vehetők a vendéglátóhelyek belső részei is, amennyiben a személyzet arcot eltakaró eszközzel védi a vendégeit a koronavírustól. Megnyithatnak a vidéki játszóterek és júniustól kétszáz főig megtarthatók az esküvők, temetések is – áll a szombaton közzétett kormányrendeletben.

Hétfőtől Pest megyében is enyhülnek a koronavírus miatti járványügyi intézkedések. A vidéki kijárási korlátozás oldása megtörtént, de a Budapesten kívül eső területeken is tartani kell a másfél méteres távolságot, a maszk viselése egyes esetekben szintén kötelező – áll a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletben.

A budapesti nyitásról a döntést ma délutánra ígérte Orbán Viktor miniszterelnök.

A vendéglátóhelyek belső tereiben – így különösen az éttermekben, a kávézókban, a cukrászdákban, a büfékben, a presszókban – való tartózkodás, a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása megengedett. Ennek feltétele azonban, hogy az ott dolgozók kötelesek a szájat és az orrot eltakaró eszközt viselni, és a védőtávolságot is tartani kell – áll a kormányrendeletben.

A hétfőtől hatályba lépő jogszabály szerint a szálláshelyek fogadhatnak vendéget, és a vendégeknek megengedett az ott-tartózkodás. A szálláshelyen üzemeltetett vendéglátó-helyiségekre a vendéglátóüzletekre vonatkozó szabályok irányadók, azaz a személyzetnek orrot-szájat elfedő maszkot, sálat vagy kendőt kell viselnie.

A szabadtéren lévő játszóterek hétfőtől látogathatók és megtarthatók a nagyszabású családi rendezvények is, például az esküvők és a temetések. A lagzik vendéglátóüzletben, valamint szálláshelyen júniustól kétszáz főig megtarthatók.

A budapesti nyitás részleteiről ma orvostudományi vezetőkkel folytatott konzultációt Orbán Viktor miniszterelnök. A kormány döntéseit megelőző egyeztetésen Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem professzora, a virológiai kutatócsoport vezetője, Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem járványtannal foglalkozó matematikusa, Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgatója, Szócska Miklós, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának vezetője, Bedros J. Róbert, az Egészséges Budapest Program Dél-budai Centrumának beruházásával foglalkozó miniszterelnöki megbízott, valamint Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke vett részt.

Teljes cikk a forrás oldalon
x

Check Also

Népszavazás a menekültkvótáról

2016. október 2-án a kormány kezdeményezésére népszavazás lesz az európai ...

A csapatsportágak őríthetik meg a magyar szurkolókat az olimpián

A tokiói olimpián a mieink három csapatsportban képviselik Magyarországot. Vasárnap ...

Könnygázt vetettek be a Párizsban az új korlátozások miatt demonstrálók ellen (videó)

Országszerte több mint 160 ezren tüntettek. Könnygázt és vízágyúkat vetett ...

Októbertől csak oltottak mehetnének a Premier League-meccsekre

Egy, a brit kormány előtt lévő tervezet értelmében októbertől csak ...

Gasquet az első döntős az umagi tenisztornán

 A francia Richard Gasquet jutott elsőként döntőbe a 481 ezer ...

Látványos ünnepséggel és egy gól nélküli gálameccsel avatták fel a Honvéd új stadionját

1084 nap után játszhatott ismét mérkőzést a kispesti Bozsik-stadionban a ...