25%-AL KELL EMELNI A CSALÁDI PÓTLÉKOT A MAGYAR CSALÁDOKNAK!

25%-AL KELL EMELNI A CSALÁDI PÓTLÉKOT A MAGYAR CSALÁDOKNAK!

0

25%-AL KELL EMELNI A CSALÁDI PÓTLÉKOT  A MAGYAR CSALÁDOKNAK! 25 százalékos családipótlék-emelés nélkül csökkennek a legszegényebb gyerekek esélyei....

25%-AL KELL EMELNI A CSALÁDI PÓTLÉKOT  A MAGYAR CSALÁDOKNAK!

25 százalékos családipótlék-emelés nélkül csökkennek a legszegényebb gyerekek esélyei. A sportból jutna pénz a családi pótlék emelésére is, azonban a Gyerekesély Közhasznú Egyesület nem lát pozitív elemeket a 2017-es családtámogatási intézkedésekben – mondta Darvas Ágnes, a szervezet elnöke.-írj a hrportal.hu

A Gyerekesély Közhasznú Egyesület egyik legfontosabb kifogása, hogy 2008 óta nem emelik a családi pótlékot. 2017-ben például 3,2 milliárd forinttal kevesebbet költ az állam, mint 2016-ban. A csökkenés részben az érintett népesség számának csökkenésével függ össze. Rontja a helyzetet, hogy miközben a gyerekszegénység 2010 és ’14 között drasztikusan nőtt, a kormány 2017-ben több mint fél milliárd forinttal kevesebbet szán a szegény családoknak legfontosabb rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre, mint 2016-ban.

 

Lassan, de biztosan a családi pótlék utolsolsó emelésének tízéves „évfordulójához” közeledünk – írja tanulmányában Gyerekesély Egyesület, de a „jubileumot” nem tartják ünnepinek: a jövedelmi helyzettől függetlenül, gyerekek után járó univerzális ellátás összege 2008 óta mintegy 25 százalékot vesztett értékéből. Az akkori kismértékű, differenciált emelés óta egyetlen kormány sem tartotta fontosnak, hogy javítsák, vagy legalább szinten tartsák a több, mint 1,8 millió gyereket érintő ellátás színvonalát. A 2017-es költségvetésben sincs ez másként – írják.

„25 százalékkal kellene emelni a családi pótlék összegét 2017-ben, ennek azonban nyoma sincs” – mondta lapunknak Darvas Ágnes. A tanulmány szerint ez leginkább azokat a legszegényebb – köztük a kiugróan magas szegénységi kockázatú kisgyerekes, sokgyerekes és egyszülős – családokat sújtja, amelyek költségvetésében meghatározó szerepe van a családi pótléknak. Megítélésük szerint a társadalmi szolidaritás és összetartozás európai értékeit szem előtt tartva, a kormánynak, nem várva meg a tízéves „évfordulót”, emelnie kellene a családi pótlék összegét.

Novák kijelentése azonban nem hozott változást eddig az Orbán-kormány családpolitikájában.

Megkérdeztük az EMMI-t, hogy tervezik-e családi pótlék emelését 2017-ben, vagy 2018-ban; és ha igen, akkor, milyen mértékű emelkedést tartanak megvalósíthatónak, azonban kérdéseinkre eddig nem érkezett válasz.

A Gyerekesélynek két javaslata van a családi pótlék emelésére

A másik megoldási javaslat szerint a családi pótlék szegénységcsökkentő hatását erősítené az eltérő szegénységi kockázatokat figyelembe vevő gyerekszám szerinti differenciált emelés, amelynek költségvonzata kevesebb, mint az általános emelésnek. Az egygyerekesek esetében 10 százalékos, a kétgyerekeseknél 15 százalékos, a három és több gyereket nevelő családoknál 25 százalékos emelést javasolnak, amely mintegy 55 milliárd forintos többletkiadással jár. A változtatással az egygyerekesek családi pótléka 1200 forinttal, a kétgyerekeseké gyerekenként közel 2000 forinttal, a három és több gyerekeseké 4000 forinttal emelkedne. A gyereküket egyedül nevelő családok ellátása 1400-4300 forinttal nőne.

A Gyerekesély Egyesület mindkét irány esetében javasolja a súlyosan fogyatékos és tartósan beteg gyerekek után járó emelt összegű családi pótlék összegének 25 százalékos emelését, valamint az éves indexálását az emelés utáni értékvesztés megakadályozása érdekében.

A sportból jutna rá pénz

 

Forrás : hrportal.hu

► KÉRJÜK OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK! HOZZÁSZÓLNI LENTEBB TUDSZ!

SZÓLJ HOZZÁ


Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Ne felejts el Kedvelni minket!