Kezdőlap » Külföld » Kaczynski és Salvini közösen változtatná meg Európát

Kaczynski és Salvini közösen változtatná meg Európát

Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke és Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter varsói találkozója utat nyitott az EU-tagállamok fejlődését felgyorsító további kapcsolatok felé - értékelte Twitter-bejegyzésében Beata Mazurek, a lengyel kormánypárt szóvivője.

Matteo Salvini egynapos látogatást tett a lengyel fővárosban. A nap folyamán hivatali kollégájával, Joachim Brudzinskival tárgyalt, és fogadta őt Mateusz Morawiecki miniszterelnök is.

A PiS szóvivője Twitter-bejegyzésében pozitívnak és kölcsönös megértéssel telinek nevezte a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) elnökének, illetve az olasz Liga vezetőjének találkozóját, amelyen mindazonáltal - mint írta - bizonyos kérdésekben nézeteltérések is felmerültek.

Ora a #Varsavia davvero felice di incontrare Jarosław Kaczyński, leader del partito di maggioranza PIS (Partito Diritto e Giustizia), per parlare di Europa e di Futuro. pic.twitter.com/aMZpezmep5

— Matteo Salvini (@matteosalvinimi) 2019. január 9.

A tárgyalás utat nyitott az uniós tagállamok fejlődésének felgyorsítását célzó további kapcsolatok és az EU méltó, erős globális helyzetének biztosítása felé - közölte Mazurek.

Kaczynskival folytatott tárgyalásáról Salvini a varsói olasz nagykövetségen rendezett sajtókonferencián számolt be.

Elmondta: megkezdték a párbeszédet a májusi választások utáni együttműködésről az Európai Parlamentben (EP). Szerinte az új EP teljességgel más lesz, a két legerősebb frakció, az Európai Néppárt és az Európai Szocialisták nem lesznek benne túlsúlyban.

Kilátásba helyezte: a Liga azt tervezi, hogy a közeljövőben, még az EP-választások előtt egy tízpontos, Európa érdekeit szolgáló megállapodást terjeszt elő lehetséges európai szövetségeseinek. Szeretném, hogy létrejöjjön azok szövetsége, akik meg akarják menteni Európát. Minél többen leszünk, annál jobb - jelentette ki.

"A cél az, hogy a második legnagyobb mozgalommá váljunk, talán elsővé is, magasra kell törni" - fűzte hozzá.

A jövőbeli EU-ról beszélve, kiemelte a biztonság kérdését, a felesleges bürokrácia felszámolását, a keresztény értékekhez való visszatérést, a családok és a fiatalok támogatását.
Az EU-n belül teljes mértékben támogatom a demokratikus legitimációval rendelkező nemzeti kormányokat itt Lengyelországban, Magyarországon, illetve Ausztriában vagy Olaszországban is- hangsúlyozta.

Úgy vélte: a kormányzó erők törvényeket fogadhatnak el állampolgáraik érdekében, Brüsszel beavatkozása nélkül.

A Liga és a PiS együttműködésére vonatkozóan elmondta: nem biztos abban, hogy a későbbiekben "közös lesz a sorsuk", mindazonáltal "dolgoznak rajta".

Az Európai Parlamentben a PiS az euroszkeptikus Európai Konzervatívok és Reformerek, míg a Liga a jobboldali Nemzet és Szabadság Európája frakciójában foglal helyet.

Salvini közlése szerint a Kaczynskival folytatott tárgyalások napirendjén szereplő kérdésekben 10 százalékot tettek ki azok, amelyeken még dolgozni kell.

Az egyik vitás kérdés az Oroszországhoz fűződő viszony. Ha meg akarjuk változtatni Európát, nagy célokat kell kitűznünk, át kell hidalnunk a különbségeket - jelentette ki erre utalva.

A migrációról szólva alapvető feladatnak nevezte az illegális bevándorlás megállítását, az embercsempészet felszámolását. "Az országoknak meg kell tudni védeniük saját határaikat és állampolgáraikat külső segítség nélkül. Olaszország - Lengyelországhoz hasonlóan - ezért nem írta alá az ENSZ globális migrációs csomagját - hangsúlyozta.

Teljes cikk a forrás oldalon
x

Check Also

Népszavazás a menekültkvótáról

2016. október 2-án a kormány kezdeményezésére népszavazás lesz az európai ...

Műtét közben figyeli a szervek mozgását az új technológia

A Panasonic kifejlesztett egy új, infravörös orvosi képalkotási rendszer (MIPS), ...

Az Everton legyőzte a Southamptont – videó

Az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 26. fordulójának hétfő esti zárómérkőzésén a ...

Nem nyert a Real Madrid, megelőzte a Barcelona

Hétfőn este a spanyol labdarúgó-bajnokság 25. fordulójának záró mérkőzésén a ...

A Szent Imre Kórházban dolgozók 90 százaléka aláírta az új jogviszonyról szóló szerződést

Interjú Bedros J. Róberttel, a Szent Imre Kórház főigazgatójával, a miniszterelnök főtanácsadójával.

Lefutottnak látszik, hogy Brisbane-é lesz a 2032-es olimpia

Már a német olimpiai bizottság szerepét betöltő szervezetnél sem gondolják, hogy máshol tarthatnák a játékokat.