Kezdőlap » Belföld » Két keréken értük be Hollandiát és Dániát, de sokat hibázunk

Két keréken értük be Hollandiát és Dániát, de sokat hibázunk

Egyre többen bicikliznek Magyarországon. Évről évre nő azok aránya, akik nemcsak hétvégén vagy sportolási céllal, hanem mindennapi közlekedési eszközként használják a kerékpárt – derül ki egy nemzetközi felmérésből. Ugyanakkor a kerékpáros-balesetek is elég gyakoriak.

Az EU felkérésére készített Eurobarometer közvélemény-kutatás szerint 22 százalékra nőtt azok aránya, akik számára a kerékpár a leggyakrabban használt közlekedési eszköz. Az uniós kutatócég szerint ezzel Magyarország felkerült a dobogóra: a bringahasználat szempontjából hazánkat csak két biciklis nemzet, a hollandok és a dánok előzik meg.

Ezzel párhuzamosan egyre gyakoribbak a kerékpáros balesetek is, ráadásul egy jelentős részét a felelőtlenül közlekedő bringások követik el. A Központi Statisztikai Hivatal idei adatai szerint 2016 első félévében 7500 közúti baleset történt, ennek 11 százalékát – összesen 838-at – a kerékpárosok okozták. Figyelemre méltó, hogy a motorosok sokkal kevesebbet hibáznak, a KSH szerint január és július között mindössze 277 balesetet okoztak. Az elmúlt évhez képest mégis javuló tendenciáról beszélhetünk, ugyanis 2015 hasonló időszakában még 1051 balesetet okoztak a bringások.

Ugyanakkor a kerékpárosok sokkal gyakrabban csak elszenvedői a baleseteknek. 2015-ben 83-an kerékpárbalesetben vesztették életüket, ez közel 13 százalékos aránynak felel meg. Emellett 3266 biciklista sérült meg valamilyen balesetben, közülük 1095-en súlyosan. A balesetek többsége egyébként a városi kereszteződésekben történik. Gyakori, hogy a kerékpárosok piroson hajtanak át, de az is sokszor fordul elő, hogy a kanyarodó autó nem veszi figyelembe a külső sávban szabályosan közlekedő biciklist és elüti.


Teljes cikk a forrás oldalon
x

Check Also

Népszavazás a menekültkvótáról

2016. október 2-án a kormány kezdeményezésére népszavazás lesz az európai ...

Egy bringa volt az álma a balesetben édesanyját elvesztő kisfiúnak, vettek neki a rendőrök

Már át adták a gyereknek. The post Egy bringa volt az álma a balesetben édesanyját elvesztő kisfiúnak, vettek neki a rendőrök first appeared on 24.hu.

Nagy Árpád (Magyar Nemzet): Márki-Zay maga a Messiás

Az egyelőre még nem világos, Péterfi Juditra Pálként, esetleg Péterként ...

PDSZ: A kormány szabotálja a tanársztrájk szervezését

Egy alkotmányos alapjogot vonna meg az oktatásban dolgozóktól. The post PDSZ: A kormány szabotálja a tanársztrájk szervezését first appeared on 24.hu.

Egy amerikai iskola kitiltotta a Pulitzer-díjas holokauszt-képregényt, mert káromkodnak benne

És mert lerajzoltak benne egy meztelen egeret. A Maus szerzője a döntést „demensnek” nevezte.

Nagy bajba kerülhet az egyiptomi válogatott focistája, amiért barátját küldte maga helyett vizsgázni

Nem mindennapi eset miatt került bajba az Afrika Kupán szereplő ...