Kezdőlap » Gazdaság » Ilyen lesz a kórház helyére épülő raktár a Városligetben

Ilyen lesz a kórház helyére épülő raktár a Városligetben

Még idén elkészül a Liget Budapest Projekt keretében zajló Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ. 350 ezer műtárgy kap QR-kódot.

Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) épületegyüttese a Szabolcs utcai egykori kórház területén kap helyet. A 37 ezer négyzetméteres komplexumban raktárak, restaurátorműhelyek, kutatószobák, irodák lesznek, és itt kap helyet majd a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet. Az egykori izraelita kórház felvételi épületének, majd imaházának rekonstruált épületében kap helyet egy több mint ezer négyzetméteres látogatóközpont. Itt lesz konferenciaterem, kiállítóterem és étterem is.

Sok nagy budapesti múzeum raktározási gondokkal küzd: az OMRRK például a Magyar Nemzeti Galéria, a Szépművészeti és a Néprajzi Múzeum válláról is leveheti ennek a tehernek a jelentős részét, hiszen 350 ezer műtárgyat fog raktározni. Az épületben az eddiginél sokkal optimálisabb lesz a páraterhelés (az ún. oxiredukt-technológia révén a levegő oxigéntartalma 21-ről 14 százalékra csökken) és minimalizálódik a porszennyezés is. A költözés alatt az egyes tárgyakat QR-kóddal látják el, így a katalogizálás és a nyilvántartás is egyszerűbbé válik.

Az épületek köré egy nyitvatartási időben szabadon használható 13.000 négyzetméteres parkot is kialakítanak, a beruházás összköltsége 20 milliárd forint.

Országos

© MTI / Városliget Zrt.

Teljes cikk a forrás oldalon
x

Check Also

Népszavazás a menekültkvótáról

2016. október 2-án a kormány kezdeményezésére népszavazás lesz az európai ...

Gyurcsány tipikus hazugságmódokat sorol fel

Kocsis Máté tette közzé a régi videót. Kocsis Máté a ...

Kiutasítottak 18 orosz diplomatát Csehországból

Tizennyolc orosz diplomatát utasítottak ki Csehországból, akik a cseh hatóságok szerint az orosz titkosszolgálatoknak dolgoztak - jelentették be szombaton Prágában.

A fehérorosz elnök szerint merényletet terveztek ellene és gyerekei ellen

Az elnök FBI-szálat sejt az ügy mögött.

Országos csúccsal győzött a sportlövő Horváth Lea az Eb-válogatón

Horváth Lea (Komáromi VSE) 462,5 körös új magyar csúccsal nyert ...

Koronavírusban meghalt az egyik magyar kosárlabdacsapat elnöke

Szombaton meghalt Dr. Elek András, a Vásárhelyi Kosársuli társalapítója és ...