Kezdőlap » Geoplitika » Líbia továbbra is káoszban marad

Líbia továbbra is káoszban marad

2015. 10. 21. 12:48

Hétfőn Líbia nemzetközileg elismert kormánya visszautasította az ENSZ-javaslatot, hogy egységkormányt hozzanak létre. Az EU próbál kínálni valamit a keserű pirula mellé.

[ hír: Az EU missziót fontolgat a líbiai frakciók lefegyverzésére, ha létrejön az egységkormány ]

Líbiában 2011, de főleg 2014 óta nincs egységes politikai vezetés, az ország különböző szervezetek ellenőrzése alatt áll, és a két nagy fél számára patthelyzet alakult ki. Ez állandósította a fegyveres összecsapásokat az országban. Ez nem csak a líbiaiaknak árt, hanem Líbia kereskedelmi partnereinek is, akik elsősorban az energetikai szektorban érintettek.

líbia, polgárháború, terület, térkép, helyzet

A hétfőn visszautasított ENSZ-javaslat természetesen a hivatalos líbiai kormány (a térképen Képviselők Tanácsa, májva szín) számára valóban nem a legelfogadhatóbb. A vele szemben megalakult Új Általános Nemzeti Kongresszus (vagy Új Általános Nemzetgyűlés, a térképen zöld szín) egy olyan politikai tömörülés, amiben a többséget az Iszlám Testvériség pártja adja. A szervezet a 18%-os részvétel mellett megtartott 2014-es választást követően jött létre, miután vesztett.

A polgárháborúba süllyedt országban idén januárban kötöttek tűzszünetet a felek. A mostani ENSZ-javaslat értelmében a hivatalos líbiai kormánynak fel kéne oszlania, és egy ENSZ által összeállított lista szerint megosztani a hatalmat a rivális kormánnyal.

A javaslat nagyon demokratikus, de a 2014-es választásokon látott csapnivaló részvételi arány mutatja, hogy a líbiaiak mit gondolnak mindkét félről. Ahhoz, hogy a diktatúra passzív állampolgáraiból egy demokrácia aktív formálói legyenek, természetesen időre és nyugalomra van szükség, így az egységkormány lehet a legésszerűbb megoldás.

Ugyanakkor nem gondolhatta senki sem komolyan az ötletet: Líbiában fegyveres polgárháború zajlik, iszlamista ámokfutókkal díszítve, az indulatok lehetetlenné teszik, hogy a két szemben álló fél közösen kormányozzon. Az egyetlen megoldás az ország kettészakadása lenne, ha elvetjük azt a kétélű lehetőséget, hogy valaki kívülről besegít valamelyik félnek.

Az ország de facto már két külön részből áll, az állam nem tudja ellátni az alapfunkcióit sem. Emiatt egyebek között az embercsempészet egyik fontos elosztóközpontja lett az ország. Az ENSZ-javaslat értelmében a kormányerőket és az ellenzéket sem lehet objektíve igazolni, így Líbia abban bízhatott volna, hogy talán az EU újra beavatkozik a kormány oldalon.

Természetesen ez is kétes jövőjű lett volna: valószínűleg ugyanaz a végtelenedő háború alakult volna ki, mint Maliban, ahol a NATO-erőkkel szemben valahogyan kifogyhatatlan fegyvertára van az AQIM-nak. Líbiában nagyon hamar eldőlne a polgárháború, ha a nemzetközi érdekcsoportok kivonulnának, ami sajnos kizárt dolog.

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel!


Teljes cikk a forrás oldalon
x

Check Also

Az esély egy orosz offenzívára télen

Petro Porosenko ukrán elnök szerint Ukrajnát egy orosz szárazföldi offenzíva fenyegeti. A közelmúltban történt azovi-tengeri incidens ezen offenzíva nyitánya is lehet. A jövőbe nem látunk, de a múltba igen: összeszedtük, mikor tört ki háború Oroszországban télen.

Ausztrália is beszáll a dél-kínai-tengeri konfliktusba

Indonéziával közös járőrözést terveznek, miután a hágai nemzetközi bíróság azt állapította meg, hogy Kína területi igényeit nem támasztják alá a mesterségesen létrehozott szigetek. A járőrözés akár összecsapásokat is jelenthet kínai halászhajókkal.

Törökország talonban tartása

Vasárnap Isztambulban Angela Merkel azt mondta, kész a csatlakozási követelmények hiányzó fejezeteit megnyitni már idén. Indoklásul a menekültválságot hozta, de Törökország távolodása is szerepet játszhatott. Hogyan áll Törökország?

Fülöp-szigetek: csomagolhatnak az amerikai üzletemberek, ha akarnak

Idén nyáron még csak egy populista tahónak tűnt Duterte, de ahogy telik az idő, egyre inkább úgy fest, hogy a Fülöp-szigeteken korszakváltás történt.

Békés problémamegoldás az iszlám világban: Marokkó

Irántól Líbiáig etnikai színezetű vallási konfliktusokat találunk, nyugati gazdasági érdekeket és politikai-katonai patthelyzeteket, amit ember- fegyver- és kábítószer csempészet szegélyez. Mégsem lehetetlen a béke.