Kezdőlap » Belföld » Veszélybe kerülhet a XV. kerület, a fideszesek nem szavazták meg a többlettel számoló költségvetést

Veszélybe kerülhet a XV. kerület, a fideszesek nem szavazták meg a többlettel számoló költségvetést

2019. február 27. 11:51 - szerző: 168 Óra

Nem fogadták el a XV. kerület költségvetését a kedd esti szavazáson. Ily módon egyelőre nem lép életbe az önkormányzat saját anyagi forrásaiból kigazdálkodott, a központilag előírtnál tíz százalékkal nagyobb béremelés a kerületben dolgozó közalkalmazottaknak, például bölcsődei és óvodai dolgozóknak, valamint a kerületi köztisztviselőknek sem.

A huszonegy tagú képviselőtestületben többségre, azaz tizenegy szavazatra lett volna szükség a büdzsé elfogadásához, de csak tíz igen szavazatot adtak le. Németh Angélán, az ősszel időközi választáson győzelmet arató polgármesteren kívül a Rászorulókat Támogatók Egyesülete, a DK, a Liberálisok és az MSZP képviselői voksoltak igennel, valamint a testület jobbikos és LMP-s képviselője, akiknek a költségvetéshez benyújtott módosító indítványait nagyrészt elfogadták.

A hét fideszes képviselő nemmel voksolt. Négyen tartózkodtak, közülük az egyik Móricz Eszter volt, akit korábban kizártak az MSZP-ből, mert a 2016-os népszavazás előtt a Fidesz álláspontja mellett kampányolt. A másik három tartózkodó a Fidesz kerületi frakciójából lépett ki két évvel ezelőtt, azóta már a pártból is kizárták őket. Egyikük, Victorné Kovács Judit alpolgármester, hétfőn, a költségvetést bemutató sajtótájékoztatón vett részt Németh Angéla polgármester társaságában, ahol nem jelezte, hogy a városvezetés tagjaként nem fogja megszavazni a tervezetet. Egy másik volt fideszes tartózkodó képviselő, Merk Péter, a költségvetés szakbizottsági szavazásán még igennel voksolt.

Németh Angéla

Fotó: Facebook

A vita során a Fidesz bírálta a polgármestert, hogy a Fővárosi Közgyűlés tagjaként nem szavazta meg Budapest költségvetését, amely 131 milliárd forintos hiánnyal és jelentős hitelfelvétellel kalkulál. A XV. kerületi büdzsét többlettel tervezték.

A miniszterelnöki levélpapíron leváltott korábbi fideszes választókerületi elnök utóda, Pintér Gábor, aki 2017-ig alpolgármester volt, késő esti Facebook-posztjában azzal vádolta a polgármestert, hogy felújításokat és fejlesztéseket nem tervezett, de a saját jutalmának összegét beépítette a kiadások közé. A költségvetés valóban tartalmazza – a kerület korábbi fideszes vezetésű időszakához hasonlóan – a lehetséges jutalom összegét, ami néhány millió forint a közel 25 milliárd forintos költségvetésben. A polgármesternek és a két alpolgármesternek megítélhető jutalom beépítése azonban azzal a megkötéssel együtt érvényes, hogy a kiosztása nem automatikus, a későbbiekben külön szavazni kell róla.

A most el nem fogadott költségvetés egyébként a béremelésen kívül, egyebek mellett, szennyvízcsatornával és sportcélokkal összefüggő nagyberuházásokat, út- és járdafelújításokat, valamint szociális és egészségügyi kiadásokat foglal magában.

A költségvetésről várhatóan újra szavazni fognak, mert a törvényi előírásnak megfelelően legkésőbb március 18-ig el kell fogadni a folyó évre vonatkozó szabályozást. Ennek hiányában a Belügyminisztérium április 1-jétől felfüggeszti az önkormányzatnak járó központi költségvetési támogatások folyósítását. A testületi ülésen résztvevő és megszólaló kerületi intézményvezetők elsősorban emiatt kérték a képviselőket, hogy találjanak megoldást, legyen költségvetés. Fennáll továbbá a kormányhivatal vezetőjének aktuspótló joga, ami azt jelenti, hogy a kormányhivatal alkothatja meg a költségvetést, ezt a képviselőtestület nem is módosíthatja.

A fideszes és volt fideszes képviselők ellenszavazata, illetve tartózkodása tehát lényegében ahhoz vezethet, hogy az őszi választásig az ellenzéki vezetésű kerületben veszélybe kerülhet az intézmények gazdálkodása, és súlyosan korlátozhatják az önkormányzatiságot. 

Teljes cikk a forrás oldalon
x

Check Also

Népszavazás a menekültkvótáról

2016. október 2-án a kormány kezdeményezésére népszavazás lesz az európai ...

Kiutasítottak 18 orosz diplomatát Csehországból

Tizennyolc orosz diplomatát utasítottak ki Csehországból, akik a cseh hatóságok szerint az orosz titkosszolgálatoknak dolgoztak - jelentették be szombaton Prágában.

A fehérorosz elnök szerint merényletet terveztek ellene és gyerekei ellen

Az elnök FBI-szálat sejt az ügy mögött.

Országos csúccsal győzött a sportlövő Horváth Lea az Eb-válogatón

Horváth Lea (Komáromi VSE) 462,5 körös új magyar csúccsal nyert ...

Koronavírusban meghalt az egyik magyar kosárlabdacsapat elnöke

Szombaton meghalt Dr. Elek András, a Vásárhelyi Kosársuli társalapítója és ...

A szlovákok is nyitnak hétfőtől, de csak negatív antigénteszttel lehet bemenni a munkahelyre

A szlovák iskolák is nyitnak hétfőtől, azonban egyes esetekben itt is tesztekhez kötik a bejárást.